Šv. Jono bažnyčios atstatymas: preliminari bokšto kaina – 3 mln. eurų (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Simona Rizgelytė, Martynas Vainorius
2022-07-13

Komentarų: 4

Ir dar du miesto Tarybos komitetai vienbalsiai pritarė bendradarbiavimo sutarties projektui dėl Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo.

Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

Žinia, šios sutarties projekte numatoma, kad savivaldybė finansuos Šv. Jono bažnyčios bokšto projektavimo darbus ir pagal galimybes – dalį bokšto statybos darbų.

Pasak Savivaldybės administracijos vyriausiojo patarėjo Ričardo Zulco, kadangi jau dabar yra pasirašyta sutartis tarp Evangelikų liuteronų parapijos ir projektuotojų, jau šiais metais būtų galima atlikti pirmuosius bokšto projektavimo darbus. Jau skelbta, kad UAB „Senamiesčio projektai“ atliekami projektavimo darbai kainuos daugiau nei 600 tūkst. eurų.

„Bokštas 70 metrų aukščio?“, – pirmadienį vykusio Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu klausė jo narys Vidmantas Plečkaitis ir domėjosi dėl jo atsparumo vėjui.

„Mes turime absoliučiai visus brėžinius ir su projektuotojais esame bendravę, kad nematyti problemos etapiškume, kad projektą įgyvendintume etapais“, – teigė R. Zulcas ir pridėjo, jog bokšto aukštis su kryžiumi būtų 80 metrų.

„Bokštas miestui turi didelę istorinę reikšmę. <…> Atstatant istorinį teisingumą, aš manau, kad miestas turi turėti antrą bokštą, kuris turėjo labai didelę simbolinę ir orientacinę reikšmę miesto istorijai“, – projektą palaikė komiteto pirmininkės pavaduotojas Andrius Petraitis ir pridėjo, jog Šv. Jono bažnyčios atstatymo esą laukia visa miesto bendruomenė.

Komiteto nariai pritarė sprendinio projektui bendru sutarimu. Analogiškai praėjusią savaitę pasielgė Kultūros, švietimo ir sporto komitetas.

ATNAUJINTA. Trečiadienį klausimą svarstant Finansų ir ekonomikos komitete R. Zulcas paaiškino, kad priėmus šį sprendimą vėliau dar reikės dviejų – dėl tapimo viešosios įstaigos dalininku ir dėl įnašo. Su pirmuoju sprendimo projektu tikimasi į Tarybą ateiti jau rugsėjį.

Pasak jo, bokšto projektavimas atsieis apie 170 tūkst. eurų. Pačios statybos preliminariai atsieitų apie 3 mln. eurų. Kultūros ministerija, anot R. Zulco, konstatavo, kad gali skirti pinigų nebent pamatų tvarkymui, nes visa kita traktuojama kaip nauja statyba.

Tokiai sutarčiai vienbalsiai pritarė ir šis komitetas.

Sutartis bus pasirašyta jeigu jai pritars visa Klaipėdos miesto Taryba.

4 Comments

  1. Silkė

    Gal geriau jau realiam bokštui nei visokioms nesamoningoms tramvajų studijoms, kosminiams tiltams kurie tik popieriuje ???

    Reply
  2. V

    XXI amžius už lango, pasaulis džiaugiasi naujais nematytais visatos vaizdais, mes meldžiames bokštams…

    Reply
  3. Puse

    Pastatys, suprojektuos puse boksto puse baznycios….. o pinigeliai kaip uz 4 baznycias….. o melš taip pat po puse, tik daug daug metų…. mokykla ir per puse – sale viena puse – klase kita puse….. o melžia nepirmus metelius galimai ir per puse .. pilies pylimas stovi taip pat puse…. Klaipėda pusių miestas… tai gal ir valdžią sumažinam per puse……

    Reply
  4. Keistas

    taip stropiai stumiamas dar vienas R. Zulco ir savivaldybės „projektas”. Mano nuomone tie politikai su miestelio vadais visai nuo proto nušoko. Iš miesto biudžeto atseikės projektavimui 600K (argi tai suma) ir dar kažkokią dalį bokšto įsipareigojama finansuoti . O kas finansuos kitą bokšto dalį? Pagaliau kas finansuos visą objektą ir kokiais terminais? Koks projekto biudžetas. Kur jis? Ar nusimato nauja afera ir šimtmečio statyba senamiestyje su miesto biudžeto melžykla. Kaip Vilniaus Žalgirio mega stadionas. Gerai pamenu kaip Petraitienė S.Skverneliui paplonintu balseliu suokė – premjere suteikite projektui tik valstybės svarbos statusą, o tada jau finansus ir projektavimui ir statybai iš vokiečių tikrai tikrai greitai surinksime. Viskas jau paruošta tik vokiečiams tada jau bus drąsiau…. Dabar ir A. Petraitis jau riebiai varo -„Šv. Jono bažnyčios atstatymo laukia visa miesto bendruomenė”. Akurat , kad politikėlis be bokštų pametė mieste orientaciją. Tiesiog prisikėlė Petraičių šeima. Aš asmeniškai laukiu nors „šimtmečio” mokyklos statybos pabaigos, nors vieno modernaus darželio šiurinėje miesto dalyje. Galiausiai, pradžiai, tokios tvarkos ir politikos, kad mieste kasmet jų atsirastų nors po vieną naują. Ir noriu, kad vaikai nuo mažų dienų mokytųsi jaukiose normaliose patalpose po 10-15 žmogiukų ervėje, o ne sovietinės statybos švietimo fabrikų erdvėse ir toliau masiškai kepti zombius kuriems dar statyčiau bokštus. Orientacijai ir simbolizmui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This