Klaipėdoje šurmuliuoja „Europiada“

Fotoreportažai, Kultūra

Simona Rizgelytė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-14

Komentarų: 0

Po 13 metų į Klaipėdą sugrįžęs Europos folkloro kultūros festivalis „Europiada“ jau šurmuliuoja uostamiesčio gatvėse. Įvairiose miesto erdvėse vyksta skirtingų kolektyvų pasirodymai iš 14 Europos šalių. 19 val. Vasaros estradoje įvyks oficiali festivalio atidarymo ceremonija.

Domo Rimeikos, Andriaus Pelakausko ir Simonos Rizgelytės nuotr.

Festivalio forumo atidaryme meras Vytautas Grubliauskas pasveikino svečius ir palinkėjo jiems mėgautis laiku Klaipėdoje.

„Džiaukitės Klaipėda ir Klaipėda džiaugsis jumis“, – skelbdamas atidarymą teigė uostamiesčio meras.

Festivalio dalyvė iš Vokietijos Hana gyrė Klaipėdą, festivalį ir kaip miestui sekasi jį organizuoti.

„Tai mano pirmas kartas Lietuvoje ir pirmas įspūdis labai geras, čia labai gražu. Viskas labai gerai suorganizuota, suprantama, aišku“, – teigė vokietė.

Šiuo metu Vokietijoje gyvenantys rumunai Rolandas ir Julia džiaugiasi renginio atmosfera, svetingumu ir geru oru.

„Gera atmosfera, šiltas sutikimas, visi šypsosi“, – džiaugiasi Rolandas.

„Saulė šviečia, džiaugiamės, kol nelyja“, – pridūrė Julia.

Festivaliu ir miestu taip pat džiaugiasi estas Alo, kuris nekantrauja pažinti uostamiestį, kitus dalyvius.

„Labai patinka Klaipėda, bet dar nespėjome daug pamatyti. Šiandien labai užimta diena, tikimės susipažinti su miestu labiau“, – pasakoja estas ir prideda, jog laukia pabendrauti su festivalio dalyviais iš kitų šalių.

Dalyviai pasirodys šešiose skirtingose miesto erdvėse: Teatro, Karlskronos aikštėse, prie skulptūros „Žvejys“ ir paminklo vieningai Lietuvai „Arka“, aikštėje prie burlaivio „Meridianas“.

Antrąjį festivalio vakarą vainikavo „Europiados“ atidarymo ceremonija su jautriais pagarbos akcentais ir pandemijos aukoms, ir karui Ukrainoje. Išreiškiant palaikymą Ukrainai atidarymo vakaro erdvė kaip ir kitos „Europiados“ aikštelės papuoštos ryškiais saulėgrąžų žiedais.

„Europiados“ atidarymas subūrė 27 kolektyvus demonstravusius savo tautinius šokius, kostiumus ir dainas. Festivalio svečius ir susirinkusius pasveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, senoje ištesėjęs seną Frankenberge (Vokietija) duotą pažadą – jei „Europiada“ sugrįš į Klaipėdą, scenoje suskambės mero atliekamas kūrinys „What a Wonderful World“.

„Šiandien didi diena – beveik visa Europa savo tradicijomis, šokiu ir dainomis yra Klaipėdoje. „Europiados“ laukimo metai buvo labai ilgi, tačiau mes tikėjome, kad „Europiada“ sugrįš, o Klaipėdos miestu ir mūsų pasiryžimu tikėjo „Europiados“ tarptautinis komitetas. Džiaukimės, mėgaukimės ir kurkime šventę sau ir kitiems“, – sakė Klaipėdos meras.

Nors pandemija ir karas Ukrainoje praretino festivalio dalyvių gretas, iš viso uostamiestyje pasirodys 1243 dalyviai iš 14 Europos šalių. Prieš 16 val. prie „Arkos” smagiai sukosi jaunimas iš Latvijos.

Visą „Europiados“ programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This