Liepą vaistinės pradėjo skiepyti nuo pneumokoko

Sveikata

Pneumonija, dar kitaip vadinama plaučių uždegimu – tai yra viena dažniausių ir pavojingiausių kvėpavimo takų infekcijų, kurią sukelia itin klastinga pneumokoko bakterija. Nuo liepos pirmosios sveikatos ministro įsakymu nuo šios ligos pradėjus skiepyti vaistinėse, farmacininkai primena apie ligos simptomus ir sklaido įsisenėjusius mitus.

Nuo liepos 1 d. „Eurovaistinės“ vaistinėse praplėtus skiepų asortimentą, vaistininkai turi galimybę su žmonėmis pasikalbėti apie pneumokoko infekcijas.

„Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad pneumokokas – arba kitaip plaučių uždegimas dažnam gyventojui siejasi su peršalimu ir antibiotiniu gydymu. Vis dėl to pneumokoko bakterija gali būti randama ir visiškai sveikų žmonių nosiaryklėje, o atsparumas antibiotikams –  vis dažnesnis.

Ką svarbu žinoti apie pneumokoką?

Pneumokoką sukelia bakterijos, kurios plinta oro lašeliniu būdu, todėl netgi sveikas žmogus gali ją perduoti kitiems paprasčiausiai kosint, čiaudint ar kalbant.

„Tenka girdėti, kad peršalimas gali tapti plaučių uždegimu. Visgi reikėtų pabrėžti, kad ne pats peršalimas sukelia šią ligą, bet būtent nosiaryklėje suaktyvėjusios pneumokoko bakterijos, kurios nusilpus mūsų organizmui lengviau patenka į plaučius ir sukelia jų uždegimą. Todėl plaučių uždegimo atvejų padaugėja būtent peršalimo sezonų metu, taip pat tam įtakos gali turėti patiriamas didelis stresas, pervargimas ar negydomos viršutinių takų infekcijos“, – apie ligos eigą pasakoja vaistininkė.

Sveikas žmogus gali turėti pneumokoko bakteriją ir ja užkrėsti kitus, o pavojingiausia ši liga yra rizikos grupėms priklausantiems žmonėms:

„Panašiai kaip ir kitos užkrečiamos ligos, taip ir pneumokokas pavojingiausias vyresniems nei 65 metai žmonėms, vaikams iki 5 metų, taip pat sergantiems lėtinėmis kvėpavimo takų, kepenų ir širdies kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Kaip atpažinti plaučių uždegimą?

Viena iš priežasčių, kodėl plaučių uždegimas gali baigtis tragiškai – uždelstas ligos gydymas. Vaistininkė sako, kad vis dar sunkiai atpažįstame pneumokoką ir maišome jį su kitomis peršalimo ligomis:

„Simptomai tikrai panašūs į peršalimą ar COVID-19 virusą t. y. nuovargis, šaltkrėtis, staigus karščiavimas, kosulys, dusulys. Viena iš pagrindinių indikacijų galėtų būti krūtinės ar net nugaros skausmas, apetito netekimas, tachipnėja ir tachikardija“.

Vaistininkė priduria, kad pneumokoko bakterija gali sukelti ne tik plaučių uždegimą, bet ir meningitą, anginą, endokarditą, vidurinės ausies uždegimą.

Naujausios vakcinos saugo nuo daugiau bakterijų

Kaip apsisaugoti nuo koronaviruso ir gripo jau žino kone visi, tuo tarpu apie pneumokoko infekcijas kalbama kur kas rečiau, pastebi vaistininkė.

„Apsisaugojimo nuo pneumokoko būdai daugumai žinomi tokie kaip dažnas rankų plovimas, aktyvi fizinė veikla, visavertė mityba, imuniteto stiprinimas ir žalingų įpročių atsisakymas. Visgi pneumokokines infekcijas gali sukelti daugiau nei 90 bakterijų, todėl svarbu suprasti, kad pastarieji apsisaugojimo būdai ne visada gali suveikti“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Vaistininkė pasakoja, kad tik retas žino, jog lėtinių kvėpavimo takų ligų, tarp jų ir plaučių uždegimo, geriausiai padės išvengti skiepai. Anot jos, nuo liepos 1 d. „Eurovaistinės“ vaistinėse praplėtus skiepų asortimentą, vaistininkai turi galimybę su žmonėmis pasikalbėti apie pneumokoko infekcijas, jų grėsmes ir apsisaugojimo priemones, tarp kurių – moderniausia vakcina rinkoje, apsauganti netgi nuo 20 dažniausių pneumokoko bakterijų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Eurovaistinėje“ - šiurkštus etikos normų pažeidimas (atnaujinta)

Bėgant metams retkarčiais tenka apsilankyti vaistinėse ir įsigyti reikiamų vaistų. Lapkričio 9 d. eilinį kartą apsilankiau „Eurovaistinėje“, įsikūrusioje BIG-2 patalpose, ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Savaitgalį suksime laikrodžius valanda atgal: kaip pasirūpinti savo savijauta iš anksto?

Paskutinį spalio savaitgalį – iš šeštadienio į sekmadienį – suksime laikrodžius viena valanda atgal. Nors teigiama, kad rudenį laiko sukimas ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

Sveikata

„Eurovaistinė“ pradeda skiepyti nuo gripo

Prasidėjus rudens sezonui ima daugėti susirgimų peršalimo ligomis ir ypatingai – gripu. „Eurovaistinė“ skelbia jau pradedanti skiepyti gyventojus nuo gripo, ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This