Naujais mokslo metais tėvams gali tekti plačiau atverti pinigines (atnaujinta)

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija parengė sprendimo projektus, kuriai numatoma nuo naujų mokslo metų padidinti mokesčius už keturių biudžetinių sporto mokymo įstaigų paslaugas ir už maitinimą darželiuose.

Trečiadienį vykusio posėdžio metu tokiems planuojamiems pokyčiams jau pritarė miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas.

Tarybai pritarus, už populiariausias – 10,5 arba 12 val. darželių grupes – lankantį vaiką kas mėnesį gali tekti mokėti nebe 78,7, o 100,6 Eur (konkretų mokesčio dydį lemia lankytų dienų skaičius). Martyno Vainoriaus nuotr.

Mokesčiai nesikeitė 11 metų

Minėto posėdžio metu Savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė teigė, kad Klaipėdos „Viesulo“ sporto centro, Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos, Klaipėdos „Gintaro“ sporto centro, Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos mokesčiai nesikeitė nuo 2011 metų, buvo tik perskaičiuoti įvedus eurą. Šiuo metu jie yra diferencijuoti pagal sporto šakas (nuo 2,9 iki 7,24 Eur).

Vedėja aiškino, kad mažos įmokos sukuria didžiulę administracinę naštą jas renkant, „skaidant”, kai dalį laiko vaikas nelanko užsiėmimų.

Pagal parengtą sprendimo projektą visose įstaigose būtų fiksuotas 10 eurų mėnesinis įkainis, jis įsigaliotų nuo spalio 1 dienos, kai suformuojamos grupės.

„Vilniuje mažiausia kaina yra 15 eurų”, – sakė R. Rumšienė.

Pasak jos, rengiant sprendimo projektą buvo įvertina ir karantino patirtis – ekstremalios situacijos laikotarpiu toks mokestis būtų mažinamas 50 proc.

Vedėja tikino, kad tėvų sumokamos lėšos grįžta vaikams – yra išleidžiamos sportinei aprangai, išvykoms į varžybas.

Prognozuojama, kad padidinus tėvų įmokų dydžius nuo spalio 1 d. būtų surinkta apie 49 090 tūkst. Eur papildomų pajamų, o per 2023 metus – 196 400 Eur.

Komiteto narys Rimantas Taraškevičius suabejojo, ar iš tiesų nebuvo vidinių rezervų, kad nereikėtų „taip drastiškai” didinti mokesčio tėvams ir balsuodamas susilaikė. Taip pat pasielgė ir Ela Andrejeva, tačiau dauguma balsavusiųjų pasisakė už tokį sprendimo projektą.

Ketvirtadienį šį klausimą svarstant Kultūros, švietimo ir sporto komitete jo politikams nekilo jokių klausimų, nebuvo ir pasisakymų – sprendimo projektui pritarta vienbalsiai.

Daugumai darželis brangtų beveik 22 eurais

Savivaldybės administracija mano, kad daugiau tėvai turėtų mokėti ir už vaikų maitinimą darželiuose.

Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė komiteto nariams aiškino, kad birželio pradžioje buvo gautas Lietuvos ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos Klaipėdos skyriaus raštas, kuriame teigiama, kad šiuo metu maisto produktų kainos padidėjo nuo 10 iki 90 proc., o nuo rugsėjo bus taikomi Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro parengti nauji valgiaraščiai ir turės didėti maitinimui skirtų produktų sąrašas.

Atlikus skaičiavimus pagal nustatytą metodiką konstatuota, jog maisto produktų kainų pokytis siekia vidutiniškai 33 proc.

Tad Savivaldybės administracija siūlo didinti vadinamąjį abonentinį mokestį nuo 22 iki 25 eurų. Taip pat norima didinti atlyginimo dydį už maisto produktus, kuris, priklausomai nuo vaikų amžiaus grupės ir grupės darbo laiko, dienai didėtų apie 0,8-1 Eur.

Tarybai pritarus, už populiariausias – 10,5 arba 12 val. grupes – lankantį vaiką kas mėnesį gali tekti mokėti nebe 78,7, o 100,6 Eur (konkretų mokesčio dydį lemia lankytų dienų skaičius).

Liberalas Saulius Budinas tvirtino, jog dalį pabrangimo esą būtų galima kompensuoti iš biudžeto. Neva tai savivaldybei nesudarytų labai didelių problemų.

Reaguodama į tai J. Ceplienė priminė, kad pernai savivaldybė virėjų atlyginimams jau skyrė papildomai per 200 000 eurų, dabar gerokai daugiau skiriama lėšų įstaigoms dėl pabrangusio šildymo, elektros.

„Tėvų mokesčiai dabar tik 9 procentus nuo viso vaiko išlaikymo sudaro, nors suprantu, kad iš tėvų pusės 20 eurų yra skaudžiai, ypač jei turi kelis vaikus”, – sakė tarnautoja, kartu priminusi, kad 50 vaikų yra maitinai nemokamai, beveik 1300 kompensuojama pusė tokių išlaidų.

Tuo metu Arvydas Vaitkus pasigedo „socialinių partnerių pozicijos”, pirmiausiai – tėvų.

„Niekada žmonės nesutinka su kainų didinimu, bet galbūt yra daugiau nesutikimo priežasčių. Reikia įvertinti situaciją, komunalinių paslaugų brangimą”, – teigė jis.

Balsuojant dėl šio sprendimo projekto susilaikė A. Vaitkus, S. Budinas ir E. Andrejeva, bet R. Taraškevičiui, Arūnui Barbšiui ir Aidui Kaveckiui balsavus už, nulėmė pastarojo, kaip pirmininko, balsas ir sprendimo projektui buvo pritarta.

ATNAUJINTA. Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu Lietuvos ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacijos Klaipėdos skyriaus atstovė Rima Rupšienė sakė, kad iš minėtojo abonentinio mokesčio šiuo metu kai kuriems darželiams jau nebeužtenka virėjų algoms, o kitoms padidėjusioms maisto išlaidoms kompensuoti naudojamos ugdymo aplinkos užtikrinimui skirtos lėšos.

Pasak jos, tiekėjai, turėję įsipareigojimus iki metų galo ėmė nutraukinėti sutartis, o naujų surasti yra gana sunku – nenorima dalyvauti konkursuose.

„Vieno vieno vaiko išlaikymas savivaldai atsieina 2656 eurus, o mažesnėse įstaigose išlaidos yra ir per 3000 eurų”, – atsakydama į klausimą šio posėdžio metu sakė J. Ceplienė.

Nina Puteikienė siūlė pagalvoti apie galimybę abonentinį mokestį mokėti visus metus – tai esą būtų lyg solidarumas, sisteminis finansavimo modelis.

Judita Simonavičiūtė teigė, jog kitos išeities kaip pritarti šiam sprendimo projektui nėra, nes kaštai yra išaugę, tačiau esą reikėtų pradėti diskusiją, kad būtų įvertina, kaip pasikeitė situacija per septynerius metus, po to, kai buvo daryta mokesčių už darželius pertvarka.

„Visų kaštų savivalda padengti negali, ji turi ir kitų rūpesčių”, – teigė ji.

Šis komitetas sprendimo projektui pritarė bendru sutarimu, kartu rekomenduodamas sukurti darbo grupę iš tėvų, savivaldybės darbuotojų ir darželių vadovų J. Simonavičiūtės pasiūlytiems klausimams aptarti.

INFORMACIJA

Nuo mokesčių sporto įstaigose būtų atleidžiami: dėl ligų ar traumų, visą einamąjį mėnesį nedalyvavę ugdymo procese; Savivaldybės administracijos vaiko gerovės komisijos teikimu Savivaldybės administracijos direktoriui priėmus sprendimą dėl minimalios priežiūros priemonės (lankyti sporto programą) skyrimo vaikams; asmenys, auginantys daugiavaikėje šeimoje; šeimos, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje gaunančios socialinę pašalpą; asmenys, gyvenantys bendruomeniniuose globos namuose, Šeimos gerovės centro padaliniuose (dienos centre, laikinos globos centre ir pan.) jiems teikiama pagalba; asmenys, turintys negalią; sportininkai, einančiais metais gaunantys Klaipėdos miesto savivaldybės perspektyvaus sportininko stipendiją; pradinio rengimo pirmųjų ugdymo metų asmenų grupės pirmąjį kalendorinį ugdymo mėnesį; sportininkai, sulaukę 19 ir daugiau metų, atitinkantys Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintus atrankos kriterijus; Lietuvos rinktinės narius savo amžiaus grupėse. Taip pat mokesčio nereikėtų mokėti oficialių bendrojo ugdymo mokyklų vasaros atostogų metu, bet ne ilgiau kaip du vasaros mėnesius.

2 Comments

  1. Mūsų vaikams pinigų visada stinga!

    Kai nustosit mėtyti mūsų pinigus besidauginantiems kaip triušiai valdininkėliams, savo viešosioms įstaigoms, kurios dirba pinigų siurbliais, kai dešimtmečiais sėdintys veikėja nustos plauti pinigus- jų užteks ir mūsų vaikų sportui, maitinimui, mažesnėms klasėms. Pasprinkit!

    Reply
  2. V

    Antraštė primena kasmetinį putino naujametinį sveikinimą 😀

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This