Pagerbė kapitono Liudviko Stulpino atminimą

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Samanta Malakauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-15

Komentarų: 2

Penktadienį Smiltynės Kopgalio kapinaitėse paminėtos pirmojo nepriklausomos Lietuvos Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino 88-osios mirties metinės.

Samantos Malakauskaitės ir Lietuvos jūrininkų sąjungos nuotr.

„Įvertinti jo nuopelnus būtų sunku, kadangi jie nepamatuojami yra. Tai nusipelnęs Lietuvai žmogus“, – minėjimo metu teigė buvęs ilgametis Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) pirmininkas Petras Bekėža.

Jis pasakojo, jog L. Stulpinas laivais susidomėjo būdamas 14 metų.

„Atvyko į Liepoją, pamatė Baltijos jūrą, pamatė uostą, prie uosto kratinių stovinčius tiek uosto, tiek didelius okeaninius laivus. Visa tai sužavėjo Liudviką ir jisai pradėjo ieškotis darbelio prie kokio nors laivelio“, – apie L. Stulpino kelią nuo jungos iki kapitono dalinosi P. Bekėža.

L. Stulpinas, anot buvusio LJS pirmininko, tapęs kapitonu, pradėjo vadovauti didžiausiems carinės Rusijos keleiviniams laivams, kurie kursavo iš Liepojos į Niujorką.

Po Spalio perversmo L. Stulpinas sugrįžo į Liepoją, kur užsiėmė jūriniu verslu. Tuo metu Lietuvos valstybė paskyrė jį Lietuvos konsulu Liepojoje.

„1923 metais Klaipėdos kraštas ir Klaipėdos uostas buvo prijungti prie Lietuvos ir Lietuvos jūrininkų sąjungos teikimu Liudvikas Stulpinas buvo paskirtas pirmojo lietuviško Klaipėdos uosto kapitonu ir vadovu“, – pasakojo P. Bekėža.

Ilgametis LJS pirmininkas pažymėjo, jog L. Stulpinas labai aktyviai dalyvavo steigiant Lietuvos jūrininkų sąjungą, Kauno technikos mokykloje padėjo įsteigti fakultetą, kuriame buvo rengiami būsimi jūrininkai bei daug prisidėjo vystant Klaipėdos uostą.

Savo mintimis apie L. Stulpino veiklą pasidalino ir dabartinis LJS pirmininkas Aleksandras Kaupas.

„Visą laiką man tokia mintis kirbėjo, kas tai per žmogus, <…> ką jis padarė su savo tokiu įspūdingu gyvenimu. Tai tiesiog atnešė jūrą, praplėtė ją. Atnešė jūrą net iki Telšių. Didžiausia pagarba jam. Visąlaik prisiminkim, kad reikia dirbti, stengtis, neužmiršti plėsti savo galimybes ir teikti jūrą toliau, negu ji yra”, – sakė jis.

„Čia mūsų visų buvimas yra tam tikrų vertybių ir tradicijų pagrindas. Jeigu žmonės neturi tradicijų, dažniausiai nebūna ir vertybių. <…> Jūs esat tie nešėjai tų vertybių, tradicijų, nes be jūsų labai kas mažai ateitų į šį kampelį“, – apie LJS narių veiklą sakė minėjime dalyvavęs Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis.

2 Comments

  1. Anonimas

    Gaila, kad neatrasta mieste vieta paminklui.

    Reply
  2. Jūrų Kapitonas

    Labai šauni ir gera tradicijaa kuri jau tčsiasi eilęs metų.
    Taip laikyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Jūrininkams padėjo susigrąžinti beveik ketvirtį milijono eurų nesumokėtų algų 

Daugiau kaip pusantro tūkstančio Lietuvos jūrininkų, uosto darbuotojų, žmonių, dirbančių vandens transporto sektoriuje atstovaujanti Lietuvos jūrininkų sąjunga (LJS) švenčia 101-ąjį ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This