Į patyriminę ekskursiją jau leidosi beveik 500 žmonių

Miestas

Bent kartą savaitėje Klaipėdos universiteto miestelyje, kur anksčiau veikė vokiečių, prancūzų, lietuvių, sovietų kareivinės, galima išvysti su senais lagaminais žingsniuojančių žmonių būrį. Tai – ilgai brandintos interaktyvios garso, muzikos, istorinio pasakojimo ekskursijos „Migrantas“ dalyviai, pasileidžiantys į 1,5 valandos kelionę laiku po XX amžiaus migracijų istoriją ir tampantys jos liudininkais.

G. Sass nuotr.

Ekskursiją „Migrantas“ jau aplankė arti pusės tūkstančio skirtingo amžiaus dalyvių. Ekskursijos kūrėjai tikina, kad čia naujų patirčių suranda kiekvienas: jaunimą žavi modernus istorijų pateikimas ausinių pagalba, o vyresnio amžiaus žmonės ekskursiją neretai priima asmeniškai – kai kurie XX amžiaus įvykiai dar gyvi atmintyje. Vieno dalyvio žodžiais tariant: „pajudintas sunkus akmuo, po kurio seka ilgi apmąstymai“.

Klaipėdos universiteto teritorijoje esanti autentiška architektūra yra labai svarbi šio projekto aplinkybė, nes jos kontekste tarsi dar labiau išryškėja XX amžiaus ir šių dienų karinių, politinių įvykių paralelės bei visuomenėms kylančių egzistencinių pasirinkimų dilemos.

„Mūsų jausminio pažinimo instrumentai yra ganėtinai gerai parengti suvokti temą apie migraciją, kuri dažniausiai būna prievartinio mechanizmo pasekmė – karo, bado, persekiojimo, skurdo…“, – pranešime cituojama „Migrantui“ literatūrinį tekstą kūrusi rašytoja Sondra Simana.

Pasak projekto autorės dr. Raimondos Nabažaitės, atgarsiai apie šią ekskursiją jau keliauja iš lūpų į lūpas.

„Sąmoningai siekėme, kad „Migrantas“ peržengtų akademines istorijos vertinimo ribas ir pakviestų visuomenę istorinius įvykius tarsi patirti, išgyventi patiems atsiduriant kito žmogaus kailyje; kelti klausimus, jungiančius dabartį ir praeitį. „Migrantas“ – tarsi žaidimas, po kurio mūsų požiūriai plečiasi, to nejaučiant. Kinta žmogaus psichologija“, – pasakojo mokslininkė.

Ekskursijos pabaigoje visi kviečiami neskubėti, o susėdus ratu norintiems pasidalinti apie išgyventus potyrius. Refleksijos metu analizuodami save, kartu dalyviai tarsi paraginami suvokti užuojautos, pagalbos „kitam“ jausenas, susijusias su šiandieninės migracijos priežastimis.

Prie kūrybinių sprendimų prisijungęs žinomas muzikos kompozitorius, garso režisierius Kristijonas Lučinskas teigė, kad ši patyriminė ekskursija jos dalyviams bus netikėta, mat žiūrovai kviečiami drauge su įgarsintais personažais keliauti istorijos labirintu ir dalyvauti priimant imersinio teatro-žaidimo taisykles. Dirbdamas su „Migranto“ komanda, ieškodamas autentiškų garsų, rekonstruodamas istorinius atsiminimus, mintimis, kaip teigia muzikas, keliavo kartu su istorijų veikėjais. Vedinas tikslo, kad akustinis paveikslas būtų išjaustas ir įtraukiantis. „Migrantas“ kaip pamoka mokiniams

Pasak vienos iš „Migranto“ bendraautorių, pedagogės Mildos Kontrimės, kūrybiniame procese siekta, kad ši ekskursija būtų įdomi ne tik daug mačiusiems kultūros vartotojams, bet naudinga ir mokiniams bei mokytojams.

„Po ekskursijų, esant poreikiui mokytojams atsiunčiame rekomenduojamos literatūros sąrašą, skatinančios gilesnį mokinių istorinį žingeidumą“, – sako ji.

Itin svarbią vietą švietime užima ir mokinių socialinių emocinių kompetencijų – savimonės, tarpusavio santykių – ugdymas, tad, kūrėjų nuomone, „Migrantas“ ne tik gera istorijos ar pilietinio ugdymo pamoka, bet ir puikus laikas klasės valandėlėms.

„Migranto“ edukatorė Rima Čerapė kiekvienos ekskursijos metu tampa kareivinių sargu Jonu.

„Ruošiantis susitikimams su dalyviais kas kart atgyja prisiminimai apie Vakarų Lietuvos gyventojų perduotus savo lagaminus, įrašų studijoje praleistą laiką, – pasakojo edukatorė – Juk tik ekskursijos pabaigoje dalyviai išgirsta, jog migrantų kultūrinę ir kalbinę įvairovę įgarsinę balsai jų ausinėse buvo Klaipėdoje iš tiesų gyvenantys ar trumpam apsistoję italai, prancūzai, ukrainiečiai, rusakalbiai, žydai, dzūkai, žemaičiai, aukštaičiai, lietuvininkai, vokiečiai. Matau, kaip tai sukelia dalyvių veiduose šypsenas, nuostabą“.

„Vakarų Lietuvos gyventojų padovanoti seni lagaminai šioje migrantų kelionėje tęsia savo istoriją kaip nebylūs pasakotojai, ačiū juos dovanojusiems ar paskolinusiems žmonėms“, – antrino M. Kontrimė.

Daugiau apie projektą, dalyvius ir atsiliepimus Facebook paskyroje „Migrantas – istorinė ekskursija“. Vasaros grafikas: liepos 24, 27 ir rugpjūčio 7, 11, 21 dienomis . Norintys įsigyti bilietus tai padaryti gali www.bilietai.lt platformoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys knygą „Kam skambino varpai? Bažnyčių ir šventorių tyrimai Lietuvoje“

Vasario 29 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas plačiai visuomenei pristatys konkurse „Klaipėdos knyga ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Baltas Ošas 2023“: autorinė daina, tekstas, fotografija ir spalvoti batai

Klaipėdietis bardas Jonas Baltokas, jei ateityje kas nors imsis užrašyti bardiškos muzikos istoriją, bus paminėtas kaip žmogus, kuris ne tik ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This