Kviečia į ekskursijas Prano Domšaičio galerijoje

Kultūra

Klaipėdos Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33) veikia nuolatinė iš Rytų Prūsijos (dabar Kaliningrado sr., Rusijos Federacija) kilusio garsaus tapytojo ekspresionisto Prano Domšaičio (1880–1965) kūrybos ekspozicija, šiuolaikinių Lietuvos ir užsienio menininkų parodos.

P. Domšaičio ekspozicijoje pristatoma neįkainojama dailininko palikimo dalis – 260 kūrinių. Aliejiniai paveikslai, pastelės, akvarelės, ofortai, piešiniai ir net siuvinėtos kompozicijos eksponuojamos jaukiose, nedidelėse salėse. Visus darbus Lietuvių fondas (Čikaga, JAV) padovanojo Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui.

P. Domšaitis, iki Antrojo pasaulinio karo žinomas Europoje, po karo išgarsėjęs Pietų Afrikoje, tapė portretus, natiurmortus, bet svarbiausi  jo kūryboje buvo peizažai ir darbai bibliniais motyvais.

Galerijoje nuo gegužės 19 d. veikia paroda „Horst Skodlerrak (1920–2001). Didelis mažame“ iš Rytprūsių krašto muziejaus (Liuneburgas, Vokietija) rinkinių, tęsianti prasmingą galerijos ir šio muziejaus bendradarbiavimą.

H. Skodlerrakas, kilęs iš Juknaičių, studijavęs Karaliaučiaus dailės akademijoje, po Antrojo pasaulinio karo buvo gerai žinomas Vokietijoje. Parodoje eksponuojami 49 tapybos ir grafikos darbai. Nedidelio formato paveiksluose vaizduojami miesteliai, paslaptingi Šiaurės Vokietijos, Klaipėdos krašto gamtos vaizdai. Juose išnyra schematiškos žmonių figūrėlės, telegrafo stulpai, kelio ženklai.

Galerijoje taip pat pristatomos ir dvi šiuolaikinių menininkų Patricijos Gilytės ir Juozo Laivio parodos.

P. Gilytė – Vokietijoje gyvenanti ir kurianti menininkė, Miuncheno vaizduojamųjų menų akademijoje baigusi skulptūros studijas ir kurianti tarpdisciplininio meno srityje. Jos parodoje „Krašto kraštai“ kalbama apie tai, ką reiškia būti pakraštyje, apie ribas ir paribius, Klaipėdą, kuri visada buvo krašte, kitokia ir savita. Paroda veikis iki liepos 31 d.

J. Laivio parodoje „Nieko naujo“ eksponuojama 14 diagramų, sukurtų remiantis Prano Domšaičio galerijos pastato rekonstravimo projekto brėžiniais. Vaizdams išgauti naudojami pastatui būdingi ir realybėje patikrinami mato vienetai, sudarantys spalvines jungtis ir proporcijas. Pastato vidus ir išorė susipina su vidinio kiemo ir toliau už jo atsiveriančio miesto peizažu.

INFORMACIJA

P. Domšaičio galerija lankytojus kviečia į ekskursijas: po P. Domšaičio nuolatinę ekspoziciją ir H. Skodlerrako parodą – liepos 20 ir 27 d. 16 val.; po parodas P. Gilytės „Krašto kraštai“ ir J. Laivio „Nieko naujo“ parodas – liepos 21 ir 28 d. 16 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Sekmadienį - nemokamas muziejų lankymas

Balandžio 28-ąją, paskutinį šio mėnesio sekmadienį, tradiciškai bus galima nemokamai aplankyti Kultūros ministerijai pavaldžius muziejus. Klaipėdoje ministerijai priklauso trys įstaigos ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This