Sukūrė peticiją dėl „Sūduvio” patraukimo

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai, nepatenkinti vaizdu, kuris atsirado liepos 5-osios vakarą miesto centre prišvartavus nurašytą Lietuvos karo laivą „Sūduvis”, sukūrė peticiją, kad jis būtų iš čia patrauktas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Darbo grupė skubos tvarka, neįtraukusi į svarstymo stadiją Klaipėdos miesto gyventojų, atmetimo būdu išrinko tris galimas karinio laivo „Sūduvis” švartavimo vietas: Danės upės krantinė šalia „Memelio miesto“; Danės upės krantinė priešais Karlskronos aikštės šiaurinę dalį, prie Pilies tilto; Danės upės krantinė greta burlaivio „Meridianas“. <…> Galiausiai darbo grupės nariai pritarė vietai šalia Pilies tilto. Neįvertinant, kad laivo dydis architektūrine prasme neatitinka senamiesčio mastelio. Šioje vietoje prišvartuotas laivas užstoja upės panoramą nuo Pilies tilto link Biržos tilto. Upės krantinė kuri buvo gausiai lankoma, fotografuojama miestelėnų ir miesto svečių dabar yra „uždengta” masyviu objektu. Taip pat labai svarbus aspektas – nebuvo vertinama, kad laivas atsidurs ties gyventojų langų lygiu (pastatai Danės g. 5 ir 7). Masyvaus karinio laivo prišvartavimas po gyventojų langais tiesiogiai įtakoja šių daugiabučių namų gyventojus, deja gyventojai nebuvo įtraukti į sprendimo svarstymo stadiją ir negalėjo dalyvauti diskusijose. Klaipėdos miesto gyventojų ir svečių prašome suklusti – miestui, kuris reklamuojasi kaip laisvų vėjų, džiazo, jaunimo, dviračių miestas, reprezentaciniame miesto centre formuoti karinį identitetą atgyvenusios technikos pavyzdžiu yra apgailėtinas žingsnis architektūrine, viešųjų ryšių ir socialine įtaka miestiečių mentalitetui. Ypač dabar Rusijos karo su Ukraina akivaizdoje, kai yra reali grėsmė Lietuvai, įkurdinti miesto senamiestyje karinį laivą kaip dirgiklį galimai gresiančioms atakoms yra pats blogiausias sprendimas koks gali būti”, – rašoma peticijoje.

Ją pasirašyti raginama ir skelbimuose, iškabintuose daugiabučių laiptinėse.

Antradienio rytą ją buvo pasirašę 102 asmenys. Nurodoma, kad parašai bus renkami iki rugsėjo.

Karo laivas M52 „Sūduvis“, Priešmininių laivų diviziono narys, nuo 2004 metų tapo nuolatiniu NATO pratybų dalyviu. Jis taip pat patruliavo Lietuvos Respublikos teritoriniuose jūros vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, vykdė laivų-pažeidėjų sulaikymo, konvojavimo, paieškos, gelbėjimo ir kitas operacijas. Minų paieškos operacijų metu 1997–2000 metais būdavo aptinkama 60–80 sprogmenų, šiuo metu per metus aptinkami tik vienetai. Vien Lietuvos teritoriniuose ir ekonominiuose vandenyse 1997–2018 metais buvo sunaikinta daugiau nei 170 sprogmenų. Tai rodo, kad M52 „Sūduvis“ Priešmininių laivų divizione svariai prisidėjo naikinant karų palikimą Baltijos jūroje ir užtikrino Lietuvos bei kitų valstybių laivų saugumą.

Laivo šeimininku tapęs Lietuvos jūrų muziejus jį lankymui žada atverti per Jūros šventę.

63 Comments

  1. klaipedietis

    Puiki vieta, jeigu nepatenkintieji neturi veiklos, tegul persistato baldus butuose ir pan. Savo namuose pertvarkas darykite. Tikrai laivas tinkamoje vietoje. O nuomones yra tik nuomones.

    Reply
  2. Anonimas

    Superinis laivas ir vieta!

    Reply
  3. Jonas

    Tas laivas daro mūsų miestą įdomesniu, parrquklesniu turizmui, skatina didžiuotis istorija.
    Lai pastovi gražuolis. Juk ne amžinai 🙂

    Reply
    • Anonimas

      Kruizinių laivų terminalą lai ir stovi..arčiau turistų..

  4. Gotas

    Kaip Londone, Temzės upėj…

    Reply
    • Karolina

      Tik Londonas didesnis, upė platesnė ir laivas didingesnis

  5. V ir Gis

    Tai čia nauja tradicija kiekvienai perkėlai po,,Aurorą”?

    Reply
  6. Nuomonė

    Tikrai, laivas labai tinka prie apšiurusių pastatų, tiesiog debilumo viršūnė ir vaizdelis tragiškai nykus. Labai įdomu, o ką sumanymo autoriai rųūko?

    Reply
  7. Arka

    Einu pro Danes 5 bei 7 namus ir matau: pirmuose aukštuose butų taigi nėra, ten visuomeninės patalpos, vadinasi meluojama peticijoje gyventojų vardu
    .

    Reply
  8. Vaizdas nuo senamiesčio

    Į Danės krantinės gabaritus neįsipaišanti sukiužusi militaristinė gelda, šalia aptriušusi chruščiovkė. Žodžiu, rusiškai Homo sovieticus vaizdelis. Sovietinių laikų prisiminimui šalia laivo netrūksta keletos alų geriančių mėlynanosių. Tikras balzamas nuo kruizinių laivų einantiems užsienio turistams.

    Reply
  9. O realiai

    Tai apsidairius aplinkui,toje vietoje apart to laivo daugiau nieko gražaus ir nera !!

    Reply
  10. Saula22

    Atvykom prie jūros ir į uostamiestį tik to beveik nesimato nes upeje pora laivų( restoranai juk tik plaustai)o jūros krantinių tai nera tik pliażai.

    Reply
    • Egis

      Kai trumpos kojos tai daug ko ir nesimato. Tzfp Nidos ir Smiltelės apie 40 km laukinių pliažų ,tik kuom krantas nuo nuo pliažo skirsiasi nesuprantu

  11. Z

    Jei jau čia visi galim kažko paprašyti, tai nuo manęs būtų paskutinis laivo šūvis į kino teatrą. Iš anksto dėkingas.

    Reply
    • Ž

      Į kino teatrą nereikia šaudyti, nes visai pabaigs griūti. Geriau į tą šiauliškių ubagų firmą, kuri jau 30 metų nesukrapšto pinigų ką nors daryti, o mūsų pačių išrinkti valdžionys nesugeba nei jų prispausti, kad reikalai judėtų, nei atimti, kad kiti lodoriai bijotų.

  12. Zebras

    Gal tiesiog tereikia pakeisti pavadinimą iš “Sūduvis “į “Durnių laivas” ir viskas stosis į savo vietas? Tiems kam jis patinka turės laiva o tiems kam ne- žinos kas jį pastatė?

    Reply
    • Geras

      Aukso žodžiai.

  13. Na

    Sakyčiau gavosi „durnių laivas ” !

    Reply
  14. Laimonė

    Šalia poilsio zonų- grėsmės simbolis. Ar tai suderinama? Liūdna. Labai.

    Reply
    • Kuka

      Nedaug paėjus poilsio zonoje Baltijos kino teatro griuvėsiai…

  15. Anonimas

    Vizualinės taršos objektas. Jo vieta šalia Dubingių Smiltynėje.

    Reply
    • Anonimas

      Tuos 200 tūkst. EUR , išleistus krantinės ir laivo švartavimui parengimui, buvo galima nupirkti ginklų Ukrainai, o už kasmet ateityje laivo priežiūrai ir išlaikymui numatytus pinigus būtų galima finansuoti Ukrainos atstatymą.

  16. Kuka

    Kai aplink baisūs chuscioviniai namai, tai šitas laivas tikrai pagerina vaizdelį… Klaipėdos centras tiesiog apleistas…Baltijos kino teatro griuvėsiai ar kažkada buvę 7 laivų remonto įmonės pastatai. Eini žmogus į senąją perkėlą ir baisu darosi…

    Reply
  17. Gabrielius7

    Tai dar karta irodo kad valdziai nusispjaut i zmoniu nuomone.dabar lauksim atitempiamu nurasytu tanku nurasius An-2 taipat cia nutupdykit.daunams patiks !

    Reply
  18. faktas

    šįvakar praėjau su svečiu iš Vilniaus pro tą laivą. Man kaip ir nieko naujo, o vilnietis su nuvipusiu žandikauliu ir reakcija VAU. Dar papasakojau, kad viduje – raudonmedžio interjeras, tai sakė ryt pirmu reikalu ateis apžiūrėti.

    Reply
  19. Bambekliai.

    Susikiškit ta peticija i vieną vietą ,normalus tas laivas,vaikams lankytina vieta,nejaugi visi vis turi žiureti i tas valgyklas …

    Reply
    • Anonimas

      Laivas normalus, statytimo vietą ne.

    • Karolis

      Kaip tik normali vieta, o vatininkams proga paloti kai vieną stabų vietų nugriove

    • to karolis

      Neisijauskite į patriotus mankurteli. Klausimas su tuo nesusijęs ir Kuom kalavijas užkliuvo nėra aišku. Laivo vieta parinkta netinkama čia faktas. Kaip Šašas darantis senamiestį (ne konkrečius namus).

  20. Eglė

    Šio laivo atsiradimu senamiestyje gali džiaugtis tik karo istoriją garbinantys ir karo žaidimus žaidžiantys asmenys. Sėkmės jums.

    Reply
    • A. L.

      Laivas turintis istorinį svorį, bei edukacinių savybių manau yra pridėtinę vertę suteikiantis mūsų uostamiesčiui. Kita vertus važiuojant per Piles tiltą yra puikus komofliažas nerenovuotam,, Hrusčiovo,, laikų daugiabučiui.

    • Anonimas

      Beskonybe mieste klesti…

    • Ne Eglė

      Eglute, kažkas “žaidžia” karo žaidimus, kažkas bamba…Ar pati dvejus metus “ negarbinai” tos pačios karo istorijos?!

  21. Lina

    O tas kryžius tai niekam nekliuva? Taip vietoje stovi naujai renovuotoje aikštėje?
    Liepojoje stovi laivas panašus ir ką? Nieko.Paįvairina uostą.Geriau kioskas ant Danės su girtuokliais nei muziejus?

    Reply
    • Anonimas

      Geriau gražus burlaivis nei metalo laivas. Karo iš laivai gali būti ekponuojami kitoje vietoje greta.jau pastatytų Smiltynėje.

  22. Klaipėdskas

    Šalin tą supuvusią geldą iš istorinio centro! Plukdykit ją į Nidą – į pasienį. Gal ruseliai išsigąs? :)))

    Reply
    • Anonimas

      Ateis laikas ir naujam amerikietiškam laivui, su geromis raketomis. O sena graži gelda liks kaip muziejinis eksponatas.

    • Anonimas

      Are Klaipėda laivų kapinynas? Reiktų daugiau burlaivių ir jachtų ..

  23. Orakulas

    Tinkamos švartuoti Dangės krantinės atkarpos labai ribotos. Tik keletas šimtų metrų. Komercinis interesas pastatyti toje vietoje kažkokią platformą, kur ant jos stovintis kabakas neštų pelną irgi suprantamas. Klausimas: ką renkamės? Kažkam šmėžuoja tik sovietinis monstras, kažkam – sena supuvusi gelda, o… nuo muziejaus Klaipėda taps turtingesnė? Bus atrakcijos, ar vien tik senas sovietinis laužas, kaip mano super-duper patriotai?

    Reply
    • Ne orakulas

      Šis laivas vokiečių, o ne sovietinis!

  24. Alina

    Chruščiovkininkai, nusiraminkit:)

    Reply
    • Anonimas

      Apie ką komentaras?

    • Vargetų godos

      Gal tuos daugiabučius nugriaukim, juk jie toli grau- ne architektūriniai paminklai? Visada atsiras, kam kas kliudys. Juk tas Sūduvis- ne milžinas kruizinis laineris, tai ką jis ten nabagams užstoja?

    • to Vargetų godos

      Gal jūsų namus nugriaukime? Ar sunku susivokti kad laivas kaip šasas.ne savo vietoje eksponuojamas? Būtų burlaivis kita kalba..

  25. G

    Su Lietuvos ar klaipedos istorija sitas laivas mazai ka turi bendro. Tuoj biski papus ir bus jam puiki vieta salia dubingiu 😉

    Reply
    • C7

      Meridianas statytas Sovietams kaip reparacija už 2 PK, labai su Klaipėdos istorija siejasi? 😀

    • C7

      Argi ne simboliška: Tą savaitę, kai nuarodomas sovietinis kardas, mieste atsiranda Lietuvos karinio laivyno istorinis laivas?
      Laivas pastatomas, po visų oficialių derinimų ir susirinkimų. Šį objektą gali kritikuoti tik apsnūdę ir situaciją pražiopsoję chruščiovkės gyventojai ir vatninkai. Nei vienų negaila.
      Nepasiduokime provokacijoms. Laukiame atidarymo!

    • to c7

      Klausimas kodėl.apri krapšto netinkamai vieta? Kardas nebuvo sovietinis.. mankurteli..

  26. Anonimas

    Atsižvelgus į gyventojų siūlymus, Lietuvos valdžia bus priversta nupirkti rimtesnį ir didesnį seną NATO laivą, kad užstotų pastatus Dangės g. 5 ir 7.

    Reply
  27. Karolis

    Kiekvieną kartą kai dabar pravažiuoju ar praeinu pro laivą atsiranda vau jausmas ir nenuostabu visuomet prie laivo stoviniuoja pilna žmonių kuriems smalsu ir kurie fotografuoja prie laivo. Tai yra būtent tai ko Jūriniam miestui trūko, jūrinių simbolių kurie trauktų ir domintų mūsų visuomenę, jau laukiu nesulaukiu kada bus galima apsilankyti. Klaipėdai tai yra proga turėti dar vieną papildoma lankytina objektą būtent senamiestyje – prie upės. Pripažinkit gi nelabai į ką daugiau ir yra kur akis paganyti. O tie kas čia pasirašo peticijas ar pro langą kažką jiems maišo tai turėtų tuos visus asmenys atitinkamos instancijos patikrinti, kuku VSD.

    Reply
    • Silkė

      Vadovaujantis tokia logika galima dar vidurį miesto išversti kelias furas šiukšliu ir jas aptverti- tikrai atsiras norinčių jas nupaveiksluoti………va tau ir dar vienas traukos centras atsirastu.

    • Karolis

      Jeigu tai meno išraiška kuri iššauktų kalbėti ir atkreipti dėmesį apie taršą, žmonių vartojimą ir rūšiavimą kodėl ne. 😉

  28. Martas

    Nejugi nėra kitų problemu šiame mieste , nepatinka vaizdas per langus , parduokit butus , važiuokit į sostine ar į Ispanija . Bet ne reikia bambėti . O tą peticija sukūrė ne tų namų gyventojai ?

    Reply
    • ???

      O kodėl ne į Rusiją?

    • martui

      Bambate cia jūs, ir kritikos nwsugebate priimti. Beto kavailus pasiulimus siūlote. Gal reiktų jums išvažiuoti, tiems kuriems tinka bent kokie valdžios spre dūmai? Kičas konkretus..

  29. Anonimas

    Dangės g. 5 -7 ten tikriausia gyvena tarvbiniu laikų elitas , o jeigu karas ir rusai pagalvos kad čia leituvių lėktuvnėšis ir smogs į jį , ir lėktuvnėšio neliks ir namų 5 , 7 taip pat . Dilema . Žmonės pergivena . Ką darysim ? ???

    Reply
    • Anonimas

      Klystate..

  30. Rokas Arbušis

    Galima būtų rekonstruoti kiekvieną teiginį. Bet viską vainikavo paskutinis.
    O tai jau kvepia ruzijos brukamu naratyvu, iš čia, galimai, sukurpta arba apmokėta KGB/GRU.

    Reply
  31. Anonimas Meškėnas

    1. Buvo kviečiama į susitikimus, galima buvo siūlyti ir kitas vietų alternatyvas. Ir nesakykite, kad niekas ten nėjo, buvo pilnos salės. Ar reikėjo į namus ateiti ir už rankutės atsivesti?
    2. Laivas tvarkingai užbaigia prišvartuotų objektų kompoziciją. Ar Jums dominuojanti stiklinė barža yra artimiau senamiesčio konteksto?
    Jauskitės laisvai papildydami savo architektūrinių prasmių teiginius argumentais.
    3. Nejau turite omeny, kad užstos Danės g. krantinę? Jei kas yra gausiai lankoma ir fotografuojama, tai yra senamiesčio pusės krantinė. Ir jos nė kiek neužstoja.
    4. Beveik 30 metrų nuo gyventojų langų. Būtų labai naivu iš gyventojų pusės tikėtis, kad gyvenant prie upės, ten neatsistos laivas. Lygiai taip pat gyventojai galėjo dalyvauti diskusijose.
    5. Labai naudingai peticijos kūrėjams šiame „argumente” staigiai pamirštamas jūrinis identitetas. Istoriniai kariniai laivai, prišvartuoti centruose yra visiškai įprasta praktika.(prie to paties – džiazo miestas? Rimtai? Nebent pačio liūdniausio džiazo festivalio miestas.)
    6. Vietoje to, kad aiškiai argumentuoti intencijas ir vadovautis šaltu protu, žaidžiama emocijomis pasitelkiant karą kaip „argumentą”.

    Visiškai nenuostabu, kad tie kurie kūrė šią peticiją savęs neįvardina ir slepiasi po „Klaipėdos miesto gyventojai”, nes tai yra apgailėtinas viešųjų ryšių žingsis. Jausmas, kad peticijos kūrėjai niekad nėra skaitę knygų, vartę albumų, žiūrėję filmų ar dokumentikų, keliavę ir mato ne toliau savo nosies. Jei kils kada klausimas Jums, kurėjams, kodėl Klaipėda toks nykus miestas? kodėl čia taip viskas nyksta? Pasižiūrėkite į veidrodį ir tarkite – „aš prisidėjau”.

    Visa ši peticija savo tuštumu ir neaiškiu argumentavimu turi daugiau neigiamos įtakos miestiečiams (ir visiems kas ją perskaitė), nei kad stovintis laivas kada nors turės.

    Trumpai tariant – Sūduvis miesto centre yra vienas geriausių dalykų kas galėjo nutikti miesto centrinei daliai.

    Reply
    • Kas " darbo grupė" personaliai?

      …rasote pasaipiai – Klaipėdos miesto gyventojai-( sukūrė peticiją), o kas tie – darbo grupe- radusi šią vietą po langais,irgi neaišku,tai kas jie?

  32. Patrimpas

    Niu negali būti, kad laivas jau visiškai užstoja „išskirtinės” architektūros Danės g. 5 ir 7 trobeles. Nuo pilies tilto dar galima grožėtis šia nepakartojama architektūra.
    Ir nebijokit dėl savo vertingų triobelių – negresia jokie pavojai – didžiausią ataką kokią galite patirti tai tik savo kelnėse. Bet jūs gi viskam pasiruošę – nuo pandemijos pradžios sandėliukuose turi dar būti likę švelnaus popieriaus.

    Reply
    • Anonimas

      Geriau jauciates kai diskrwtituojate kitokią nuomonę? Laisvas ne vietoje iškrenta iš konteksto. Kičas.

    • Kokios vertingos trobelės

      Gėda būtų Danės g. stovinčių chroščiovkių gyventojams dar kažką komentuoti. Pats miesto centras, o namai baisuokliai nerenovuoti. Ir gyventojams galvos neskauda, kad darko visą senamiesčio vaizdą. Tegul stovi, kol bus renovuoti nevalų namai, bent baisų apgriuvusių chruščiovkių vaizdą užstoja.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Šį sezoną - paskutinis KJP orkestro koncertas „Sūduvyje"

Rugsėjo 8 dieną, penktadienį, 16 valandą, rengiamas paskutinis šį sezoną Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų (KJP) orkestro koncertas laive-muziejuje M52 ...
2023-09-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This