Dėl šv. Jono bažnyčios bokšto atstatymo suabejojo tik vienas politikas

Miestas, Svarbu

Simona Rizgelytė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-21

Komentarų: 6

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį beveik vienbalsiai pritarė bendradarbiavimo sutarties projektui dėl Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos (AdM archyvo) nuotr.

Sutartis bus pasirašoma tarp Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos. Joje numatoma, jog savivaldybė finansuos Šv. Jono bažnyčios bokšto projektavimo darbus ir pagal galimybes – dalį bokšto statybos darbų.

Tokiam sprendimo projektui be pastabų buvo pritarta Finansų ir ekonomikos, Kultūros, švietimo ir sporto, Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetuose.

„Kodėl mes kalbame tik apie bokštą, ar bokštas yra atskiras nuo bažnyčios? Ar savivaldybė neturi savyje tiek vidinės ir išorinės potencijos, kad įsipareigotų ne tik bokštą pastatyti?“ – posėdžio metu klausė tarybos narė Nina Puteikienė ir pridėjo, jog, jos nuomone, tai – juokinga situacija.

Atsakydamas savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas priminė, jog sutartis dėl bokšto atstatymo buvo pasirašyta jau 2013 metais ir taryba yra priėmusi sprendimą šį projektą skaidyti į etapus, o pirmasis – būtent bokšto atstatymas.

„Bokštas turi didžiausią visuomeninę reikšmę ir ten užprogramuotos bene keturios funkcijas: palaikų perlaidojimas, ekspozicija, apžvalgos aikštelė, informacinis centras. Pradedame šį projektą nuo bokšto, tačiau yra galimybė jį tęsti pagal tai, kiek savivaldybės taryba apsispręs įnešti į šitą projektą tiek projektavimui, tiek statybai“, – posėdyje teigė R. Zulcas ir davė Garnizono bažnyčios bokšto atstatymo Potsdame pavyzdį, kuris įrodo, jog tai – techniškai įmanoma.

„Ar bokštas stovės ant žemės, ar bokštas ant bažnyčios?“ – kritikuodama, jog tokie projektai pateikiami be vizualizacijų, klausė N. Puteikienė.

„Vertingoji šios bažnyčios dalis – pamatai. Pamatų dalis dabar yra atkasta ir eksponuojama. Atitinkamai toje vietoje pagal perimetrą ir bus atstatomas bokštas ant šitų pamatų“, – patikslino R. Zulcas.

„Atsimename iš piliavietės bokšto atstatymo koncepcijos, ten buvo numatytas informacinis centras. Tai mes dabar ir viename bokšte kursim informacinį centrą, ir kitame?“ – posėdyje klausė liberalas Saulius Budinas.

„Informacinių centrų trūksta, o kitas dalykas, bokšte – kita koncepcija. <…>. Bažnyčios bokšte tiek ekspozicija gali būti kita, mokslinė, apie Struvės geodezinį lanką ir minimalus informacinis centras, kuriame būtų parduodami suvenyrai ir bukletai įteikiami. Jis būtų visiškai minimalistinis“, – informacinių centrų skirtumus vardijo R. Zulcas.

„Džiaugiuosi, kad Klaipėda atstato svarbiausią bažnyčią ir mano lūkestis, kaip Tarybos narės, kaip miestietės, kad būtų ne tik prie bokšto prisidėta, o prie kuo greitesnio visos bažnyčios atkūrimo. Sveikinu šį Tarybos sprendimą ir norėčiau net platesnės jo apimties“, – savo nuomonę išreiškė N. Puteikienė.

„Esminis dalykas yra, kad šis sklypas yra perduotas liuteronų evangelikų bendruomenei, kuri yra pagrindinis veikėjas šios bažnyčios atstatyme. Mano galva, tai, kad savivaldybė eina link to, kad bokšto atstatymą prisiima organizacine prasme ant savęs, tai yra labai didelė paskata ir pačiai bendruomenei, kuri yra labai maža. Mažais žingsniais einant pirmyn mes padarysim didelį darbą, tačiau, jeigu visada užsikeliam tokią kartelę, kad iš karto kažką pastatyt, mums, deja, Klaipėdoje nelabai pavyksta“, – sakė Judita Simonavičiūtė.

25 tarybos nariai balsavo už, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė Arūnas Tuma.

6 Comments

  1. 1/31

    Pasirodo, kad tik vienas iš 31 tarybos narys dar turi blaivaus proto ir nors abejoja eiline zulcine avantiūra. Aišku, kad 1% miesto bendruomenės – liuteronai gali sau statytis buvusios bažnyčios muliažą – bus dar vienas laidojimo biznio centras su juodais limuzinais senamiestyje. Kaip nors , per kažkiek. Ir su bokštais, jei tik nori ir gali. Ir istoriškai ir miesto panoramai būtų gražu. Bet, kad tai tarytų valdžia ir už visų miestiečių pinigus…kai trūksta naujų darželių, mokyklų, mokytojų, auklėtojams algų ir tuo pat svaigstame apie jaunimo, inovacijų pritraukimą į miestą ir kažkokius proveržius…tokios išrinktųjų miesto tarybos tikrai nesuprantu

    Reply
  2. Voverė

    Skamba varpai bum-bum-bum. Bažnyčią statysime nuo bokšto?! Klaipėdos savivaldybė nutarė: už balsavo tiek ir tiek, prieš- nėra, susilaikė- vienas. Darbas didžiulis atliktas???!!!!

    Reply
  3. Oho

    Jau turim mieste minusų ir pliusų dėliotojus.
    Primena stalininę praeitį. Puiku, vyrukai, jūsų dar prireiks…

    Reply
  4. Miestietis

    Arūnui Tumai dedam minusą

    Reply
    • Pritariu

      Riebų minusą!

    • Gerhard

      Mygtukus zmogus sumaise;) ziurekite, kad minuse ne butu tas bokstas:) kai didelis projektas, tai gali buti toks riebus minusas, kad pasirodys, jog Tuma buvo teisus:)

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This