Nuo rugsėjo brangs Klaipėdos darželinukų maitinimas ir sporto būreliai

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos miesto taryba priėmė sprendimus, pagal kuriuos nuo naujų mokslo metų padidės mokesčiai už maitinimą darželiuose ir už keturių biudžetinių sporto mokymo įstaigų paslaugas.

Atidėti nepavyko

„Atvira Klaipėda” jau rašę, kad birželio pradžioje Savivaldybės administracija gavo Lietuvos ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos Klaipėdos skyriaus raštas, kuriame teigiama, jog šiuo metu maisto produktų kainos padidėjo nuo 10 iki 90 proc., o nuo rugsėjo bus taikomi Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro parengti nauji valgiaraščiai ir turės didėti maitinimui skirtų produktų sąrašas.

Atlikus skaičiavimus pagal nustatytą metodiką konstatuota, jog maisto produktų kainų pokytis siekia vidutiniškai 33 proc.

Tad Savivaldybės administracija pasiūlė didinti vadinamąjį abonentinį mokestį nuo 22 iki 25 eurų. Taip pat – didinti atlyginimo dydį už maisto produktus, kuris, priklausomai nuo vaikų amžiaus grupės ir grupės darbo laiko, dienai didėtų apie 0,8-1 Eur.

Posėdžio metu Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė informavo, kad Švietimo taryba pritarė tokiam sprendimo projektui vienbalsiai, nes esą nematoma kitos išeities. Visgi Ninai Puteikienei pateiktas šios tarybos posėdžio protokolas pasirodė per trumpas, nes iš jo nesimato argumentų ir diskusijos ir siūlė atidėti klausimo svarstymą.

Liberalė Lina Skrupskelienė stebėjosi kodėl taip skubama, esą situacija darželiuose nėra kritinė. Anot jos, jaunoms vaikus turinčioms šeimoms dabar brangta viskas, o toks sprendimas neva gali dar paskatinti klaipėdiečių persiregistravimą į Klaipėdos rajoną.

„Peržiūrėkime viską kompleksiškai. <…> Neskubėkime, priimkime protingus sprendimus”, – teigė ji.

Jos kolega Saulius Budinas laikėsi panašios pozicijos, neva reikia sudaryti darbo grupę ir tik tada grįžti į miesto Tarybą.

Judita Simonavičiūtė irgi pasisakė už sprendimo atidėjimą. Anot jos, tokie skuboti sprendimai ir lemia dabar esančią didžiulę infliaciją.

„Šiek tiek mūsų įstaigos atsidurtų minuse ir pamatytume, kiek didėja kaštai. <…> Jeigu reiks bus galima kelis mėnesius padengti iš biudžeto, bet mes teisingai susitarsime su tėvais”, – kalbėjo J. Simonavičiūtė, irgi raginusi sudaryti darbo grupę.

Vaida Raugelė savo ruožtu tikino, kad esą galima kalbėtis su tiekėjais, kad jie nenutrauktų sutarčių.

Visgi už klausimo atidėjimą pasisakė tik 11 politikų ir tiek balsų neužteko. Balsuojant dėl viso sprendimo projekto jį palaikė 15 Tarybos narių, prieš buvo devyni, du susilaikė.

Už populiariausias – 10,5 arba 12 val. grupes – lankantį vaiką kas mėnesį nuo rugsėjo teks mokėti nebe 78,7, o 100,6 Eur (konkretų mokesčio dydį lemia lankytų dienų skaičius).

Pakeitė po 11 metų

Tuo metu sprendimo projektas dėl Klaipėdos „Viesulo“ sporto centro, Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos, Klaipėdos „Gintaro“ sporto centro, Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos mokesčių buvo priimtas be jokių klausimų ir diskusijų. 

„Atvira Klaipėda” jau buvo rašiusi, kad šie mokesčiai nesikeitė nuo 2011 metų, buvo tik perskaičiuoti įvedus eurą. Iki šiol jie buvo diferencijuoti pagal sporto šakas (nuo 2,9 iki 7,24 Eur).

Sprendimo projekte buvo numatyta, kad visose keturiose įstaigose būtų fiksuotas 10 eurų mėnesinis įkainis, jis įsigaliotų nuo spalio 1 dienos, kai suformuojamos grupės. Rengiant sprendimo projektą buvo įvertina ir karantino patirtis – ekstremalios situacijos laikotarpiu toks mokestis būtų mažinamas 50 proc.

Prognozuojama, kad padidinus tėvų įmokų dydžius nuo spalio 1 d. būtų surinkta apie 49 090 tūkst. Eur papildomų pajamų, o per 2023 metus – 196 400 Eur.

Už tokį sprendimą pasisakė 25 politikai, prieš balsavo tik Jurij Šeršniov.

4 Comments

  1. įdomu

    ką mąstė konservatoriai ir Kaveckis tame tarpe, ir kiti palaikę darželių branginimą???

    Reply
    • Atsakymas

      Nieko. Jų interesas – didesni infrastruktūros projektai. Kuo daugiau trinkelių ir granito. Čia menkas biznis. Darželių nėra, vietų trūksta, o kas gavo – mokės, kiek bus liepta. Vaikams Klaipėdoje pinigų nėra!

  2. štai konservatorių "dovana"

    įdomu ką toks konservatorius jaunuolis iš seimo, katras čia Klaipėdoje rodo kalnus nuverčiantis pasakytų. Nesipaveiksluos šį kartą prie darželio su „puikia” naujiena?

    Reply
  3. Andrius

    Ai, velniop tą Klaipėdą. Šiaip ar taip jau beveik buvome nusprendę keltis į sostinę.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This