Pranciškonas tapo Klaipėdos garbės piliečiu

Miestas, Svarbu

Uostamiesčio taryba ketvirtadienio rytą be diskusijų ir klausimų vienbalsiai pritarė, kad Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas būtų suteiktas uostamiestyje veikiančios Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vadovui pranciškonui Benediktui Sigitui Jurčiui.

Benediktas Sigitas Jurčys. Martyno Vainoriaus nuotr. 

Tokį siūlymą miesto merui buvo pateikusios VšĮ Šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė, Lietuvos pasauliečių pranciškonų ordino Klaipėdos Šv. Marijos Magdalietės brolijos ministrė Nijolė Raudytė ir VšĮ „Šv. Pranciškaus paukšteliai” direktorė Janina Urbikienė.

„Miesto labui pastaruosius 10-15 metų labai kryptingai dirba Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynas, vadovaujamas brolio pranciškono Benedikto Sigito Jurčio. 2012 m. Savanorių gatvėje buvo pastatyta nauja Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia su unikaliais vargonais bei vienuolynas, kuris tarnauja ne tik Klaipėdos miesto gyventojų dvasiniams poreikiams, bet yra svarbus įvairios socialinės ir kultūrinės veiklos centras. Bendradarbiaujant su kitomis Klaipėdos miesto, Lietuvos bei užsienio valstybių organizacijomis, čia rengiami įvairūs koncertai, susitikimai, akcijos, renginiai, vystoma socialinė veikla, globojami onkologiniai ligoniai ir autistiški vaikai. Brolis Benediktas yra Klaipėdoje tradiciniu tapusio „Vilties bėgimo“, vykstančio nuo 2008 m., idėjos autorius ir organizatorius. 2013 m. jo iniciatyva atidarytas Šv. Pranciškaus onkologijos centras, teikiantis dvasines ir psichosocialines paslaugas sergantiems vėžio liga ir jų šeimos artimiesiems iš visos Lietuvos. Jo pastangomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyne įkurta Kultūros diasporų „Galerija 1252“, unikalus Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos sensorinis sodas bei rožynas. Brolio B. Jurčio dėka jau penkiolika metų gyvuoja unikali kultūros, dvasingumo, vilties ir gėrio oazė, žinoma ir garsėjanti ne tik Klaipėdoje, bet ir už Lietuvos ribų”, – rašoma jų siūlyme.

Pirmas žingsnis į tokio vardo suteikimą yra visų miesto Tarybos frakcijų pritarimas.

„Didžiulis jo nuopelnas, kad Klaipėda vadinama vilties miestu. <…> Didieji padaryti darbai verti, kad būtų suteiktas garbės piliečio vardas”, – posėdžio metu sakė meras Vytautas Grubliauskas.

Miesto Taryba šį siūlymą palaikė vienbalsiai.

Iki šiol Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas nuo nepriklausomybės atgavimo buvo suteiktas 20-iai žmonių. Paskutinį kartą tokį sprendimą šios kadencijos miesto Taryba priėmė pernai lapkritį, kai taip pagerbė žinomą krepšininką Modestą Paulauską.

BIOGRAFIJA

B. S. Jurčys gimė 1952 metų gruodžio 18 dieną Klaipėdoje. 1984 m. baigė Kauno kunigų seminariją ir gavo kunigystės šventimus. Tuo metu Klaipėdoje jis tapo pirmuoju jaunuoliu po Antrojo pasaulinio karo įšventintu kunigu. 1986 m. pogrindyje davė vienuolinius pranciškono įžadus. 1984-1989 m. vykdė misijas Dušanbėje (Tadžikistane), kur tarnavo Šv. Juozapo katalikų parapijos klebonu. 1990-1992 m. studijavo dogminę teologiją Popiežiškajame Šv. Antano universitete Romoje. 1992-1997 m. buvo apaštalinio nuncijaus Lietuvai, Latvijai ir Estijai sekretoriumi. 1997-2007 m. buvo Šv. Pranciškaus Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos provincijolu. Taip pat buvo išrinktas Lietuvos vyrų vienuolijų aukštesniųjų vyresniųjų konferencijos pirmininku. Yra pranciškonų vienuolyno prie Kryžių kalno įkūrimo ir statybos 1993-2000 m. iniciatorius. 2007 -2010 m. buvo Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Kretingos Apreiškimo vienuolyno gvardijonu. 2007 m. inicijavo Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno įkūrimą ir statybą, vėliau ir viešosios įstaigos „Šv. Pranciškaus Vilties miestas“ įkūrimą.

2003 m. vasario 16-osios proga B. S. Jurčys prezidento Valdo Adamkaus buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi už tautos dvasinių vertybių puoselėjimą. 2013 m. jis buvo apdovanotas Klaipėdos miesto vėliava.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This