Vėjo jėgainių parkas jūroje: Palangai žada milijonus

Uostas ir jūra

Energetikos ministras Dainius Kreivys, ketvirtadienį Palangoje pristatydamas būsimą vėjo jėgainių parką, kuris turėtų būti atidarytas 2030 metais, žadėjo, kad kurorto savivaldybei bei bendruomenei kasmet atiteks 1 proc. nuo sugeneruotos energijos – apie 3 mln. eurų.

Energetikos ministerijos pateikiamoje vizualizacijoje – vaizdas, kaip turėtų matytis vėjo jėgainės nuo Palangos tilto.

Per paskutinius 5 metus Lietuvoje buvo pagaminta tik vidutiniškai 31,6 proc. šaliai reikalingos elektros energijos.

„Dabartiniame kontekste esame labai pažeidžiami. O 2030 metais, pastačius vėjo jėgainių parką, Lietuva gamintų elektrą savo reikmėms. 30 procentų sumažėtų elektros importas”, – kalbėjo ministras.

Energetikos ministras pabrėžė, kad dėl tokios investicijos būtų sukurta per 1300 darbo vietų.

Anot D. Kreivio, Klaipėdos uoste atsiras tam tikros krantinės, kursis įmonės, kurios aptarnaus šias vėjo jėgaines. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija gegužę pranešė, kad su Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) pasirašė investicinę sutartį, pagal kurią bus vystoma uosto infrastruktūra, reikalinga planuojamai jūrinių vėjo elektrinių plėtrai.  Pagal pasirašytą sutartį Uosto direkcija įsipareigoja Smeltės pusiasalyje įrengti infrastruktūrą, kad čia būtų galima vystyti jūrinių vėjo elektrinių ir jų komponentų gamybos, surinkimo ar sandėliavimo veiklą.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus savo ruožtu pasidžiaugė, kad ministerija atsižvelgė į išsakytas pastabas ir būsimos vėjo jėgainės atsiras toliau nuo kranto.

„Pradžioje buvo kalbama, kad vėjo jėgainės atsiras 9 kilometrus nuo kranto. Dabar 30-40 kilometrų. Jos bus šiek tiek matomos apie 4-5 valandą ryto, tačiau tokiu metu miesto gyventojai bei poilsiautojai dar miega, o dienos metu jų nesimatys“ , – kalbėjo meras.

Išgirdusi bendruomenių nuogąstavimus dėl galimos žalos jūroje bei ore esančiai faunai energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė skubėjo raminti, kad realaus poveikio esą nebus, kadangi kabeliai tiesiami jūros dugnu.

„Papildomai iš vystytojo reikalausime minimalaus 5 milijonų eurų finansavimo, kuris būtų skirtas jūrinei florai bei faunai saugoti“, – teigė ji.

Skaičiuojama, kad maždaug 700 MW galios elektrinių parkas Baltijos jūroje galėtų pagaminti iki 2 TWh žaliosios elektros energijos per metus. Tai užtikrintų iki ketvirtadalio Lietuvos elektros energijos poreikio.

Planuojama, kad aukcionas pirmojo vėjų elektrinių parko vystytojui bus paskelbtas 2023 m. II pusmetį. Rengiantis jam, Seime priimtos įstatymų pataisos, kuriose numatyta parko vystytojo aukciono eiga, techninės parko įrengimo sąlygos, pagamintos energijos kainodaros principai. Taip pat rengiamas teritorijos specialusis planas, vertinamas poveikis aplinkai, atliekami jūros dugno tyrimai, vėjo greičio ir kitų parametrų matavimai.

Iš viso Lietuvos pajūryje galėtų būti išvystyti bent 4 jūrinio vėjo elektrinių parkai. Kitų parkų galia ir įrengimo terminai priklausys nuo ateityje atliktų tyrimų ir užbaigus infrastruktūros bei kitus parengiamuosius darbus.

1 Comment

  1. Algis

    Tai senų žmonių požiūris, pokyčių baimės problema. „Gražūs malūnėliai” jaunajai kartai, mano vaikams, atrodo patraukliai. Taip, jie neturi stovėt prie pat žmonių namų, nes yra tam tikras triukšmas, judantys šešėliai, bet vėjuotam orui esant, jūros keliamas triukšmas jau permuš net ir už kilometro esantį malūnėlį. Jūroje tikrai geresnė vieta nei prie žmonių namų sausumoje.
    Galėtų jie stovėti racionalesniu atstumu, arčiau kranto, toliau nei 5km. jau neturėtų trukdyti. Arčiau pastačius, būtų gražu pažiūrėt kaip sukasi, saulei leidžiantis. Tolstant gylis didėja, dėl to brangiau įtvirtinti, bus brangesnė elektra, laivybai trukdys labiau. Bendrai atrodo kad visa šita „nesikeiskime”, „man negražu” veikla suorganizuota siekiant gauti pinigų, ir atspindi tik vieną nuomonę. Kaistanti planeta, kosminės elektros kainos žmonėms – nerūpi. Ne man vienam su malūnėliais, su plaukiančiais laivais horizonto vaizdas gražesnis, nei kai visai tuščia.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This