Vytautas Paukštė pakėlė sparnus Anapilin

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” pranešė apie iškilaus aktoriaus Vytauto Paukštės, kuriam liepos 2-ąją sukako 90 metų, mirtį.

Vytautas Paukštė. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Scenos korifėjus, ištisa epocha, Klaipėdos miesto garbės pilietis, Klaipėdos ir visos Lietuvos pasididžiavimas, o tuo pat metu žodžiais nenusakomai nuoširdus ir šiltas žmogus, išskirtinė ASMENYBĖ… Beprotiškai skaudi netektis, begaliniai nuoširdi užuojauta artimiesiems ir visiems mums…”, – rašo meras.

Prezidentas Gitanas Nausėda dėl šios netekties taip pat pareiškė užuojautą: „V. Paukštės kūrybinis kelias – tai ištisa Lietuvos teatro ir kino epocha, trukusi daugiau nei penkis dešimtmečius. Tai buvo vienas iš tų aktorių, kuriems prabilus nutyla triukšmas ir antraeiliai dalykai pasitraukia į šoną. Stiprus ir įtaigus, raiškiai tariamas žodis, būdingas būtent jo kartos aktoriams, nesumeluota emocija ir nuolatinis tiesos ieškojimas – tokį jį visi prisiminsime. Tikrai nepaprastai skaudu jį prarasti visai Lietuvos teatrą ir kiną mylinčiai bendruomenei“.

„Tai skaudi netektis visos Lietuvos kultūrai. V. Paukštės talento gerbėjų atmintyje ilgam išliks ir ateities kartas įkvėps žavesį kėlusi aktorinė meistrystė ir sukurti vaidmenys. Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius ir visus pažinojusius šią šviesią asmenybę“, – teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

„Netekome Asmenybės, kuri įkūnijo visą lietuviško teatro epochą. Vytautas Paukštė buvo neatskiriama ne tik Klaipėdos, bet ir visos Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalis. Jo sukurti vaidmenys mūsų teatro scenoje tapo legenda, o retas talento, profesinės atsakomybės, išminties ir žmogiškos šilumos derinys visuomet išliks mums pavyzdžiu. Skaudžią netekties valandą nuoširdžiai užjaučiu Aktoriaus artimuosius ir bendražygius“, – teigia kultūros ministras Simonas Kairys.

„Kai man paskambino ir pasakė, kad suvisam išskrido Vytautas Paukštė, iš karto savo vaizduotės danguje pamačiau jo akis. Akys yra tikrumo lakmusas, jos iškalbingesnės už žodžius. Aktoriaus stiprybė ir tikrumas – žvilgsnyje. Paukštės akių gilumas ir žvilgsnis buvo neišmatuojami. Žvilgsnis, stipresnis už Klauso Kinskio. O už tos stiprybės buvo labai jautrus žmogus, ir tai irgi atspindėjo jo žvilgsnis. Bet kartu jis visuomet buvo orus – scenoje ir gyvenime. Ir kartu paprastas – jame kažkaip derėjo šios skirtybės. Vytautas buvo neabejotinai moralinis autoritetas teatre. Ant tokių aktorių laikosi teatras, kolektyvas. Iš jo visada jaučiau draugiškumą ir palaikymą – man tai labai padėjo dirbant Klaipėdos dramos teatre. Kaip aktorius jis visa savo esybe buvo tragikas, bet galėjo būti ir puikus komikas – toks jis buvo Tėvo vaidmenyje mano spektaklyje pagal Marius von Mayenburgo pjesę „Šaltas vaikas“. O Augusto Strindbergo „Kelyje į Damaską“ jis buvo Angelas ir Išminčius – toks jis buvo ir gyvenime, orus ir geras išminčius su pypke, smagiai pajuokaujantis ir sakraliai jaučiantis scenos meną. Epochos artistas. Gero tau skrydžio, Vytautai Paukšte. Gili užuojauta artimiesiems”, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” rašo režisierius Oskaras Koršunovas.

V. Paukštė gimė 1932 metais liepos 2-ąją Kaune, 1957-aisiais baigė Lietuvos konservatoriją. Per savo karjerą teatre sukūrė daugiau kaip 130 vaidmenų, dar per 70 personažų įkūnijo kino vaidmenyse. Aktorius buvo apdovanotas Gedimino ordino Riterio kryžiumi, Vyriausybės meno premija, Lietuvos nacionaline premija, Auksiniu scenos kryžiumi, ordino Už nuopelnus Lietuvai Komandoro didžiuoju kryžiumi bei Auksine gerve.

Šį sekmadienį, liepos 24-ąją, 9 val. Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje vyks šv. Mišios už velionį, o nuo 10 iki 20 val. su juo bus galima atsisveikinti Klaipėdos dramos teatro didžiojoje salėje.

Iš teatro urna bus išnešama pirmadienį, liepos 25-ąją, 10 val. Laidotuvės – 14 val. Vilniuje, Antakalnio kapinėse (Menininkų kalnelyje).

3 Comments

  1. Lina

    Yra ŽMONIŲ apie kuriuos tik geri atsiliepimai.
    Šis ŽMOGUS nugyveno ilgą,gražų prasmingą gyvenimą. Ne kiekvienas nusipelno tokios pagarbos.
    Pavyzdys kaip reikia gyventi,kad tave taip prisimintų ne tik savi,bet ir svetimi.

    Reply
  2. Antanas

    Tai menininkas ir siela, ir kūnu. Tai teatro etalonas.

    Reply
  3. Anonimas

    Vienas Klaipėdos mohikanų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This