Savaitgalis paplūdimyje su vaikais: ką svarbu turėti su savimi

Vasara

Savaitgalį pranašaujami vasariški orai ne vieną šeimą paragins išvykai prie jūros ar ežero. Kol mažiesiems paplūdimyje svarbiausi smėlio žaislai, tėvams šis laikas pareikalauja daug rūpesčio. Nuo didelių bangų ir pasimetimo minioje iki nudegimų saulėje ar susižeidimų. Todėl „Eurovaistinės“ farmacininkė Jelena Deksnienė dalijasi paprasta atmintine, ką vertėtų turėti su savimi visai šeimai keliaujant į paplūdimį.

Vaikų oda yra kur kas plonesnė ir gležnesnė nei suaugusiųjų, todėl jiems apsaugos priemonės nuo saulės yra būtinos. Palmiros Mart nuotr.
Kūno temperatūros vanduo

Aktyviai leidžiant dieną paplūdimyje labai paprasta pamiršti išgerti pakankamai vandens, pasakoja „Eurovaistinės“ farmacininkė Jelena Deksnienė. Anot jos, vaikai gali taip įsitraukti į žaidimus, kad ne visada praneš tėvams, jog yra ištroškę.

„Visuomet turėkite po ranka vandens ir kartas nuo karto pakvieskite vaiką atsigerti bent gurkšnelį. Nors gali pasirodyti, kad karštą dieną geriausiai atgaivins ledinis vanduo, iš tiesų patariama gerti mūsų kūno temperatūros vandenį. Jis geriausiai numalšins vaiko troškulį. Taip pat niekam ne paslaptis, kad vertėtų vengti sulčių ir vaisvandenių. Jeigu vaikas nenori gerti „beskonio“ vandens, pagardinkite jį vaisiais arba daržovėmis – pavyzdžiui, laimu, mėta, agurku, uogomis ar apelsinų griežinėliais“, – pataria J. Deksnienė.

Apsaugos priemonės nuo saulės

Vaistininkė pasakoja, kad vaikų oda yra kur kas plonesnė ir gležnesnė nei suaugusiųjų, todėl jiems apsaugos priemonės nuo saulės yra būtinos. Ji priduria, kad renkantis tinkamiausias priemones svarbu atsižvelgti ir į vaiko amžių.

„Kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus nepatariama būti saulėje – čia negelbsti ir apsauginiai kremai. Peržengus šešerių mėnesių ribą galima pradėti naudoti itin aukštos apsaugos priemones – nuo SPF50. Be to, rinkitės būtent vaikams ar kūdikiams sukurtą apsaugą su mineraliniais filtrais. Vėliau nuo 12 metų galima naudoti ir žemesnės SPF apsaugos priemones. Tik nepamirškite – apsauginius kremus reikia tepti bent 30 min. prieš pasirodant saulėje, o kartoti tai kas dvi valandas bei vaikui išlipus iš vandens”, – pasakoja J. Deksnienė.

Priemonės nuo įsipjovimų ir žaizdų

Vaikštant basomis ar žaidžiant su smėliu ne visuomet išvengiami ir įsipjovimai, pastebi vaistininkė. Anot jos, ypač vaikui įsipjovus svarbu reaguoti greitai, todėl paplūdimio rankinėje nepamaišys keletas būtiniausių pirmos pagalbos priemonių.

„Kartais paplūdimio smėlyje arba ežero pakrantėje gali slėptis kriauklės ar stiklo atraižos, todėl vaikų įsipjovimų, smulkių žaizdelių ar kitų nusibrozdinimų ne visada išvengsi. Tokiais atvejais verta šalia savęs turėti dezinfekantą, pleistrus, bintą ir tepaliuką paviršinėms žaizdoms gydyti. Vaikui įsipjovus praplaukite žaizdą tekančiu švariu vandeniu, tuomet dezinfekuokite ir pagal žaizdos gylį rinkitės pleistrą arba bintą. Taip pat norint apsisaugoti nuo tokių incidentų galite paskatinti vaikus paplūdimyje dėvėti basutes ar vandens batukus“, – pataria J. Deksnienė.

Vietoje karšto čebureko – sveiki užkandžiai

Į paplūdimį keliaukite pasirūpinę sveikais užkandžiais, pataria vaistininkė. Anot jos, taip išvengsite šeimos pagundų užkandžiauti skrandį apsunkinančiais ir sunkiau suvirškinamais greito maisto produktais kaip bulvių traškučiai, čeburekai ar kepta duona su sūriu.

„Karštą dieną išvengti sustojusio vaiko skrandžio ar pilvo skausmo padės lengvi ir sveiki užkandžiai. Keliaukite į paplūdimį su šviežiais vaisiais, uogomis ir daržovėmis, taip pat nepamirškite sveikuoliškų batonėlių, praturtintų baltymais ir skaidulomis. Jie padės pasirūpinti visomis reikiamomis medžiagomis, užtikrins sotumo ir energijos pojūtį, o dėl saldaus skonio vaikai šiam užkandžiui neliks abejingi“, – pataria „Eurovaistinės“ farmacininkė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Politika

Prezidentas siūlo papildomą NPD vaikus auginančioms šeimoms

Prezidentūra praneša, jog šalies prezidentas Gitanas Nausėda teikia Seimui Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo straipsnių pakeitimo įstatymo projektą, kuris parengtas ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This