„Skydive Klaipėda“ kasdienybė: ekstremalūs šuoliai parašiutu ir nuolatinis sporto entuziastų šurmulys

Fotoreportažai, Sportas, Svarbu

Gabrielė Žimantaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-23

Komentarų: 1

„Skydive Klaipėda“ – tai uostamiesčio parašiutininkų klubas, įsikūręs Klaipėdos rajone, Dirvupių kaime. Šioje vietoje jau 25 metus komandos nariai tobulina savo įgūdžius, ruošia pradedančiuosius sporto entuziastus ir suteikia galimybę kiekvienam atvykusiam lankytojui pamatyti pajūrį iš paukščio skrydžio.

Skydive nuotr.

Saulėtą liepos popietę jaukioje parašiutininkų klubo sodybėlėje vyrauja tikras šurmulys: klubo instruktoriai ruošia įrangą ir vaizdo kameras ir akcentuoja besirengiantiems lankytojams paskutines taisykles prieš didįjį šuolį, o šie, savo ruožtu, nervingai mindžikuoja sodybos kiemelyje, ilsisi obelų pavėsyje ir ruošiasi šuoliui.

Į vieną iš lėktuvų rengiasi lipti ir Greta – mergina, pasiruošusi šokti iš lėktuvo tam, kad įamžintų visas skrydžio dalyvių patirtas akimirkas laisvo kritimo bei sklandymo parašiutu metu. Tačiau ji galėtų pasigirti ne tik gebėjimu filmuoti stipraus vėjo ir greičio aplinkoje, bet ir tuo, jog yra pirmoji moteris Lietuvoje, išsilaikiusi „tandem“ instruktorės licenciją, kuri jai leidžia šokti iš lėktuvo, prie savęs diržais prisitvirtinus kitą žmogų.

Nors, kaip teigia pati mergina, įvairaus tipo šuolius parašiutu pradėjo praktikuoti nuo 2015 m., greitas širdies plakimas ir nerimas prieš atsispiriant nuo lėktuvo krašto niekur nedingo.

„Oj, visada yra ta baimė, tik dabar ji jau kitokia, keičia savo pavidalą. Nesikeičia tik tas noras šokinėti, tuo labiau, kad yra įvairių disciplinų, kuriose gali tobulėti“, – teigia mergina ir priduria, kad kaip tik šiandien, liepos 20-ąją, įgijo „tandem“ instruktorės licenciją.

„Šitas dalykas išvis labai veža, nes ir baisu, ir smagu. Tiesiog labai įdomu, kai tu gali dar žmogų prisikabinti prie savęs ir jam tą savo potyrį atiduoti. O kai jis padėkoja ir matosi, kad tikrai žmogus nuoširdžiai džiaugiasi – tai nugikluoja visiškai“, – sako ji.

Trumpam nuslūgus lankytojų srautui, „Skydive Klaipėda“ komandos nariai atsikvepia, dalinasi įspūdžiais iš ką tik įvykusių šuolių ir geria savo naminę mėtų arbatą tiesiai iš klubo sodo. Po neilgos pertraukos, dar turėdami laisvo laiko, 5 komandos draugai sulipa į mažą lėktuvėlį ir patys ruošiasi dar vienam šuoliui.

Simas – vienas iš penkių, ką tik į lėktuvą lipusių vyrų, pasakoja, kad sportu susidomėjo maždaug prieš 5 metus, tačiau iki tol, kol šuoliai iš lėktuvo vyro gyvenime tapo kasdienybe, teko palūkėti.

„Pirmąjį kartą iššokau su parašiutu, kuris vadinasi „Static-line“. Labai patiko, supratau, kad norėčiau šokinėti, bet kažkaip nebuvo dar tvirtai susiformavusi nuomonė. Na, ir prieš keletą metų nusprendžiau savo merginai padovanoti tokią dovaną – „tandem“ šuolį. Kartu šokau ir aš. Ir po šio šuolio, kai pajutau laisvą kritimą – jausmą, kurio dar niekada gyvenime nebuvau patyręs, tvirtai nusprendžiau, kad šokinėsiu. Tuo metu mano labai geras draugas Povilas kaip tik ir paskatino registruotis į kursus. Na, ir viskas, kaip tarėm – taip ir padarėm“, – savo pirmaisiais prisiminimais šioje disciplinoje dalinasi Simas ir nejučia prasitaria, kad šiandien įvykdė jau 51-ąjį šuolį savo gyvenime. 

Registruodamiesi į specialius „AFF“ kursus pradedantieji parašiutininkai privalo atsakingai ruoštis ir suvokti, kad gali kilti ir sunkumų, kuriuos reikės įveikti, norint savarankiškai šokti iš daugiau nei 3 km. aukščio. Kaip teigia Simas, jam kursų metu didžiausi sunkumai – tai sekančio šuolio laukimas ir aukščio stebėjimas – gyvybiškai svarbus rodiklis kiekvienam parašiutininkui, norinčiam atlikti kokybišką šuolį parašiutu ir išvengti traumų.

„Man tai sunkiausia buvo laukimas kito šuolio ir galvojimas, kad greičiau tas šuolis įvyks. O pačių kursų metu sunkiausia užduotis – stebėti aukštimatį. Aš į jį šuolio metu pasižiūrėdavau, bet ten nieko nematydavau“, – juokiasi sportininkas ir priduria, kad tai buvo didžiausia problema, nes „aukštis gali būti tavo didžiausias draugas arba priešas“.

Simo draugą Povilą į „Skydive Klaipėda“ atvedė noras investuoti į save ir nugalėti asmenines baimes.

„Mane čia atvedė, ko gero, baimė, kurią taip norėjau nugalėti. Na, ir kaip tada mano draugas išsilaikė kursus už 900 eurų, galvojau vis tiek prabaliavočiau tuos 900 eurų, tai geriau – investuoti į save, savo sveikatą“, –  kalba vyras.

Vyras pasakoja, kad šiame sporte labiausiai jį veža galimybė bent kartais atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių.

„Kad ir kaip tau būtų bloga diena, kad ir kaip tau nesisektų – tas jausmas, kai atsidaro lėktuvo durys ir tu iššoki – tada dingsta visi rūpesčiai, nes lėkdamas milžinišku greičiu žemyn, tu negalvosi apie tai, kad susipykai su žmona, kad neatrašei laiškų darbe. Man atvažiavimas čia – tai galimybė susikoncentruoti į šią akimirką“.

Povilas pasakoja, kad šioje disciplinoje sportininkai neretai susiduria su įvairiais nesklandumais ore – parašiuto susipainiojimas – vienas dažniausių.

„Tai buvo mano 54 šuolis. Išmušė vairą ir parašiutas susisuko, niekaip nėjo atsisukti ir reikėjo atsikabinti. Blogiausia, kad pamiršau, kurią svirti turiu traukti, nes su viena – atkabini pagrindinį parašiutą, o su kita – turi išskleisti atsarginį parašiutą. Jeigu sumaišysi svirtis – atsarginis parašiutas šaus į pagrindinį ir turėsi daug skudurų ore. Žinoma, su jais kažkaip nusileisi, bet tai kainuos daugiau dar daugiau streso“, – aiškino pašnekovas.

Nors „Skydive Klaipėda“ parašiutininkų klubo darbas yra visiškai priklausomas nuo oro sąlygų, šiltomis vasaros dienomis čia atvyksta lankytojai ne tik iš pajūrio, bet ir iš kitų Lietuvos miestų, tad šuoliai iš lėktuvų yra organizuojami nuo ankstaus ryto iki pat saulėlydžio.

Visi, norintys išbandyti šį sportą ir pasikrauti adrenalino, gali apsilankyti „Skydive Klaipėda“ parašiutininkų klube, esančiame Dirvupių kaime, prie magistralės A1 Vilnius – Kaunas – Klaipėda.

Gabrielės Žimantaitės ir Skydive nuotr.

1 Comment

  1. Arnas

    Puikus straipsnis! Ir nuostabus klubas, 10/10

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This