Atsiliepimai apie klaipėdietiškus sūrio pirštelius nukeliauja ir iki Kolumbijos

Svarbu, Verslas

Gabrielė Žimantaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-07-24

Komentarų: 10

Baras „Klaipėdos senamiestis“ dėl savo legendiniais vadinamų sūrio pirštelių yra gerai žinoma vieta ne tik dažnam klaipėdiečiui, bet ir žmonėms iš kitų Lietuvos miestų ar net kitų šalių. Šį spalį įstaiga, prieš keletą metų pakeitusi patalpas, minės 27-ąjį gimtadienį.

Gabrielės Žimantaitės nuotr.

Pasak jos savininko Silverijaus Grikšo, „Klaipėdos senamiestis“ nebuvo pirmoji tokia jo įkurta maitinimo įstaiga ir jos atidarymas tikrai nebuvo spontaniška idėja.

„Pirmąją kavinę atsidarėme studentų bendrabutyje, kai dar buvau 19 metų ir studijavau antrame kurse. Po to antrą, trečią. „Klaipėdos senamiestis“ buvo jau ketvirtoji kavinė. Po jos atidarymo buvo dar daugiau, iš viso apie 12. Na, o dabar ši yra pagrindinė ir vienintelė, visos kitos yra parduotos“, – dalinasi prisiminimais pašnekovas.

Jo teigimu, kavinės sėkmė yra visos šeimos įdėtų pastangų ir širdies rezultatas.

„Kažkaip taip ir susiklostė, kad norom nenorom su visa šeima ir įdėjome daugiausiai pastangų, laiko ir širdies būtent čia, į „Senamiestį“. Visos kitos kavinės dabar, kai pagalvoju, mums buvo tiesiog verslas. Daugiausiai dūšios yra čia“, – sako S. Grikšas, po 21 metų veiklos priėmęs sprendimą įstaigą perkelti iš menininkų kiemelio į nuosavas patalpas Kepėjų gatvėje (kiemelyje jie buvo nuomininkai).

„Klaipėdos senamiesčio“ meniu vyrauja lietuviški patiekalai, o baro išgarsėjimo priežastis – traškieji sūrio piršteliai. S. Grikšas prisimena ir atvejus ir kai buvę darbuotojai buvo raginimai kitose vietose juos gaminti, ir buvo siūloma receptą perpirkti už nemažus pinigus iš jo, bet apie tai esą negali būti nė kalbos.

„Nenuneigsi, kad tai yra labiausiai perkamas patiekalas pas mus, nors, aišku, yra ir kitų populiarių patiekalų. Tie sūrio piršteliai yra labai senas patiekalas. Toks senas, kad mes net patys neprisimename, kaip jį pradėjome gaminti. Prieš daug metų receptą mums paruošė viena moteris, bet iš tikrųjų, kaip visada nutinka gyvenime, receptas lengvinosi, tobulinosi ir netgi kito pagal juos gaminančių darbuotojų įgūdžius, o šiandienai turim, ką turim. Šio patiekalo gamyboje, manau, šiek tiek yra ir mistikos. Mano žmona yra net sulaukusi skambučių su siūlymais sumokėti už tai, kad paaiškintume visą sūrio pirštelių gamybos eigą, bet ji labai paprastai pasakė: „Jūs savo vaiką parduotumėt?“ Šis patiekalas yra mūsų kūdikis ir nėra klausimų apie jokius pardavinėjimus. Per daug šventa“, – sakė pašnekovas.

Gabrielės Žimantaitės nuotr.

Pasak jo, pats „Klaipėdos senamiestis“ jam nebėra tik verslas, tai – gyvenimo būdas.

„Man jau tiek metų, kad kažkokių kitų veiklų nelabai ir norisi. Juolab kad ši kavinė yra šeimos verslas, kiekvienas šeimos narys savaip įdėjo labai daug darbo, kad viskas atrodytų taip, kaip šiandien atrodo“, – atvirauja S. Grikšas.

Šioje vietoje jau 15 metų barmenu dirbantis Simonas sako, kad nors „Klaipėdos senamiestis“ ir neskiria didelio dėmesio reklamai, susilaukia dėmesio iš viso pasaulio.

„Ko gero, labiausiai per visą mano darbo čia laikotarpį mane nustebino čia atvykę žmonės iš Kolumbijos – atėję į mūsų barą išsitraukė kelionių agentūros lapą, kurioje buvo surašytos žymiausios Lietuvos lankytinos vietos, o antru numeriu pažymėtas „Klaipėdos senamiestis”. Tai jau yra kaip legenda. Juk sakoma, jei atvažiavai į Klaipėdą ir nepasimaudei jūroje bei nesuvalgei sūrio pirštelių – tu nebuvai Klaipėdoje“, – pasakojo vyras.

Pasak jo, šioje vietoje lankosi ir senukų poros, ir pirmokėlių, kurie „susimeta trise ant vienos porcijos pirštelių”.

„Matydavau anksčiau ir jaunas poras, jų pirmus pasimatymus, o po keliolikos metų, žiūrėk, jie čia jau su savo vaikais ateina”, – sakė Simonas.

10 Comments

  1. Pagyrimas

    Sveiki,
    Piršteliai tikrai verti apibūdinimo LEGENDINIAI KLAIPĖDOS PIRŠTELIAI, tik prie padažo reiktų padirbėti. Tačiau jie labai skanus ir be jo ❤️

    Reply
  2. Renata

    Sužinojom apie šį barą iš dukros, kuri keli metai gyvena Klaipėdoje. Pasakojo, kad analogiškas yra Vilniuje.
    Kai tik būnam Klaipėdoje, visada einam ragauti sūrio pirštelių. Bandžiau pati daryti, bet…nesėkmingai. Ne veltui paslaptis už jokius pinigus neparduodama. Kad pats savininkas dirba padavėju, girdėjau pačiam bare iš gretimo staliuko lankytojų. Nepatikėjau. Negi pats savininkas dirbs, kai pilna, ką pasamdyti. Pasirodo, tiesa 🙂
    Siūlau visiems užeiti ir paskanauti. Linkiu barui klestėti ilgus metus.

    Reply
  3. Grikių _košė

    Apie Flamingą parašykite, ten viskas irgi puikios kokybės, personalas, maistas, aplinka. Ir viskas nuo 1994! Einu ten, vos turiu laisvą eurą:)

    Reply
    • Pritariu

      Flamingo puikus baras. o ku tas” Klaipėdos senaimeistis”?

  4. Anonimas

    Super piršteliai. Ačiū virėjui vaikinui už gaArdžios pirštelius. Ralfakas.

    Reply
  5. Eduardas

    Surio pirsteliu patiekalas superinis, lankemes ir lankysimes 10 balu duodu

    Reply
  6. Gerbėja

    Dar jaunystėje teko laimė pažinti šeimininkus. Šaunuoliai? Pagarba jiems ir jų verslui ? Sūrio piršteliai nerealūs, tapę baro vizitine kortele. Dar niekur neteko valgyti skanesnių ? Einu pati, vedu draugus bei svečius ir galiu didžiuotis, kad Klaipėdoje turime patiekalą su ilgamete tradicija! SĖKMĖS ?

    Reply
  7. Darius

    Simas ir Tadas du geriausi visų laikų padavėjai kokius esu sutikęs. Niekur pasaulyje neteko susidurt su tokiais puikiais,visada besišypsančiais,o kartais ir šmaikšciais pardavėjais. ? prisimena mumis net po metų..niekur niekad tokio sutikimo nėra ir greičiausiai nebus,tai vienintelė vieta,kur pagrindiniai padavėjai išlieka tie patys.? papildomai visad kai atvyksta svečiai stengiuosi juos atvesti į šią vietą,nes žinau,kad galiu pasitikėti šiuo baru ir nebus gėda prieš svečius.?

    Reply
  8. Klaipėdietė

    Ypatingai geras padavėjas Tadas, tokie darbuotojai aukso vertės. Su kiekvienu bendrauja kaip su bičiuliu, vaikais taipogi. Tai ir darbo našumas ir prestižas barui. Kas liečia pirštelius kyla klausimėlis-kodėl vieni atnešti su jau pakietėjusiu sūriu, o kiti minkstutėliu . O siai is ties puikus barsukas.

    Reply
  9. Asd

    Tikrai labai jaukus baras. Aptarnavimas geras, maistas skanus. Aš irgi į tą barą su savo mergina jaunas ėjau, o dabar kartu su vaikais ateiname 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Kaziuk, ar susitvarkysi?*

Spyglys, išsiruošęs pirmadienį pasivalkioti po Klaipėdos senamiestį, pagalvojo, kad jį buvo užpuolę aerozoliniais dažais apsiginklavę terliai, bet netruko prisiminti, kad ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This