Meridiano skverą užlies interaktyvi jūrinė banga

Uostas ir jūra

Laivų valdymo simuliatoriai, uosto krovos darbus ir laivų judėjimą imituojantys robotai, jūrinių mazgų ir jūrinių papuošalų dirbtuvės, virtualios realybės vaizdų demonstracijos – tai tik nedidelė dalis veiklų, kurios per Jūros šventę užlies Meridiano skverą. Pirmą kartą Jūros šventės istorijoje bus įkurtas Jūrininkų skveras ir Jūros ambasada, kurie atskleis jūros teikiamas galimybes ir perspektyvas, leis susipažinti su jūrinėmis profesijomis, pabendrauti su patyrusiais jūrininkais, sužinoti viską, ko reikia, norint siekti karjeros jūroje.

„Lietuvos jūrininkų sąjunga, vienijanti apie pusantro tūkstančio šalies jūrininkų ir lietuvių, dirbančių jūriniame sektoriuje, nori suteikti progą iš arti susipažinti su jūrinėmis profesijomis, leisti įsilieti į jūrines veiklas, pajausti jūrinę dvasią. Mums labai svarbu, kad jūros teikiamomis galimybėmis susidomėtų jaunoji karta, todėl Jūrininkų skvere ypatingas dėmesys skiriamas mokymo įstaigoms, kurios yra susijusios su jūra. Esame numatę labai įvairių, įtraukiančių veiklų, kurios padės dar labiau susipažinti su jūra ir žmonėms, dirbančiais joje“, – pranešime pažymi Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Aleksandras Kaupas.

Jūrininkų skvere mokymosi galimybes pristatys Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla ir Klaipėdos universitetas, taip pat jūrinei inžinerijai, uostui ir jūrai specialistus rengiantis Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras, jūrine dvasia alsuojančios bendrojo lavinimo mokyklos – Klaipėdos L. Stulpino progimnazija ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla.

Apie prasmingas savo veiklas pasakos ir Baltijos jūrų skautai. Beje, jaunieji skautai Jūrininkų skvere šurmuliuos visą dieną – Jūros šventės svečius mokys rišti jūrinius mazgus, pinti jūrines apyrankes, iš signalinių vėliavėlių formuoti savo vardus, taip pat nuo ryto bus galima pasipuošti laikinomis jūrinėmis tatuiruotėmis, dalyvauti jūrinėse fotosesijose kartu su garbingais jūrininkais, patyrusiais tolimojo plaukiojimo kapitonais. Jūrinės istorijos ir jūrinės kultūros tradicijas pristatys Lietuvos jūrų muziejaus atstovai, į orkestrų dvikovą pakvies Danijos ir Latvijos muzikantai.

Jūrininkų skvere netrūks ir jūrinių simuliacijų bei robotikos.

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla pasiūlys išbandyti virtualios realybės simuliatorių ir vesti laivą net pačiomis ekstremaliausiomis sąlygomis. Taip pat visi norintys bus supažindinami su jūrinėmis signalinėmis vėliavėlėmis ir padės iššifruoti savo jūrinį vardą, drąsiausi išmoks suteikti pirmąją pagalbą, kuri yra svarbi visiems, ne tik tikriems jūrininkams.

Klaipėdos universitetas pakvies edukuotis prie baseino, kur parodys robotukų modeliais valdomą uosto krovos darbų imitaciją. Būsimieji jūrų inžinerijos specialistai visiems norintiems leis pasijusti šios srities specialistais: dirbtiniame uosto kanale bus galimybė pakrauti laivus, parinkti jiems sraigtus ir perplukdyti krovinį į kitą krantą.

Sumaniausieji krovos ir laivavedybos ekspertai, įvaldę šio edukacinio stendo mechanizmus, bus apdovanoti. Visos organizacijos, pristatančios savo veiklą, organizuos trumpas viktorinas, kurių laimėtojų lauks ypatingi prizai ir staigmenos.

Visą dieną Jūrininkų skvere veiks ir Jūros ambasada. Tai edukacinis projektas, skirtas supažindinti plačiąją visuomenę su jūros teikiamomis galimybėmis, ir su virtualios realybės vaizdų pagalba jūrą, laivus ir uostą pamatyti iš arti.

„Džiaugiamės, kad virtualios realybės vaizdai padės žmones nukelti ten, kur gali patekti ne kiekvienas – į laivo kapitono tiltelį, laivo variklių skyrių, uosto įmonę, kurioje statomi ir remontuojami laivai, susipažinti su unikaliu, Klaipėdos uoste sukurtu elektriniu šilumvežiu – robotu. Taip pat bus siūloma Klaipėdą pamatyti turisto akimis, apsilankyti populiariausiame Lietuvoje muziejuje – Lietuvos jūrų muziejuje. Jūros ambasada – tęstinis projektas, kuris iš dalies yra finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės, kitais metais pradės jūrinę kelionę per visą Lietuvą – taip žmonės, gyvenantys toliau nuo jūros, galės pajusti tikrą jūrinę dvasią“, – sakė projekto „Jūros ambasada“ įgyvendinančio „Lietuvos jūrinio klasterio“ koordinatorius Andrius Sutnikas. 

Jūros šventėje Jūrininkų skveras bus atviras visuomenei visą šeštadienį, nuo 10 iki 18 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Jūrininkams padėjo susigrąžinti beveik ketvirtį milijono eurų nesumokėtų algų 

Daugiau kaip pusantro tūkstančio Lietuvos jūrininkų, uosto darbuotojų, žmonių, dirbančių vandens transporto sektoriuje atstovaujanti Lietuvos jūrininkų sąjunga (LJS) švenčia 101-ąjį ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Aleksandras Kaupas: „Tėtis nenorėjo, kad tapčiau jūrininku“

Paskutinė ciklo „Laiškai iš jūros. 100 jūrinių akimirkų“ laida dedikuota Lietuvos jūrininkų sąjungai, švenčiančiai 100 metų įkūrimo jubiliejų. Laidos svečias ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This