Vilioja tapti laivo stiuardais

Svarbu, Uostas ir jūra

Elena Titova
2022-07-27

Komentarų: 3

Trečiadienį naujausiame DFDS laive „Aura Seaways“ pristatyta profesinio mokslo naujovė – laivo stiuardo profesija. Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymosi centras yra pirmasis ir vienintelis Lietuvoje, rengiantis šios gerai apmokamos profesijos atstovus.

„DFDS Seaways” stiuardai Egidijus Skuodas ir Oksana Kravčenko džiaugiasi ir uždarbiu, ir darbo grafiku. Elenos Titovos nuotr.

„Laivo stiuardų poreikis tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje yra didelis, nes apart techninių žinių specialybė dar reikalauja gebėjimo bendrauti, komunikabilumo“, – sakė Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centro direktorius Egidijus Skarbalius.

Stiuardo profesiją gali įgyti ir pagrindinį, ir vidurinį išsilavinimą turintys mokiniai. Stojant po dešimtos klasės, mokymo trukmė yra dveji metai trys mėnesiai. Po dvyliktos klasės mokymai trunka vienerius metus. Taip pat yra galimybė įgyti šią specialybę per kvalifikacijos keitimą.

Klaipėdos Pauliaus Lindeau mokymo centro direktorius pabrėžia, kad visi asmenys, įstoję ir pabaigę mokymus, gauna visus reikiamus dokumentus darbui jūroje, galiojančius ir užsienyje.

Šios profesijos atstovų rengimas susideda iš dviejų dalių: teorijos ir praktikos.

„Mano kaip vadovo siekis, kad praktinius dalykus kuo daugiau dėstytų profesionalai, ir dar geriau, kad šis dėstymas vyktų natūraliose aplinkose“, – teigia E. Skarbalius.

Bendrovės „DFDS Seaways” Laivų įgulų valdymo skyriaus vadovas Baltijos šalims Mindaugas Alekna patvirtino, kad visiems šios specialybės absolventams bus suteikta galimybė atlikti praktiką ir įsidarbinti jų laivuose.

M. Alekna taip pat atskleidė, kad šiuo metu keleivius aptarnaujančio darbuotojo atlyginimas už keturias savaites į rankas yra 2154 eurai.

Dvylika metų laivo stiuarde dirbanti Oksana Kravčenko patvirtina, kad aptarnavimo srityje laive uždirbama daugiau negu krante dėl bazinio atlyginimo, dienpinigių. Be to, personalui darbo metu yra viskas įskaičiuota, tad nėra pragyvenimo išlaidų.

Ketverius metus laivų stiuardu dirbantis Egidijus Skuodas džiaugiasi darbo grafiku – jūroje dirbama keturias savaites, o kitas keturias savaites ilsimasi.

„Kažin ar Lietuvoje kažkur dar surastume tokį grafiką. Labai smagu, kad mėnesį dirbu ir mėnesį galiu skirti kelionėms“, – pasakoja E. Skuodas.

DFDS laivuose, kuriuos aptarnauja lietuviškos įgulos (aštuoniuose keleiviniuose ir keturiuose krovininiuose jūriniuose keltuose) šiuo metu dirba 283 keleivius ir įgulas aptarnaujantys darbuotojai, iš jų stiuardams galima būtų priskirti kone du šimtus jūrininkų ir jūrininkių.

3 Comments

  1. Varkė

    Iki šiol galima pasibaigti visus kursus „marihodkėje” per mėnesį ir pradėti dirbti, tai kam reikalinga metus laiko trintis profkėje? Reikia susikurti darbo mokytojams?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Akivaizdu, jog tebemąstote sovietmečio sąvokom. Jūsų vadinamosios „profkės” jau seniai yra pasikeitusios 100 proc. Kursus gali baigti tik turinys vidurinį, o po 10 klasių profesinės mokyklos jauniems žmonėms- puiki vieta paklausiai specialybei (ne tik šiai, bet ir daugeliui kitų) įgyti.

    • Mantas

      Gerbiama, Palmira,
      Iš tiesų jūs esate teisi, tik deja dauguma tų profesinių vis dar ir dabar „atsiduoda” sovietmečiu. Tik kad mokytojų požiūris yra kitoks, ypač jaunesnių.
      Na bet į profesinę yra gerai eiti nebent tik po 10 kl, kad įgyti specialybę. Žinoma galima ir eiti baigus 12 kl, bet dažnu atveju, tai bus tiesiog tik laiko švaistymas, nes yra mokinama daug specialybių į kurias priima dirbti ir be patirties. Tad nemanau, kad verta mokintis ir šią specialybę, nes dirbant paprastus darbus laive nereikia turėti kažkokių ypatingų sugebėjimų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Būsimus stiuardus italai mokė maisto paslapčių

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras toliau stiprina tarptautinius ryšius ir semiasi patirties iš partnerių užsienyje. Šiomis dienomis uostamiestyje vieši maisto ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Švietimas

Pauliaus Lindenau mokymo centras – Lietuvos profesinių mokyklų augimo lyderis

Žurnalas „Reitingai“ paskelbė metinę statistiką, kuri atskleidžia, kurios šalies profesinio rengimo mokyklos augo labiausiai. Reitingo viršuje – Klaipėdos Pauliaus Lindenau ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Švietimas

Septyniolikmetis klaipėdietis – vienas geriausių Lietuvos santechnikų

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras, jau daug metų sėkmingai rengiantis santechnikus, pasiekė įspūdingą pergalę tarptautiniame santechnikų čempionate „Plumber 2023“. Pirmakursis ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This