„Dangės flotilės“ laivai jau pakeliui į Klaipėdą

Kultūra

Jau vienuolikti metai Jūros šventė prasideda tradicinių ir istorinių laivų paradu „Dangės flotilė“.

Flotilės laivai dalyvauja Kuršių mariose Lietuvos medinio burinio laivyno regatoje „Burpilis“ :  šiandien plaukia Romaldo Adomavičiaus vardo etapą Nida – Juodkrantė ir jau rytoj suks į Klaipėdą.  

Norintys stebėti „Dangės flotilės“ įplaukimą galės matyti ją jau nuo pat upės žiočių. O sutinkama ir pristatoma ši unikali flotilė penktadienį, 19 val., jos įplaukimui pakeliant Pilies tiltą. 

Šiemet marių bangų nepabūgo net trylika senųjų laivų replikų: kurėnai „Süd-1“,  „Sturm-1“, „Kuršis“, „Germanika“, vytinės „Vytautas Didysis“ ir „Jūratė“, reisinė „Dreverna“, sielininkų valtis „Vytis“, venterinės valtys „Juoda meška“, „Rusnietis“ ir „Rusnietė“, Kintų ungurinė valtis, lainerio „Titanikas“ gelbėjimosi valtis, liugeris „Drascombe“. Šeštadienio naktiniame parade pasirodys ir kuršių vikingai su laivu „Biesos“. 

Šiemet pirmą kartą Dangės vandenis skros nauja autentiško tradicinio laivo replika – Kintuose į vandenį nuleista kilinė ungurinė burvaltė. Ši, Laurynui Juodeškai, priklausanti Kintų ungurinė valtis, pastatyta Laučiuose. Statybai naudota ąžuolo, pušies, eglės mediena. Laivą pastatęs žymus Lietuvos laivadirbys Simas Knapkis Kintų ungurinę valtį vadina tikru lietuvišku jūriniu laivu.  

Pavadinimai valtims suteikiami pagal žvejybos būdą – tinklą, žuvų gaudykles: valtys, kuriomis buvo statomi venteriniai tinklai – vadinamos venterinėmis, o jei žvejyboje naudojamos ūdos (ungurinės gaudyklės) – tai ir valtis vadinama ungurine. 

Nuo 20 val. ant kranto visų laukia žvejiški šokiai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansambliu „Alka“,  21 val. jau bus galima lankytis  medinio burinio laivyno laivuose ir išgirsti jų istorijas. 

Šeštadienį 17 val. Danės krantinėje, prie Žvejo skulptūros. rengiamas „Dangės flotilė“ įgulų pristatymas – „Laivai – mediniai, vyrai – geležiniai!“, o vakarėjant –19 val. laivai rikiuosis paradui tarp Biržos ir Pilies tiltų.  

Bet tai bus ne paskutinis laivų pasirodymas: 23 val. vyks naktinis laivų plaukimas „Žvaigždės tinkluose“. Jame žada dalyvauti ir įspūdingasis vikingų laivas „Biesos“. 

Atsisveikins „Dangės flotilė“ sekmadienio rytą, kol dar miestas po šventės ilsėsis: 9 val. kils Pilies tiltas ir senieji laivai išplauks iki kitų metų. 

Programa 

Bures – vėjui! 

Liepos 29 diena (penktadienis)  

19 val. Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“ sutiktuvės Danėje. Pilies tilto kėlimas. Tema – „Bures – vėjui!“. Renginio vedėja – Agnė Bukartaitė. 

19.45 val. Naujų medinio burinio laivyno laivų krikšto ceremonija. 

20 val. Naktišokiai kartu su Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansambliu „Alka“.

21 val. Tradicinio medinio burinio laivyno herojų istorijos ir laivų lankymas. 

Liepos 30 diena (šeštadienis

16 val. Individualios ekskursijos laivuose su šiporiumi Aurelijumi Armonavičiumi (kurėnas „Kuršis“) ir kapitonu Romualdu Adomavičiumi (kurėnas „SüD.1″).
17 val. Tradicinių ir istorinių laivų parado „Dangės flotilė“  įgulų pristatymas – „Laivai – mediniai, vyrai – geležiniai!“. Danės krantinėje prie Žvejo skulptūros.  

17–19 val. Individualios ekskursijos laivuose su šiporiumi Aurelijumi Armonavičiumi (kurėnas „Kuršis“) ir kapitonu Romualdu Adomavičiumi (kurėnas „SüD.1“). 

19 val. Tradicinių istorinių „Dangės flotilės“ laivų paradas tarp Biržos ir Pilies tiltų. 

23 val. Naktinis tradicinių istorinių „Dangės flotilės“ laivų plaukimas „Žvaigždės tinkluose“ tarp Biržos ir Pilies tiltų. 

Liepos 31 diena (sekmadienis)
9.00 val. Tradicinių istorinių laivų parado „Dangės flotilės“ laivų išlydėtuvės. Pilies tilto kėlimas.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Apdovanoti labiausiai išsiskyrę Jūros šventės eisenos dalyviai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje penktadienį apdovanotos įmonės, organizacijos ir kolektyvai, išradingiausiai atskleidę ir sau pritaikę 64-osios Jūros šventės temą ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

Regionas

Jūros ir žvejų šventė - Šventojoje

Rugpjūčio 4-6 dienomis Šventojoje vyks Jūros ir žvejų šventė, kurioje bus pagerbti Šventosios žvejai, ištikimi jūrai ir žvejiškoms tradicijoms, vyks ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This