Idėjas gyvenamajai aplinkai gerinti galės teikti ne tik Klaipėdos gyventojai, o balsuoti – tik klaipėdiečiai

Miestas

Nuo rugpjūčio 1 d. gyventojai antrus metus iš eilės kviečiami siūlyti idėjas gyvenamajai aplinkai gerinti. Idėjoms teikti skirtas vienas mėnuo – gyventojų sumanymų, kaip pagerinti gyvenamąją aplinką, laukiama iki rugsėjo 1 d.

Labiausiai patikusias idėjas balsuodami taip pat rinks miestiečiai. Už patraukliausių gyventojams idėjų  įgyvendinimą ir finansavimą bus atsakinga miesto savivaldybė. Dalyvaujamojo biudžeto projektams įgyvendinti šiemet bus skirta 100 tūkst. eurų.

Asociatyvi nuotr.

Dalyvaujamasis biudžetas ­– tai įrankis, suteikiantis gyventojams teisę patiems spręsti, kaip išleisti dalį miesto biudžeto lėšų. Svarbiausia yra pateikti kitų bendruomenės narių palaikymo galinčią sulaukti idėją, kaip pagerinti viešą infrastruktūrą gyvenamoje aplinkoje, o laimėjusio pasiūlymo įgyvendinimu pasirūpins miesto savivaldybė. Vienos laimėjusios idėjos įgyvendinimui iš miesto biudžeto bus skiriama iki 50 tūkst. Eur.

Norint pateikti idėją, šiemet nebereikės ieškoti ją palaikančių bendruomenės narių (pernai buvo reikalavimas, kad teikiamą idėją palaikytų bent 5 asmenys). Pažymėtina, kad teikti idėjas galės ne tik Klaipėdos miesto gyventojai, tačiau ir bet kuris Klaipėdą mylintis, vyresnis negu 16 m. pilietis, neatsižvelgiant į jo gyvenamąją vietą.

„Praeitų metų patirtis paskatino pakeisti kai kuriuos dalyvaujamojo biudžeto tvarkos aprašo punktus, nustatančius, kas ir kaip gali siūlyti iniciatyvas, skirtas gyvenamajai aplinkai gerinti.  Tikimasi, kad dėl šių pakeitimų ir teikti idėjas, ir už jas balsuoti galės daugiau žmonių. Kiekvieną, turintį minčių kaip derėtų pertvarkyti gyvenamojo kvartalo infrastruktūrą, kad gyventi būtų geriau, patogiau, kviečiame siūlyti savo idėją. Svarbiausia, ką reikia žinoti  – kad viešos infrastruktūros projektas gyvenamai aplinkai gerinti negali būti komercinės paskirties“, – pranešime spaudai pažymi Savivaldybės administracijos vyr. patarėjas Deividas Petrolevičius.

Teikti savo projektų idėjas gyventojai nuo rugpjūčio 1 iki rugsėjo 1 d. galės specialioje internetinėje platformoje dalyvauk.klaipeda.lt taip pat apsilankę Klaipėdos miesto savivaldybėje (Liepų g. 11, Klaipėda) arba artimiausiame savivaldybės bibliotekos padalinyje. Platformoje dalyvauk.klaipeda.lt bus galima rasti visą reikalingą informaciją apie dalyvaujamąjį biudžetą.

Rugsėjo 2-16 d. vyks pateiktų idėjų vertinimas.

Patraukliausios idėjos bus išrinktos vėlesniame etape – balsuojant už gyventojų iniciatyvas. Balsavimas vyks š. m. rugsėjo 19 – spalio 31 d. 

Priešingai negu teikiant idėjas, balsuoti už labiausiai patikusias idėjas galės Klaipėdos mieste savo gyvenamąją vietą deklaravę, vyresni nei 16 metų asmenys. Balsavimas dalyvauk.klaipeda.lt, tie, kas neturi galimybės balsuoti internetu, balsuoti galės atvykę į savivaldybės administraciją arba bibliotekoje, kur yra galimybė naudotis kompiuteriu. Laimėjusių iniciatyvų autoriai turės teisę susipažinti su projektų vykdymo eiga.

Balsavimo rezultatus paskelbti numatoma š. m. lapkričio 1-4 d.

Atsižvelgiant į klaipėdiečių nusiskundimus praėjusiais metais, buvo supaprastintas balsavimo procesas. Kas pasikeitė? Balsavimo platformą dalyvauk.klaipeda.lt bus galima rasti oficialioje Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainėje www.klaipeda.lt . Paspaudus nuorodą prisijungti, asmuo bus nukreiptas į  el. valdžios vartus (prisijungimas naudojant e. bankininkystę, mobilų parašą ar skaitytuvą), o prabalsavęs automatiškai bus grąžintas į pirminę svetainę – nebebus jokių tarpinių prisijungimų.

Pernai įgyvendinant dalyvaujamąjį biudžetą klaipėdiečiai pateikė 35 idėjas. Tarp populiariausių – pasiūlymai įrengti vaikų žaidimo, sporto, poilsio aikšteles, taip pat siūlyta pasodinti pušų visame mieste, įrengti gėlynus, automobilių stovėjimo aikštelę, ištapyti daugiabučio namo sienas ir kt. Daugiausia palaikymo 2021 m. sulaukė ir už miesto lėšas įgyvendinamos 3 klaipėdiečių iniciatyvos. Kokios – skaitykite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra, Svarbu

Kultūros ir meno vertintojams diriguos politikas

Kultūros skyrių palikus vedėjai, laikinai šias pareigas ėjusiai specialistei ir kitiems darbuotojams, Kultūros bei meno projektų vertinimo komisijai vadovauti Klaipėdos meras ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Miestas

Išrinktos patraukliausios gyventojų iniciatyvos

Išrinkti jau trečią kartą Klaipėdoje įgyvendinamo dalyvaujamojo biudžeto nugalėtojai. Patraukliausios gyventojų idėjos buvo išrinktos susumavus klaipėdiečių balsus. Beveik mėnesį trukusiame ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This