Parodoje – neįteiktos dovanos karalienei Luizei fragmentas

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Ugnė Rekašiūtė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-08-01

Komentarų: 0

Pirmadienį popiet Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje duris atvėrė paroda „Neįteikta dovana karalienei Luizei“.

Muziejuje lankytojai turi galimybę pirmą kartą išvysti unikalią relikviją – aukso siūlais siuvinėtos suknelės, skirtos karalienei Luizei, fragmentą. Ši dovana taip ir nebuvo įteikta dėl ankstyvos karalienės mirties.

Ugnės Rekašiūtės nuotr.

Renginio pradžioje vedėja pakvietė aplankyti Karališkąją parodą bei pristatė žmones, prisidėjusius prie parodos atidarymo.

Pasak Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, ,,tai ypatingas eksponatas, skirtas miesto jubiliejui“. Direktorius susirinkusiems pasakojo, kaip šis eksponatas atkeliavo į Klaipėdą, pridūręs, jog dar du šios suknelės fragmentai yra saugomi kituose muziejuose, vienas – Londone, o kitas – Berlyne.

Apie karalienės Luizės legendomis apipintą asmenybę ir jos gyvenimo kelią pasakojo ir knygos ,,Karališkoji Klaipėda“ autorė ir kultūrologė Jovita Saulėnienė.

,,Istorinės asmenybės didumas matuojamas tuo, kaip savyje tobulai sukoncentruojamas praeities, dabarties ir ateities laikas. Karalienė savo gyvenimu, savo darbais ir žygiais pranoko savo epochą“, – kalbėjo ji.

Šis eksponatas ypatingas ne tik savo su karaliene Luize siejama istorija, bet ir sudėtinga siuvinėjimo technika.

Apie iššūkius, su kuriais teko susidurti restauruojant audinį, pasakojo restauratorė Audronė Petroševičiūtė. Jos teigimu, prisiliesti prie tokio audinio jai buvo didelis džiaugsmas – šilkas buvo nepaprasto trapumo, o tokie drabužiai yra istorija.

Ugnės Rekašiūtės nuotr.

Parodoje galima išvysti ne tik garsiosios suknelės fragmentą, bet ir karalienės Luizės graviūras, kurias muziejui padovanojo Klaipėdos Rotary klubas ,,Karalienė Luizė“ ir Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugija „Nidden“.

Paroda muziejuje veiks iki rugsėjo 17 d.

INFORMACIJA

Napoleono karų metu Prūsijos karalienė Luizė su šeima nuo 1807 m. sausio iki 1808 m. sausio gyveno Klaipėdoje. Jos pirkliai nutarė padovanoti karalienei išskirtinę puošmeną – ispanų meistrų Berlyne pagamintą aukso siūlais siuvinėtą suknelę. Dėl ankstyvos karalienės mirties jos nespėta įteikti, tačiau šios suknelės fragmentas ilgus metus buvo saugomas žymios Ankerių giminės namuose Rusnėje. Giminės palikuonis Tilmanas Kroekeris 2021 m. gegužės 25-ąją Jonui Geniui parašė laišką, teigdamas, jog nori šią relikviją padovanoti Mažosios Lietuvos istorijos muziejui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėda – Prūsijos karalių rezidencija

Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje buvo pristatytas ypatingas eksponatas, primenantis apie metus, kai miestas tapo vieta, kur laikiną prieglobstį rado Napoleono ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This