Mažiausiai būsto nuoma brango Klaipėdoje

Verslas

Augančios kainos neaplenkė ir būsto nuomos rinkos. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per metus gyvenamojo nekilnojamojo turto nuoma brango visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tik uostamiestyje ji liko panaši.

Asociatyvi portalo archyvo nuotr.

2021 m. už kvadratinį metrą nuomojamo būsto vilniečiai per metus mokėjo 113,26 euro, Kaune būsto nuoma 2021 m. buvo 83,95 euro už kvadratinį metrą, o Klaipėdoje net buvo fiksuojamas simbolinis būsto nuomos kainų mažėjimas. Čia pernai už vieną kvadratinį metrą nuomojamo būsto buvo prašoma 71,64 euro per metus: 50 kvadratinių metrų butas per mėnesį nuomininkams kainavo apie 299 eurus (2020 m. – 302 eurus).

Nekilnojamojo turto ekspertai tvirtina, kad šiemet būsto nuomos rinka susiduria su dar didesniais iššūkiais. Dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos antplūdžio metų pradžioje nuomai skirtų būstų pasiūla smuko drastiškai. O nesant pasiūlos, rekordiškai išaugo nuomos kainos. Nepriklausomas nekilnojamojo turto ekspertas Arnoldas Antanavičius teigia, jog nuomos kainos jau pasiekė savo piką, o artėjant žiemai gali šiek tiek kristi. 

„Pastaruoju metu matome kitą tendenciją – rinkoje atsiranda vis daugiau nuomai skirtų būstų. Palyginti su pavasariu, dabar yra beveik dvigubai daugiau nekilnojamojo turto nuomos pasiūlymų. Problema ta, kad kainos, palyginti su tuo pačiu pavasariu, išaugusios vidutiniškai apie 20 proc.“, – cituojamas A. Antanavičius.

Pasak eksperto, yra kelios priežastys, nulėmusios taip išaugusią pasiūlą. Nemaža dalis nuo karo baisumų bėgusių žmonių po truputį grįžta į savo šalį ar išvyksta į kitas Vakarų Europos valstybes. Jo teigimu, tikėtina, kad rinkoje atsirado ir tie butai, kurių savininkai iki šiol juos laikė tuščius. Taip pat nemaža dalis jaunų šeimų, matydamos taip drastiškai kylančias nuomos kainas, ryžtasi įsigyti savo namus. Nors nekilnojamojo turto kainos taip pat siekia aukštumas, brangsta būsto paskolų palūkanos, tačiau paprastai paskolos įmokos bankui būna mažesnės nei nuoma.

Pasak eksperto, jaunai šeimai, gaunančiai vidutines pajamas, įpirkti erdvų naujos statybos būstą sudėtinga. Tačiau nemažėjantys pardavimai antrinėje būsto rinkoje leidžia daryti prielaidas, kad dalis senos statybos būstų pirkėjų ateina iš nuomos segmento.

Visgi, jo teigimu, bent jau artimiausiu metu nuomos kainos neturėtų kilti, nes jos jau pasiekė savo piką.

„Artėjant žiemai, savininkams bus nenaudinga laikyti tuščius butus, kai tokios didelės šildymo kainos, tad galime pamatyti ir tam tikrų pokyčių. Žinoma, kas bus po pusmečio ar metų, sunku pasakyti, tai priklausys nuo daug faktorių – nuo to, kaip keisis būstų kainos, nuo infliacijos, pasiūlos ir paklausos“, – savo įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Pasak A. Antanavičiaus, būsto nuomos segmentas yra būtina miesto ekosistemos dalis. Nuomos poreikis didžiuosiuose miestuose visuomet išliks didelis. Regionai jau dabar susiduria su problema, kad nėra nuomojamo būsto pasiūlos. Statistinis nuomininkas – ne tik į didesnį miestą mokytis atvykęs studentas, bet ir jaunos šeimos, nusprendusios kurtis mieste, kur daugiau darbo bei karjeros galimybių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Speciali grupė rūpinsis būsto nuomos ir įsigijimo problemomis

Aplinkos ministerijoje nuo šių metų pradžios įkurta Būsto politikos grupė, kuri rengs būsto prieinamumo gerinimo strategiją ir ieškos būdų gerinti ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdoje norima gerokai branginti būsto nuomos verslo liudijimus

Klaipėdos meras siūlo nuo 209 iki 348 eurų didinti mokestį už verslo liudijimą asmenims, užsiimantiems gyvenamosios paskirties patalpų nuoma. Kitos ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This