Palangoje jungiasi pasaulio balsai

Regionas

Rugpjūčio mėn. jau keturioliktą vasarą iš eilės Palangos miesto gyventojus ir svečius kviečia muzikos festivalis „Pasaulio balsai“. Turiningomis koncertų programomis, iškiliais Lietuvos ir užsienio atlikėjais garsėjantis pajūrio kultūros reiškinys šiemet klausytojus suburs į devynis koncertus. Jau tradicija tapo ir tai, kad kasmet festivalis turi dedikaciją, kuri jungia kultūrinius, muzikinius, istorinius įvykius ir koncertines programas, pačius dalyvius. Itin prasminga, kad šiemet dedikacija ir tapo jungtys, kurios festivalyje svarbios daugeliu aspektų.

Apie jas plačiau kalbėjo festivalio meno vadovė Asta Krikščiūnaitė (nuotr): „Meno ir kultūros gyvybingas judėjimas šiandien kaip niekada įgavo milžinišką prasmę – jų kuriama emocinė ir paguodžianti galia viršija įprastas bendravimo formas, suartina žmones, suteikia papildomo įkvėpimo ir atveria duris naujai gimstančioms istorijoms, jungtims. Todėl muzika, menas turi būti su mumis, jungti, telkti, teikti viltį ar net kalbėti už tuos, kurių jau nebėra kartu.“

Kita svari festivalio jungtis – kiekvieno atlikėjo patirtys, nes visi festivalio dalyviai yra susiję profesinėmis, pažintimis, kaip ir jų atliekami kūriniai. Be galo prasmingos yra ir šio festivalio istorinės jungtys.

Jas vienija keturios koncertų vietos – Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, Gintaro muziejus, Palangos kurhauzas ir Palangos kurorto muziejus. Tai miesto kultūros simboliais tapusios vietos, kurias vienija kultūros nešėjai, inteligentiškos Palangos vizionieriai ir fundatoriai Tiškevičiai. Šios vietos buvo itin mėgstamos ir Sofijos Tiškevičienės, kuri kartu su savo vyru daugybę metų puoselėjo kurorto europines kultūros tradicijas, į jas investavo. Iš čia ir visos apčiuopiamos bei neapčiuopiamos, bet juntamos jungtys – istorijos, miesto, žmonių, kultūros, patirčių, kurias į festivalį atsineša kiekvienas menininkas, suteikdamas klausytojams emocinio ryšio jungtis.

Jau įvyko trys koncertai, o sekmadienį, rugpjūčio 7 d., klausytojai kviečiami į Palangos kurhauzą, kur vyks koncertas „Poeto meilė“. Jame koncertuos tenoras iš Nyderlandų Marcel Beekman, kuris yra puikiai muzikos pasaulyje žinomas dainininkas, pasižymintis universalumu, jam pavaldūs tiek skirtingi vaidmenys operos spektakliuose, tiek ir baroko ar net avangardinės muzikos repertuaras. Kartu su solistu į scena žengs muzikų šeimoje gimęs pianistas Justas Šervenikas, aktyviai koncertuojantis skirtinguose amplua ir Lietuvoje, ir užsienyje, pastaruoju metu ypatingą dėmesį skiriantis kamerinei muzikai.  Koncertas „Poeto meilė“ – ypatingas šių metų festivalio akcentas, surengtas bendradarbiaujant su Tytuvėnų festivaliu.

Festivalyje išskirtinį dėmesį kamerinei muzikai pratęs koncertas „Klasikos paralelės“. Šios muzikos ambasadoriais rugpjūčio 10 d. Palangos gintaro muziejuje taps daugelio prestižinių premijų laureatas, vienas ryškiausių ir ilgaamžiškiausių muzikinių kolektyvų Lietuvoje valstybinis Vilniaus kvartetas ir lietuvių kilmės Kanados pianistė Ilona Beres. Šiuos atlikėjus bendram muzikavimui įkvėpė ir sujungė vokiečių romantiko Roberto Schumanno kūryba. Programai pasirinktas R. Schumanno šedevras – fortepijoninis kvintetas Es-dur ir W. A. Mozarto koncertas fortepijonui ir styginių kvartetui Nr. 13 C-dur. Tai vieni ryškiausių programinės fortepijoninės muzikos ciklų, reikalaujantys ypatingo atlikėjų profesionalumo.

Kasmet į festivalio kalendorių įsilieja ir viena gražiausių vasaros švenčių – Žolinės. Jos „Pasaulio balsuose“ visuomet sutinkamos su stambios formos kūriniais. Šiemet atlaidų išvakarėse, rugpjūčio 14 d. bažnyčioje aidės Charles Gounod „Iškilmingos mišios šv. Cecilijos garbei“ trims solistams, mišriam chorui, orkestrui ir vargonams. šį koncertą festivalyje dovanos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras ir choras, sopranas Rita Petrauskaitė, tenoras Juozas Janužas, bosas Valdas Kazlauskas, Piotr Javčenko, dirigentas Tomas Ambrozaitis.

Dar vienas svarbus festivalio akcentas – rugpjūčio 17-osios vakaras, kuriame bus tęsiama dar viena festivalio tradicija, kasmet klausytojus supažindinanti su Baltijos šalių menininkų atliekama muzika. Neatsitiktinai koncertas vadinasi „Baltijos sakmės“, kurias klausytojams paseks svečiai iš Latvijos – sopranas Kristīne Gailīte ir Rygos saksofonų kvartetas. Tai pasaulinio garso muzikantai, kuriems būdingas demokratiškas stilius, nepalenkiami meniniai siekiai, rafinuotas tembras. Pripažinti muzikantai įprasmina tiek klasikos transkripcijas, tiek originalią šiandienos autorių kūrybą, kurios tam tikrą dalį muzikos kūrėjai yra skyrę specialiai šiam kvartetui. Kai kuriais latvių nacionalinės muzikos šedevrais klausytojai galės pasimėgauti ir Palangoje, koncerte „Baltijos sakmės“.

Rygos saksofonų kvartetas. Asmeninio archyvo nuotr.

Artėjant link festivalio kulminacijos, lauks ir dar vienas išskirtinis susitikimas, kai kaskart koncertuoti kviečiami jaunieji muzikos atlikėjai. Dažniausiai svečiuojasi LMTA studentai arba alumnai, o šiemet šią idėją įkūnys italų–amerikiečių kompozitoriaus, libretisto Gian Carlo Menotti vienaveiksmė opera „Telefonas, arba meilė trise“, sukurta 1947 m. Jaunatviška komanda, susibūrusi dar solistams bestudijuojant LMTA, festivalyje pristatys žiūrovams netikėtą, komišką ir nuotaikingą operą apie dviejų įsimylėjėlių piršlybas telefonu. Tai Viltė Darvydaitė (sopranas), Pavel Morgunov (baritonas), Vaida Maulevičė (fortepijonas) ir Raminta Verseckaitė (režisierė).

Rugpjūčio 21-ąją nuskambės baigiamasis festivalio koncertas „Jungtys“, kurios ir vainikuos šių metų dedikaciją. Sakraliniai kūriniai apjungs visų laikmečių muziką – skambės Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ola Gjeilo, Giedriaus Svilainio, Karlo Jenkinso ir kitų kompozitorių kūriniai. Į šią įstabią muzikos šventę kvies Nacionalinės premijos laureatė, profesorė, festivalio meno vadovė Asta Krikščiūnaitė bei pasauliniuose festivaliuose laurus skinantis berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, vadovaujamas Remigijaus Adomaičio.

Festivalio globėjas – Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This