Nuo rugsėjo Klaipėdoje – mokykla ukrainiečių vaikams

Svarbu, Švietimas

Nors dalis Klaipėdos politikų dar pavasarį kėlė klausimą dėl galimybės nuo naujųjų mokslo metų ukrainiečių vaikus uostamiestyje mokyti jų gimtąja kalba, savivaldybės administracija tokios iniciatyvos neparodė. Tuo pasirūpino ne vienoje Europos šalyje ukrainiečių mokyklas turinti viešoji įstaiga „Tarptautinė Ukrainos mokykla”, nuo šių mokslo metų pradžios oficialiai atidaranti tris mokyklas Vilniuje bei vieną Klaipėdoje.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Joje norą mokytis jau pareiškė apie 600-tus nuo karo prieglobstį Klaipėdoje radusių ukrainiečių vaikų.

Pasak VšĮ „Tarptautinė Ukrainos mokykla” vadovės Olenos Vnukovskos, šiuo metu Klaipėdoje kaip tik ieškoma vietos, kur ši mokykla galėtų įsikurti. Ji tikisi, jog pavyks susitarti su Turizmo mokykla – tai turėtų paaiškėti jau kitą savaitę, kai iš atostogų grįš jos direktorius. Be to, dėl patalpų buvo tartasi ir su Klaipėdos universitetu – mąstyta, jog čia galėtų mokytis vyresniųjų, 10-11-tų klasių, mokiniai.

Visgi, pasak O. Vnukovskos, jei Turizmo mokykla ras pakankamai vietos visoms ukrainiečių mokyklos klasėms, šis variantas jiems būtų priimtinesnis.

O. Vnukovskos teigimu, tai bus valstybinė nemokama vidurinį išsilavinimą suteiksianti mokykla, kurioje visų dalykų bus mokoma ukrainiečių kalba, visi vaikai gaus Ukrainos švietimo sistemos atitinkantį vidurinį išsilavinimą su 11-os klasių baigimo atestatu. Taip pat čia bus mokoma ir lietuvių kalbos, ir Lietuvos istorijos.

Klaipėdoje jau yra suformuota 80-ties mokytojų komanda – esą jų yra net per daug.

Kadangi tarp šiuo metu registruotų 600 ukrainiečių moksleivių apie 70 mokytis į naująją mokyklą vyks iš Palangos, pamokos joje prasidės nuo 9 val. ir turėtų trukti iki 14 val. Vėliau, iki 18 val., moksleiviams bus galimybė dalyvauti įvairių meninės pakraipos būrelių veikloje, tačiau už tai jau reikės susimokėti. Teigiama, jog šis mokestis bus nedidelis.

Mokyklą įregistravus Lietuvoje, pasak O. Vnukovskos, mokinio krepšelis joje bus finansuojamas iš Lietuvos biudžeto, o visas kitas mokymosi išlaidas padengs Ukrainos švietimo ministerija. Tikimasi, jog vaikai mokykloje gaus ir nemokamą maitinamą.

Ji neatmetė galimybės, jog iki rugsėjo 1-osios norą mokytis Tarptautinėje Ukrainos mokykloje Klaipėdoje gali pareikšti ir daugiau mokinių – esą visi jie bus priimti. Pasitarti dėl to galima telefonu Klaipėdoje 8 610 87268.

Tuo metu savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė teigė, jog pati savivaldybė patalpų naujai mokyklai suteikti negali, nes jų labai trūksta.  

„Organizatoriams buvo pasiūlyta kreiptis į ministeriją, kuri yra kitų ugdymo įstaigų savininkė, pvz., profesinių mokyklų. Ministerija Klaipėdoje rekomendavo kreiptis į Turizmo mokyklą, kurios patalpas apžiūrėjome kartu su organizatoriais rugpjūčio 10 d. Pačios mokyklos sprendimas dar nėra priimtas, vyks tolimesnės derybos”, – sakė ji.

INFORMACIJA

Gegužės mėnesį Klaipėdoje buvo per 1200 mokyklinio amžiaus ukrainiečių vaikų. Kiek konkrečiai jų yra šiuo metu, kol kas tiksliai nežinoma, tačiau spėjama, jog iki rugsėjo 1-osios jų skaičius neturėtų viršyti 2000-čių.

17 Comments

  1. Virgis

    Pasirodo pone N.Puteikiene turi ukrainietišku šaknu;)

    Reply
    • N. Puteikienė

      Puteikienė apskritai turi šaknis. Ir nuomonę. Ir charakterį. 🙂

  2. Simona

    Tai Ukrainos mokykla Lietuvoje
    Mokysis pagal ukrainietišką programą ir gaus Ukranos švietimo sistemos dokumentus. Kadangi dėl patalpų tariasi su Turizmo mokykla, tai valstybinė mokykla reikšia Lietuvos valstybė tarpininkauja kad patalpos tokiai mokyklai būtų suteiktos.

    Reply
  3. O egzus

    „ateiviai” laikys kaip kiti – lietuviškai?

    Reply
    • Anonimas

      Straipsnį skaityk abugeli.

  4. N. Puteikienė

    Apgailėtinw, kad savivaldybė nepadeda patalpų rasti. Tai juk tie 700 mokėsi rusiškose mokyklose. Dabar rusiškos vėl bus pustuštės. Tereikia sukelti dvi rusiškas į vieną pastatą ir kitas liks ukrainiečiams.

    Reply
    • Greituolytė

      Puteikiene, greita Jūs kilnoti! Gal dar šiaurinėje miesto pusėje ką atiduotumėte? Rusų mokyklos nėra tuščios, jos jau iki jūsų sukilnotos. Savivaldybė saviems darželių ir mokyklų nesutvarko: nei darželių per 30 metų neatsirado, nei mokyklų. Gal ukrainiečiai jus į tarybą išrinko?

    • Na tik nereikia ..."rūpestingoji "

      Kiek darželių ar mokyklų papildomai gavo klaipėdiečių vaikai ?

    • N. Puteikienė

      Atsakau Greituolytei: mano pastangomis šiaurinėje dalyje buvo išsaugota Saulėtekio mokykla – ją Grubliausko ir Buduno co jau planavi perduoti licėjui. Sutrukdžiau. Iš visų jėgų priešinausi, kad naujai mokykloje šiaurinėje dalyje būtų parinkta kita vieta, nes dėl to „parinkimo” jos statybos užtruko jau dvigubai ir pabrango jau o
      dvigubai. Taip kad priekaištus žerkite, prašau, ne man 🙂

    • Skirtumai

      Klaipėdos licėjuje mokosi tie patys mokesčių mokėtotojų, iš kurių mokesčių išlaikoma Klaipėdos miesto švietimo sistema ir ne tik. Todėl turi teisę naudotis infrastruktūra. O jūs kaip tarybos narė visų pirma turite rūpintis čia gyvenančių ir MOKESČIUS mokančių gerove.

    • N. Puteikienė

      Skirtumui: ukrainietės labai sėkmingai įsiliejo į darbo rinką ir moka tuos pačius mokesčius, kaip ir mes. Antra, licėjus neturi jokios teisės užimti savivaldybės mokyklos patalpas. Trečia, advokataukite licėjaus direktorei teisme, nes jis perka už mokesčių mokėtojų pinigus katėms maistą.

    • Puteikienei

      Darbo rinkoje ukrainiečių mažuma, taip kad dirbkite visų pitma daugumai. Kad privati viešoji įstaiga dirbs nemokamai, keistai neatrodo? Stebuklų nebūna, o čia privati VŠĮ dirbs nemokamai? Dėl Klaipėdos licėjaus – kiekvieno teisė rinktis. Jei nusprendi investuoti į vaiko išsilavinimą. Nes Klaipėdos savivaldybė į miesto vaikus neinvestuoja, jiems net vietų darželiuose ir mokyklose nepakanka. Užsiimkite tuo, o ne nurodinėkite kitiems.

  5. A.V

    Anglijoje nedaromos emigrantų mokyklos pagal nacionaliniu principu. Eina į anglų mokylą nesvarbu kas toks esi ar indusas , nigerietis ar lietuvis. Jei nori mokintis lietuviškoj mokykloj tai yra privačios šeštadieninės. Ar mes ir toliau norim auginti vainikus priešiškiems Lietuvos valstybei.

    Reply
    • Anonimas

      Siūlai vaikams metus ar pusmetį mokytis lietuvių kalbos, o po to pradėti mokytis?

  6. Čia

    Čia kaip mūsų Licėjus, VŠĮ privatus, bet krepšelį gauna iš valstybės biudžeto…

    Reply
  7. Vitalija

    Kažką supainiojote, tai privati mokykla

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Nieko nesupainiojome, viskas parašyta – steigėjas VšĮ, bet mokymas nemokamas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Tarptautinės Ukrainos mokyklos auklėtiniams – pažintis su jūrų transporto inžinerija

Vakarų laivų gamyklos (VLG) įmonių grupė ir Klaipėdos universitetas (KU) Klaipėdoje veikiančios Tarptautinės Ukrainos mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviams suteikė galimybę ...
2023-12-07
Skaityti daugiau

Spyglys

Konservatoriai ir libai tebevaldo*

Oficialus Klaipėdos miesto savivaldybės interneto puslapis skelbia, kad po šiai dienai konservatorius, Andrius Dobranskis tebevadovauja VŠĮ  „Klaipėdos šventės” valdybai. O ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Ukrainiečių mokyklai trūksta mokytojų: direktorės pavaduotoja įsidarbino buvusi valdininkė

Daugybę sunkumų kuriantis Klaipėdoje patyrusi Tarptautinė Ukrainos mokykla šią savaitę ją baigusiems 23 abiturientams įteiks mokyklos baigimo atestatus. Tarp renginio ...
2023-06-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This