Klaipėdoje įsikūręs maskvietis: „Man kartais net pikta, kaip vietiniai nevertina savo miesto”

Svarbu, Veidai

Maskvietis Andrejus Pugačiovas į Lietuvą persikėlė tuoj po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Jo sidabro spalvos maisto vagonėlis su jūriniu užrašu Harbor Food inkarą išmetė Naujajame turguje.

Jis prekiauja paprastu maistu, tačiau kiekvienas patiekalas turi neįprastų ingredientų, o meniu palydi remarka „Mes kalbame anglų ir rusų kalbomis.”

Andrejus, pateikęs labai skanų sumuštinį su kalakutiena, pasakojo ir apie savo maitintoją – maisto vagonėlį, sukurtą pagal amerikietiško namelio ant ratų – 1962 metų Airstream – pavyzdį. Svarbiausia jo ypatybė – korpusą dengia aviacinis aliuminis.

„Pradžioje maisto vagonėlį atsivežėm į Maskvą ir planavome jį perdaryti į virtuvę. Maskvoj jau turėjau keletą barų, bet po vasario 24-osios teko rinktis, ką toliau daryti. Supratau, kad tęsti veiklos nėra prasmės: verslas sustojo, ekonomika susitraukė. Galima buvo vagonėlį parduoti, bet tik už rublius, kurių nebūtų buvę galima išsivežti. Su šeima išvykome kovą, pasiėmę pinigų ir daiktus. Pamaniau, jog Klaipėdoje kaip tik prasideda sezonas, atsivežiau vagonėlį ir neprašoviau”, – pasakoja Andrejus.

Pirkėjai dažnai jo klausia, iš kur Klaipėdos pakrašty atsirado ir jis pats, ir jo Harbor Food. Išklausę jo pasakojimo, kai kurie neslepia nuostabos – kaip galima iškeisti didmiestį į „kaimą”, tegul ir esantį ant jūros kranto.

„Man kartais net pikta, kaip vietiniai nevertina savo miesto. Apie 10-15 procentų mano klientų sudaro pagyvenę žmonės, kurie gali sau leisti nusipirkti burgerį, išgerti graikiškos kavos, netaupyti laidotuvėms. Ir lyginu juos su Maskvos pensininkais, kur pensijos yra gerokai didesnės nei kituose Rusijos regionuose. Tas pats ir su vadinamąja viduriniąja klase: iš manęs maistą perka šeimos, kurios galbūt tiesiog tingi gaminti arba nori išbandyti ką nors naujo. Maskvoje tokio dalyko nėra. Ten sluoksniavimasis sustiprėjo, o iš pradžių jis vyko gana palaipsniui. 2014 metus laikau atskaitos tašku: Krymas, pirmosios sankcijos ir kitoks pasaulio suvokimas. Būtent tada Maskvoje buvo pradėta intensyviai plauti viduriniąją klasę. Išgyventi galėjo tik su valstybe susijusios įmonės: jos turėjo valstybinių užsakymų arba dalyvaudavo konkursuose. Restoranų sektorių pražudė pandemija. Niekas mums už nieką nekompensavo”, – pasakojo pašnekovas.

Andrejus Pugačiovas Lietuvoje dirba kol kas dar neilgai, bet jau sako galintis pasidalinti savo pastebėjimais apie verslo aplinką.

„Jei į mokesčių inspekciją Rusijoje ateinate kaip verslininkas, jums iš karto sako: „Susiraskite buhalterį ir leiskite jam viską paaiškinti”. O čia man viską išsamiai papasakojo ir išsamiai atsakė į visus mano klausimus. Vienintelis dalykas, kuris mane nustebino – sanitarinė tarnyba: per daug beprasmiškų dokumentų, be to, be jų leidimo neįmanoma pradėti verslo. Čia reikia daugybės dokumentų, nors Ispanijoje ar Prancūzijoje tokios praktikos nėra, o Rusijoje pakanka tiesiog laikytis GOST. Tačiau dėka sanitarinės tarnybos darbuotojų, kurie man viską aiškiai paaiškino, pavyko greitai ir iš pirmo karto parengti bei surinkti visus reikiamus dokumentus. Beje, Rusijoje tai sunku įsivaizduoti”, – sakė vyras.

A. Pugačiovas nemano, kad Lietuvoje yra prastos sąlygos smulkiajam verslui. Situaciją apsunkina tai, kad nemoka lietuvių kalbos, bet padeda kolega iš Klaipėdos, turintis maisto prekių parduotuvę. Kaip didelį pranašumą jis įvardija galimybę pačiam užpildyti dokumentus, kurie paprasčiausiai parsisiunčiami iš interneto ir už jų pildymą nereikia mokėti konsultantams.

Lygindamas situaciją Maskvoje ir Klaipėdoje, Andrejus įsitikinęs, kad jo šeimai persikraustymas buvo geras sprendimas.

„Mus galima vadinti apmokytais migrantais. Jau nuo 2014 metų buvo jaučiama, kad einame ne ten, kur reikia. Tačiau buvo vilties, kad viskas kaip nors pagerės. Pasitikėjome savimi, tikėjome, kad galime ką nors nuveikti. Nusprendėme pradėti nuo mažų dalykų, tačiau supratome, kad mažų dalykų teorija veikia tik demokratinėse šalyse. Rusijoje tai neįmanoma. Buvau parengęs tiek daug viešųjų projektų, bet viską stabdė valdininkai. Kiek daug buvo sporto programų, net ir su finansavimu! Tačiau… Nesurinkome reikiamų parašų… Kai kurie valdininkai suprato, kad iš mūsų nieko neuždirbs, o kiti bijojo pritarti projektams, nes bijojo, kad kažkam „viršuje” jie nepatiks. Jie bijo bet kokių pokyčių: kuo tyliau, tuo geriau. Dėl šios priežasties turime sąstingį”, – kalbėjo A. Pugačiovas.

Pasak pašnekovo, jo žmona yra kilusi iš litvakų, todėl pasinaudojo galimybe repatrijuoti.

„Beje, šis įstatymas maždaug pagrįstas Izraelio įstatymu, tačiau jo įgyvendinimas kelia daug abejonių. Net Migracijos tarnyboje ne visi žino šio įstatymo subtilybes. Pavyzdžiui, nuvykau ten su pažyma, kad turiu teisę gauti leidimą nuolat gyventi, bet tris kartus mačiau, kaip pareigūnų akys iš nuostabos išsiplėtė. Galiausiai pasidaviau ir paprašiau laikino leidimo. Grįžau į Migracijos tarnybą su visais draudimo dokumentais, sąskaitų išrašais, užpildžiau elektroninę prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi formą, tada mane pasitiko patyręs darbuotojas. Ji pamatė visą šūsnį dokumentų ir klausia: kam jums reikalingas laikinas leidimas gyventi, jei galite gauti nuolatinį? (juokiasi). Kas nors gali pasakyti: „Štai jums ir Europos biurokratija!”, bet tokiems žmonėms patariu šešiems mėnesiams atvykti į Rusiją ir pabandyti užsiregistruoti ten”, – sako Andrejus.

22 Comments

  1. Faktas

    Jeigu rusų kariai ateitų iš Karaliaučiaus jis kitaip užkukuotų, visi čia esantys maskvėnai pasitiktų su gėlėm

    Reply
  2. Adėlija

    Kokie nemandagūs komentarai! Argi nuo to kas pasikeis? Išmoks jis tą lietuvių kalbą, nes yra bendraujantis. Tik ką daryti, kad lietuviai nemoka lietuviškai nei taisyklingai kalbėti, o tuo labiau- rašyti. Vaidina ir bliurba angliškai. Gerai, kad ne visi suprantame, o tikras anglas numirt gali besiklausydamas. Ne apie visus kalbu, tik apie tokius, kurie reiškiasi šlykštumu komentaruose. Štai kokia lietuvių kultūra, gėda. Ne viskas pas mus gerai, bet norintys dirbti, jauni, stiprūs- kažkaip sukasi, o ne rėkauja nelietuviškai.

    Reply
  3. Evelina

    Įkvepiantis, pozityvus ir komunikabilus žmogus, kuris sužavi savo optimizmu ir nuostabiai gaminamu maistu…Labai, labai skanu. Labai linkiu visiems kuo daugiau pozityvumo ir tarpkultūrinio bendradarbiavimo, tada tikrai visi klestėsime.

    Reply
    • Testeris

      O kur tiksliai jo vagonėlis stovi? Norėčiau kada paragauti to pareklamuotojo burgerio, bet nežinau kur yra vagonėlis, o per tokius karščius klaidžioti ir ieškoti visai nesinori. Vieną žinau prie Studlendo, esu buvęs, bet ten, matyt, ne tas.

  4. As

    Pikta jam matai. O mums, lietuviams, pikta, kad išpindėję Lietuvos ruskiai nesimoko lietuvių kalbos.

    Reply
    • Arz

      Dalbajobe,beveik visi tavo Lietuvos ruskiai moka lietuviškai,avine

    • Fuck rusofašistus

      To ar
      To Arz
      Ko čia nerviniesi ruski suski dolbajobini. Nepatinka, pyzdink į rasyja, putinui kiusinius laizyt, o ne čia lietuvoj smirdėt. Gyveni Lt, tai ir kalbėk Lt kalba, ruski!

    • Dūchui arz

      To ARZ
      sedi savo panevezy avine tai ir sedek, nekakariekaves

  5. Rita

    Jie gyveno Rusijoj ir gavo nuolatini leidima gyvent Lietuvoj,nes zmona kilus is litvaku.,kodel ne i Izraeli?

    Reply
    • Paaiškinu

      Izraelyje atvykėliui žydui greitai padaryti biznį tarp vietinių žydų yra nelengva. Aplinka, tradicijos, žiauri konkurencija, o pirkėjai irgi nenoriai skiriasi su savo šekeliais. Kai Rusija užsiraukė, čia patapo visai neblogai.

  6. R

    Šaunuolis, ne kacapu mentalitetas!

    Reply
  7. Klp

    Anonimas!jus savo Lietuva pardavėt pinduostanuj…kaip Š.Kaliedos tik džinglbens girdėti…

    Reply
    • Klp

      O mano Lietuva bus kitokia!

    • Anonimas

      Straipsnis ir jo herojus normalus. Gerai, kad tokie žmonės iš Rusijos pas mus atvyksta ir daro verslą. O tas komentatorius „Klp” – tipiškas putiniškas durnelis be protelio. Vien rašyba viską išduoda- „pinduostanuj”? „Š.Kaliedos” 🙂 Gerai, kad lietuvių kalba yra gana sudėtinga ir išduoda tokius durnelius

    • R>klp

      Tau ne Šv. Kalėdos , o novyj god bus , su žiauriu badunu , kacapo išgama.

  8. V ir Gis

    Apie ką straipsnis? Kaip Maskvoje blogai,o pas mus gerai? Ir kas bendro tarp pavadinimo ir straipsnio?

    Reply
  9. Grikių_košė

    Kokie neigiami komentarai, neveltui, lietuviai.

    Reply
    • ezys

      tai, kad raso lietuviskai, dar nereiskia, kad lietuvis… sprendziant is komentaro turinio – trolis 😉

  10. Virgis

    Tas pats kaip ir Lietuvoje, matosi iš ko šie statytiniai paėmė pavyzdį

    Reply
  11. Tomas

    Įdomu kada išmoks lietuvių kalbą

    Reply
    • Anonimas

      Kur tu matei kad burliokas kalba mokintusi nebent virvė ant sprando vertus.

    • Lietuvis

      Norint ismokti kalba reikia proto turėt, o jie juo nepasizymi

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Kodėl merdi Klaipėdos senamiestis?

Smulkusis ir vidutinis verslas Klaipėdoje vystosi lėtu tempu, tačiau ar tai tenkina pačius rinkos dalyvius? Apie smulkiojo verslo pliusus, minusus ...
2023-11-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This