Klaipėdos konservatorių lyderiui – kaltinimai dirbant su Rusija ir Baltarusija (dar atnaujinta)

Svarbu, Temos

„Konservatorių kandidato į Klaipėdos miesto merus, šiuo metu esančio Klaipėdos miesto taryboje Aidas Kaveckis noriu paklausti ar jau nutraukė bendradarbiavimą su rusijos, baltarusijos rinkomis? Ar Jums kiti standartai galioja?” – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” antradienio popietę parašė valstiečių kandidatė į uostamiesčio merus, Seimo narė Ligita Girskienė ir pridėjo A. Kaveckio valdomos įmonės „Grūdoteka” internetinio puslapio nuotraukas su tekstais, mininčiais dvi Lietuvos kaimynes agresores.

Pats Klaipėdos miesto tarybos Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos pirmininkas, praėjusių savivaldos rinkimų sąrašo lyderis teigia, jog restruktūrizuojamos įmonės puslapyje tiesiog nebuvo atnaujinta informacija ir su Rusija esą nebedirbama nuo 2015-ųjų, tačiau praėjusių metų teismo nutartyje minimi kitokie duomenys.

Paaiškėjus šiai informacijai partijos Centrinio rinkimų štabo vadovas paprašė dar šią savaitę susirinkti Klaipėdos skyriaus tarybą ir išsiaiškinti informaciją bei pareikšti savo poziciją dėl A. Kaveckio. 

Aidas Kaveckis. Algirdo Kubaičio nuotr.

Suskubo pašalinti

„Įmonė „Grūdoteka“ daugiau nei 20 metų sėkmingai prekiauja sojos rupiniais, žuvies produktais ir kitais pašariniais papildais. Pagrindinės eksporto šalys: Rusija, Baltarusija, Uzbekistanas, Azerbaidžanas, Tadžikistanas, Latvija, Kirgizija”, – buvo rašoma konservatoriaus valdomos bendrovės interneto svetainėje.

A. Kaveckis vieninteliu šios įmonės akcininku yra nuo 2015 m. rugsėjo. Vėliau, šiek tiek daugiau nei metus, visos jo akcijos buvo perleistos „Grūdotekos” įmonių grupei (vieninteliu jos akcininku buvo pats A. Kaveckis). Nuo 2018-ųjų lapkričio, kai šį įmonių grupė buvo prijungta prie „Grūdotekos”, pastarosios vieninteliu akcininku ir vėl yra politikas. Jis nuo praėjusių metų gruodžio tapo ir šios įmonės direktoriumi.

2020-ųjų lapkritį Klaipėdos apygardos teismas šiai bendrovei buvo iškėlęs bankroto bylą, bet vėliau ji buvo nutraukta – pernai birželį tas pats teismas iškėlė restruktūrizavimo bylą.

A. Kaveckio komentaro dėl šios situacijos iškart gauti nepavyko – jis į skambučius neatsiliepė.

ATNAUJINTA. „Įmonės tinklalapyje ne visur atnaujinta informacija apie šalis, su kuriomis UAB „Grūdoteka“ prekiauja – ji jau patikslinta. Su Rusija įmonė neprekiauja jau nuo 2015 metų, su Baltarusija visi prekybiniai ryšiai nutraukti šių metų pradžioje, dar neprasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą. Tiek mano paties, tiek įmonės pozicija yra aiški – valstybės agresorės nėra ir nebus mūsų prekybos partnerės”, – rašo „Atvirai Klaipėdai” vėliau atsiųstame savo komentare A. Kaveckis.

„Grūdoteka“ netruko pakeisti informacijos – joje nebeliko teiginių apie partnerystę su Rusija ir Baltarusija. 

Dokumentai rodo kitką

DAR ATNAUJINTA. Tačiau, atrodo, jog A. Kaveckis visgi teigė netiesą apie tai, kad ryšiai su Rusija buvo nutraukti dar 2015-aisiais.

Minėtoje praėjusių metų birželį priimtoje Klaipėdos apygardos teismo nutartyje dėl restruktūrizacijos bylos dėstomi tokie tuometinio „Grūdotekos“ direktoriaus Kęstučio Znaidausko argumentai: „Aptarus situaciją su įmonės akcininku buvo nuspręsta, jog finansinius sunkumus bus siekiama įgyvendinti iškėlus įmonei restruktūrizavimo bylą. Pažymi, kad bendrovės veiklos rezultatams ir finansinei būklei 2019 metais neigiamą poveikį padarė šios aplinkybės: 2019 m. II ketvirtį bendrovė vykdė sojos rupinių be GMO (genetiškai modifikuotų organizmų) pardavimus į Rusijos Federaciją. Tuo metu sojos rupinių kaina Rusijoje buvo nukritusi, o bendrovė privalėjo vykdyti sutartį sutartinėmis kainomis su tiekėju Bunge Handelsgesselschaft GmbH, dėl šios priežasties bendrovė buvo priversta parduoti produkciją į Rusijos Federaciją pigiau, todėl bendrovė patyrė 122 000 EUR dydžio nuostolių. Be to, 2019 m. II ketvirtį ženkliai sumažėjo pardavimai Uzbekistane dėl Ramadano laikotarpio (ilgiau nei mėnesį), o pastovios veiklos sąnaudos ir toliau buvo patiriamos. Taip pat nurodo, kad 2019 m. II ketvirtį vėlavo laivas iš tiekėjo Bunge Handelsgesellschaft GmbH į bendrovės sandėlius Liepojos uoste. Nurodo, kad siekiant įvykdyti pasirašytas sutartis su pirkėjais, Bendrovė buvo priversta įsigyti prekes iš kito tiekėjo, dėl to buvo patirtas 70 000 EUR dydžio nuostolis. Bendrovės veiklos rezultatams ir finansinei būklei 2020 metais neigiamą poveikį padarė šios aplinkybės: dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos plitimo pasaulyje sulėtėjo prekių pardavimai į rinkas, kuriose veikia bendrovė; 2020 m. vasarą dėl pirkėjo ООО Agrotechnika veiksmų bendrovė patyrė papildomas beveik 117 000 EUR sąnaudas dėl grąžinto krovinio bei neuždirbo numatyto pelno iš šio numatyto pardavimo, šis atvejis lėmė ir tai, kad bendrovė pablogino santykius su savo pagrindiniu tiekėju, kuris sutrumpino atsiskaitymo terminus; bendrovės finansinius sunkumus sustiprino antroji koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos banga, prasidėjusi 2020 m. rudenį; bendrovės finansinius rezultatus ženkliai įtakojo nurašytos debitorių skolos (iš viso 596 796 EUR)”.

Bankroto bylą „Grūdotekai” prašė iškelti minėtoji ООО „Agrotechnika”. Pastaroji tokį savo prašymą grindė tuo, kad 2020 m. gegužės 7 d. su „Grūdoteka“ sudarė sojų rupinių pirkimo – pardavimo sutartį. Pagal ją „Grūdoteka“ įsipareigojo parduoti ir pristatyti prašomą kiekį sojų rupinių ir gavo 638 436,04 USD dydžio avansą, tačiau sojų rupinių pristatė tik už 117 821,86 USD.

ООО „Agrotechnika” savo skunde Apeliaciniam teismui dėl restruktūrizacijos bylos iškėlimo nurodė, kad „Grūdoteka” planuoja plėsti pardavimus į Rusijos Federaciją.

OOO rusų kalba (Общество с Ограниченной Ответственностью) reiškia „ribotos atsakomybės bendrovė”. „Atviros Klaipėdos” duomenimis, ši įmonė yra registruota Ukrainoje. Tai trečiadienio rytą patvirtino ir A. Kaveckis.

„UAB „Grūdoteka” prekybą sojos rupiniais su Rusija nutraukė 2015 metų pabaigoje. Prekybą nedidelėmis apimtimis trumpam buvome atnaujinę laikotarpiu nuo 2018 metų rugpjūčio iki 2019 metų kovo. Tikėjome, kad pasikeitus situacijai Rusijoje, ateityje galbūt galėtume vėl prekiauti su šia šalimi. Tokius ketinimus nurodėme ir įmonės restruktūrizacijos plane. Tačiau gyvenimas tuos planus pakoregavo. Dabar tik džiaugiuosi, kad prekybos su Rusija neatnaujinome ir to neketiname daryti ateityje. UAB „Grūdoteka” orientuojasi į kitas rinkas – stiprina prekybinius ryšius su Latvija, Nyderlandais, Azijos šalimis – Uzbekija, Tadžikija. Norėčiau priminti, kad UAB „Grūdoteka” nuo 2011 metų yra oficiali JAV žemės ūkio kompanijos „Bunge“ atstovė buvusios NVS ir Baltijos šalyse. Noriu dar kartą akcentuoti – mes nepalaikome ir nepalaikysime verslo ryšių su šalimis agresorėmis”, – taip teismo nutartyse esančią informaciją trečiadienio rytą pakomentavo A. Kaveckis. 

Pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos paskelbtus gyventojų (šeimos) turto deklaracijų duomenis už 2021 metus A. Kaveckis užima penktą vietą turtingiausių šalies politikų sąraše. Jo šeimos turtas vertinamas 5,038 mln. eurų.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai skelbė, kad galutinį kandidatą į Klaipėdos merus rinkis iš trijų politikų: A. Kaveckio, Seimo nario Audriaus Petrošiaus ir Klaipėdos miesto tarybos nario Andriaus Petraičio.

Kaip tokią situaciją vertina partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas, Seimo narys Arvydas Pocius, sužinoti nepavyko – jo telefonas trečiadienį buvo išjungtas.

KOMENTARAS

Andrius Vyšniauskas, TS-LKD Centrinio rinkimų štabo vadovas

Apie Aido Kaveckio įmonės veiklą partija Rytų rinkose buvo informuota prieš jam tampant partijos kandidatu į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą 2019 metais. Tuo metu mes, kaip ir visuomenė, buvome patikinti, kad veikla Rusijoje nėra vykdoma. Jeigu ši informacija nėra teisinga, buvo pasakyta netiesa – situacija privalo būti skubiai išsiaiškinta ir visi klausimai atsakyti. Tiek mums, tiek visuomenei.

Šiuo tikslu kaip partijos Centrinio rinkimų štabo vadovas paprašiau dar šią savaitę susirinkti TS-LKD Klaipėdos skyriaus tarybą, išsiaiškinti informaciją ir pareikšti savo poziciją, kadangi skyrius A. Kaveckį ir pasiūlė vienu iš trijų pretendentų į Klaipėdos merus. Gavę skyriaus poziciją, spręsime dėl tolimesnių veiksmų.

Noriu patikinti ir pabrėžti, kad bet kokie ryšiai su Rusijos Federacija TS-LKD nebus toleruojami.

48 Comments

  1. tokie pretendentai į merus randasi? Nei jie girdėti, nei matyti, nei apie jų „meilę” ir „darbą” miestui negirdėta (rašliavininkai primeluoja nebūtų – nupirktų tiesų) – ir vis kon/servat/nykai! Išmintingi, sąžiningi nenori merauti ar jų neprileidžia?

    Reply
  2. Aidas Kaveckis !

    Reply
  3. Balsuosim būtinai už konservatorių

    Reply
  4. Jau ta pranešėja Girskienė,matyti,kad Karbauskio mokinukė, jau už ją tikrai nebalsuosime,net ensvajokite

    Reply
  5. Kodel Jūs Mielieji tokie pagiežingi! Gal valgyti neturite ko, ar bloga diena buvo?!
    Pildami savo pamazgas ant kitų švarus neatrodysi niekada…
    Rūpinkitės savo reikalais! Visi mes esam žmones!
    Aš būdamas doras Klaipėdietis balsuosiu už poną Aida. Tai žmogus, kuris gražina mūsų Klaipeda. Nori ir gali savo idėjas generuoti! Tai žmogus kuris gali KURTI, daryti kad Klaipėdoje būtų gera gyventi!
    Visiems sėkmės! ( savo skalbinius išsiskalaukite prieš lendant i kito….)

    Reply
  6. Pranešė „socialdemokratė” , t.y. komunistė. O komunistams stukaciaus talentas įgimtas, nieko naujo. Jie gali ir nebūtus dalykus paverst yiesą tikrais, matyt pačiai ar draugams komunistams tas postas baisiai rūpi. Puikiai zinome kokia tai auksinė vieta – Klaipėdos mero postas. Dėl to galima juodai apsimeluoti, ką ir moka daryti komunistai

    Reply
  7. Jei glušos grožį rinksis ir makaronus ant ausų, gal bus Petrošius. Dieve pagailėk Klaipėdos! Jaunystė dar tegu patriedalioja kitur iki subręs iki miesto vadovo kėdės. Reikia mero išmintingo, turinčio viziją, patirtį ir…skonį.

    Reply
  8. Kas yra Kaveckas?Nei vienas iš jūsų nežinome koks tai puikus,nuostabios konfigūracijos,aukštos komunikacijos ,nepriekaištingos reputacijos žmogus.

    Reply
  9. Mažiau apkalbėkit žmogu nieko nežinodami ir pavydėdami

    Reply
  10. Vargu verta pasiduoti madingai bangai „Musk konservatorius, -gelbek Lietuva!”
    Laikas vistiek parodo, kad TSLKD rimti projektai, pvz. LAIVAS, Visagino AE, buvo toliaregiski ir naudingi. Jei ne tas laivas, jau planuotume, kiek žiemą savaime. O jei VAE būtume pasistate (kur dabar tie antiagitatoriai? Dalis tyli, dalis „rūpinasi” brangią elektra, cha), nerupetu įkaite kabeliai, per kuriuos neatsisiunciame pakankamai švediškos ar suomiškos atominės elektros…
    Taip kad… Verta blaiviai pasirinkti, jaunas meras nepakenktu?

    Reply
    • Negaliu sutikti. Buvo piktinamasi ne dėl laivo, o dėl jo nuomos sąlygų, ir sakyčiau, piktintasi pagrįstai. Visagino AE uždarymą vadinate toliaregišku ir naudingu? Čia jau komentarų nereikia. Nelabai pagrįstas buvo ir Astravo atominės paskelbimas nesaugia, dar jos nepastačius, o atsižegnojimą nuo baltarusiškos elektros dabar sunkoka būtų pavadinti toliaregišku.

    • Šiaip ar taip Karbauskis sužlugdė reikalingiausius šaliai infrastruktūros projektus. Reikia pripažinti, kad ir jo rinkėjas-žemesnio intelekto, menkiau išsilavinęs.

  11. Prasidėjo vidinės konservų kovos dėl partinio kandidato į merus. Girskienė tik instrumentas. Iš to mėšlo kyštels intriganto ir karjeristo Petrošiaus galva. Ne veltui akylai stebėjo visus Grubliausko baliukus iš arti.

    Reply
    • Visko gali būt, tas jaunuolis atrodo gam gudrus – prasilaisvins sau keliuką….

  12. Man atrodo, kad kas bent kiek minimaliai nuotokia vadyba atsakymus visus gavo.

    Reply
  13. Balsuosiu už Vaitkų!

    Reply
    • bedarbį Vaitkų! Puiku! Žmogus nesugeba normalaus darbo susirasti per visą laikotarpį, kai išspyrė iš uosto… Firmą turi be darbuotojų. Matyt, labai kompetetingas

  14. Prikure daug kenksmingu istatymu savo laiku.

    Reply
    • O tie ” kenksmingi ” tai kokie konkrečiai ? Jums kenksmingi ? 🙂

    • Mešles rašliavos.

    • Tikrai taip.Už bet kurį kitą,tik ne už valstiečius

  15. bet meras joks konservatorius Klaipėdoje ar čia koks kaveckis ar koks petrošius

    Reply
    • Tavęs niekas neklaus.

  16. Ajajaiii… eilinis konservatorius kuriam primynė uodegą, įdomu ką apie tai pakomentuos Tapinas, Šurajevas, Malinauskas? Ką darys LRT tyrimų tarnyba? Gal gi išsklaidys dvejones ir dėl Kreivio ir Kubiliaus sūnaus bizniais Rusijoje?

    Reply
  17. Ir ką tą Girskienė? Pagadino orą eilinį kartą ir neatsiprašé? Pirskienė ir tiek…

    Reply
    • teksto suvokimu ar šiaip mėšlius ?

  18. Ir ką Girskienė ne taip paklausė , kad konservatoriai taip sujudo ? Ką matė tinklalapyje , to ir klausia ? Šaunu . Kodėl niekas iš partiečių neįspėjo Kaveckio ? Konservatorius ir pats neneigia ___Įmonės tinklalapyje ne visur atnaujinta informacija apie šalis, su kuriomis UAB „Grūdoteka“ prekiauja – ji jau patikslinta

    Reply
    • Vaitkus pas Grubliausko nesulindo, tiesiog pats atbega į renginį ir stovi. Ką Grubliauskas varys Tarybos narį? Tai jums jau susidarė toks įvaizdis, kad sulindo, tas pats reiškia ir kitiems miestečiams:) Manipuliacijos veikia.

  19. Klaipiedėtei,sunku jums jeigu nesuprantat kas yra perbėgėlis.

    Reply
    • o kaip jūs suprantate politinis perbėgėlis ? Aš t.p. sakau , jokių Petrošių , jokių konservatorių , jokių politinių perbėgėlių .

  20. Petrošius perbėgėlis,kuo jus taip žavi….saldžia kalba.Oi,daug jam batų dar teks sunešiot,kad galėtų tikrai tapti miesto galva.Gal prisiminkim,kaip pateko ir su kuo į miesto tarybą… o ir neįsivaizduoju net,kaip šiais laikais dar gali konservas meru tapti,kai partijos vado reitingai tokie.

    Reply
    • Kaveckis- ne komservatorių partijos narys. Dėl jo verslo su Rusija-, tai, manau, vyksta rinkiminė kova. Ligita Girskienė neturėtų tuo užsiimti, yra jai rimtesnių užduočių problemų. Visokie petrošiai- ne žaidėjai šioje kovoje. Intelektualus, padorus žmogus tas ponas Aidas, gaila, kad konservatorių stovykloje. Už Vaitkų jau tikrai nebalsuosiu, balsavau prieš ketverius metus… Deja. sulipo Vaitkus su Grublaiusku, galimai prižadėdamas džiazitui paramą tapti Klaipėdos vicemeru. Kad šeimos džiazinis verlas toliau klestėtų, lietųsi jam pinigai…. Arvydas Vaitkus blankiai dirbo ir Taryboje, pritardamas visiems Grubliausko abejotiniems planams. Jo laikas jau nebe tas tapti meru.

    • Palaikau šią nuomonę-ne konservatoriai turi ateit į valdžią čia.

  21. Aš manau,kad Petrošius butų tinkamiausias įKlaipėdos merus. Visų senienų reikia atsikratyti,nes jie vienaip ar kitaip yra susitepę. Klaipedai reikia jauno išsilavinusio ir ambicingo mero.

    Reply
    • Patirties reikia, o Petrošius to neturi. Mieste duobės lygino ir fb reklamavo. Tai daro visuomenininkai be reklamos.

    • Matote jaunas neprilygsta kompetetingas. Ne , Petrošius ne .

    • Pritariu, Petrošius gedas kandidatas.

  22. Nebalsuosim niekadanei už viena konservatorių. Dabar konservayoriu kredo – sunaikinti , iškirsti visa skulptūrų parka
    Sunaikinti oaze, Organizuoti parke karsčio sąlą.

    Reply
    • Kas galit ir žinot išvardinkit Petrošiaus gerus nuveiktus darbus,

  23. Pati Girskienė už nepatogius klausimus blokuoja socialiniuose tinkluose, atsakinēt nelinkus tik blokuoti, bet pati pulti kitus mėgsta!
    O patys žalieji ar tikrai visi baigė biznius su rusija, baltarusija? Ar Karbauskis užraukė savo verslus?
    Karbauskiui ir žaliesiems šiai dienai galim dėkoti už elektros kainas ir už tai kad pas Batka stovi pavojinga
    Atominė elektrinė.

    Reply
  24. Drąsus, veržlus, ambicingas, turbo energija spinduliuojantis ir begalo mylintis savo miestą – A.Petrošius! Tai, ko mes – miesto gyventojai jau seniai pasigedome. Kiek gerų darbų jis jau yra nuveikęs! Ko nepasakytume apie kitus kandidatus, kurie save išaukština tik brudą pildami ant kitų!

    Reply
    • Veržlus,drąsus,taip,is vienos partijos į kitą….balsavimo už vieną jo partija,paliko,…kaip suprasti,tai nesąžininga,kaip ir išdavyste,apie mero kėdę jam belieka pasvajoti,padarė politinė klaida,tokia mūsų nuomone.

    • Slidus, negarbingas perbėgėlis ir karjeristas, jokiu būdu… Ne lyderis, be patirties, godus pinigams kaip reta.

  25. Valstiečiai kaip visada, tik purvo pilimu užsiima. Dar rinkimai net neprasidėjo, o moterėlė jau bando nagais kabintis už mero posto.

    Reply
  26. O kas jis toks tas Kaveckis? Žinau tik vieną konservatorių, tikrą kandidatą į Klaipėdos merus Audrių Petrošių.

    Reply
  27. Jūs konservatoriai, galit išvis pamiršti apie bet kokius postus:)

    Reply
  28. Už Audrių Petrošių į merus!

    Reply
    • Nei už viena konserva. Prašuto konservai . Smirda

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This