Klaipėdoje vyks tarptautinis žydų kultūros festivalis

Kultūra

Tarptautinis festivalis, skirtas žydų tautos istorijos, kultūros, meno, tradicijų pažinimui „Šalom visuos kraštuos“ rugsėjį vyks jau antrą kartą ir yra Klaipėdos miesto 770-tam gimtadieniui skirtų renginių programos dalis. Gausi renginiais šventė vėl kvies visus susitikti koncertuose, pokalbiuose, kino filmų peržiūrose, parodose, kūrybinėse dirbtuvėse, žydų tradicinių šokių pamokose, ekskursijose.

Epizodas ir filmo „Testamentas”

Šiais metais festivalio svečiai atvyksta iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Izraelio, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos. Netruks įdomių, neeilinių susitikimų ir su festivalio dalyviais iš Lietuvos.

Festivalį atidarys neeilinė, specialiai jam skirta knygos ženklų (ekslibrisų) paroda „Žydų kultūros pėdsakai.“ Parodą, kurioje eksponuojami skirtingais laikotarpiais sukurti žydų ir lietuvių tautybės menininkų ekslibrisai, atrinko ir pristato Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (ŠAVB) Knygos grafikos centro ir Gerardo Bagdonavičiaus ekslibriso fondas. Ekspozicijoje – skirtingomis technikomis, įvairioms progoms įžymiems asmenims sukurti knygos ženklai, kurių didžiąją dalį sudaro ekslibrisai iš Josifo Šapiros kolekcijos. Parodos atidaryme dalyvaus Povilo Višinskio viešosios bibliotekos darbuotojai.

Užsimezgus bendradarbiavimui su Vilniaus Gaono Žydų istorijos muziejum bei Mažosios Lietuvos istorijos muziejum atsirado galimybė pristatyti pasaulyje žinomo litvako menininko Samuelio Bako kūrybą. Pirmą kartą klaipėdiečiai turės progą susipažinti su pasaulyje žinomo menininko darbais. Parodoje „Alegorijos“ eksponuojamose juodai baltose ir spalvotose litografijose atsispindi visi svarbiausi menininko kūryboje naudojami simboliai.

Parodą pristatys Samuelio Bako muziejaus vedėja Ieva Šadzevičienė bei muziejaus parodų kuratorė Aleksandra Jacovskytė. 

Šių metų festivalyje klaipėdiečių lauks susitikimas su žydų liaudies muzika. Skambės šiol negirdėti muzikiniai kūriniai – dainos, sukurtos tuometiniuose Lenkijos štetluose. Koncerto, kurį dovanos iš Lenkijos atvykstantys atlikėjai Urszula Makosz, Paweł Pierzchała, Michał Półtorak  repertuare,  įvairiais motyvais ir nuotaikomis, trimis žydų tautos kalbomis, bus atliekami poeto, dainų kūrėjo Mordecai Gebirtig (1877- 1942) ir kitų liaudies kompozitorių kūriniai.

Garsinio pasivaikščiojimo „Neegzistuojanti knyga“ metu klaipėdiečiai bus kviečiami atrasti istorinį Klaipėdos sinagogų garso paveldą seniausiais jų gyvavimo laikais, įsiklausyti į garsinę realybę. Garso menininkas  iš Vokietijos Rochus Aust ir jo vadovaujama muzikos grupėRE-LOAD FUTURA“ lydės garsinio pasivaikščiojimo metu buvusių sinagogų pėdsakais Klaipėdos senamiestyje.

Tuo metu viešnia iš Švedijos dr.habil. Urszula Chovaniec supažindins su žydų tautybės moterų literatūriniu palikimu 20 a., o susitikime su talentingu jaunosios kartos rašytoju Iddo Gefen iš Izraelio bus proga ne tik pasikalbėti apie apie šiuolaikinę žydų literatūrą, bet ir pasiklausyti disleksijos sutrikimą turinčio rašytojo pasakojimo apie smegenų ir disleksijos ryšį bei strategijas ir įrankius, kurie jam padėjo įveikti sunkumus, susijusius su šiuo sutrikimu.

Klaipėdiečiams pažįstama gidė, turistinių maršrutų kūrėja Laurencija Budrytė-Ausiejienė kvies į ekskursija „Žydai XIX-XX a. Klaipėdoje“, kurios metu dalyviai bus vaišinami žydiškais beigeliais.

Komiksų kūrimo dirbtuves paaugliams „Mėmelio žydų istorijos: pasakoti vaizdais“ ves žinoma komiksų autorė, judaikos tyrėja, jidiš kalbos vertėja Miglė Anušauskaitė. Šios kūrybinės dirbtuvės – unikali proga šiandienos Klaipėdos jaunimui detaliau pažinti Mėmelyje savo laiku gyvenusius, kūrusius, mylėjusius, atostogavusius, linksmai leidusius laiką, sportavusius  bendraamžius – tarpukario žydų jaunimą.

Apie tai, kaip kito žydų aprėdų tradicijos istorijos eigoje, kokią įtaką darė žydų tradicinei aprangai kitos kultūros ar tradicinis kostiumas gyvuoja šiais globalizacijos laikais, sužinosime paskaitoje „Žydiško kostiumo istorija.“ Po paskaitos bus proga gyvai susipažinti su tradiciniais žydų tautos bei šiuolaikiniais izraelietiškais šokiais ir net patiems pasimokyti juos šokti.

Paskaitos autoriai ir vedėjai – Šolomo Aleichemo gimnazijos Vilniuje mokytojas, VDU lektorius Algis Davidavičius bei tos pačios gimnazijos būrelio „Simcha“ vadovė Natalja Rapoport.

Renginyje dalyvaus Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Alkiukai“ (vadovė Elena Šalkauskienė).

Kaip ir praeitais metais, taip ir šių metų festivalyje žiūrovų lauks Izraelio režisierių filmai, kuriuose – ir karčios istorinės tiesos, ir  jaunos moters gyvenimas etninių, religinių, socialinių konfliktų fone.

Visiems, kam įdomu sužinoti apie Memelyje veikusią Žydų istorijos ir literatūros draugiją bei susipažinti su draugijai vadovavusio L. Šeinhauzo asmenybe, jo literatūrinio palikimu kviečiami į paskaitą/diskusiją „Žydų istorijos ir literatūros draugija ir jos centrinė figūra Leon Scheinhaus.“

Paskaitos autorius ir vedėjas Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslų daktaras Hektoras Vitkus.

Festivalio uždarymo renginys  – koncertas „Auksinė Jeruzalė.“ Koncerte skambės ypatingai gražios, jautrių emocijų kupinos dainos apie Jeruzalę, apie tikėjimą ir viltį, apie išmintį ir begalinę meilę mamai. Dainos bus atliekamos hebrajų bei jidiš kalbomis.

Festivalio baigiamojo koncerto kūrinius atliks klaipėdiečiams puikiai pažįstami ir mylimi atlikėjai Olga Šardt-Žorova, Saulius Šaučiulis, Rima Tamo. Koncerto garso režisierius L.Urbikas.

Festivalio renginiai yra nemokami, visą jo programą` rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Izraelio karo kontroversijos

Balandžio 1-ąją, antrąją šv. Velykų dieną, kaip įtariama, Izraelio aviacija surengė antskrydį Sirijos sostinėje Damaske, kurio metu greičiausiai bepilotis orlaivis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This