„Malonės valandą“: kad eilėraščiai neliktų stalčiuje

Kultūra

Lorina Kušnarenko, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-08-19

Komentarų: 4

Ketvirtadienio popietę Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje pristatyta poetės Ritos Bijeikytės-Gatautės knygos „Malonės valandą“.

Į ją sudėti eilėraščiai apima tokias temas, kaip tikėjimas, jaunystė, vaikystė, meilė tėvynei ir gimtinei. Pasak autorės, ši knyga gimė dėl poeto Albino Kaktos įtakos, kuris paskatino nelaikyti eilėraščių stalčiuje, o juos išleisti.

Rita Bijeikytė-Gatautė. Lorinos Kušnarenko nuotr.

Paklausus, kas yra autorės įkvėpimo šaltinis, ji teigė, kad jaunystėje pirmaisiais ją kūrybai įkvėpusiais žmonėmis buvo mama bei mokytojai.

„Ji buvo pirmoji moteris, kuri klausėsi mano eilių. Ne antraeiliai, galiu pasakyti, buvo mokytojai mano kelyje“, – kalbėjo knygos autorė.

R. Bijeikytė–Gatautė buvo ypač gabi lietuvių kalbos bei literatūros pamokose. Nors buvo tikėtasi, kad autorė sies savo gyvenimą su lietuvių kalba, tačiau ji nusprendė išpildyti savo mamos norą ir tapo medike.

„Autorė naujoje savo knygoje „Malonės valandą“ linki savo skaitytojams, kad gyvendami sudėtingu ir grėsmingu laikmečiu išliktų ypatingai stiprūs, drąsūs, išmintingi. Tam, kad galima būtų išsaugoti dorovines vertybes, padeda Dievo malonė, Viešpaties dovanota šeimos ugdoma savybė – mylėti šalia esančius žmones, o tikėjimas suteikia tokį dvasinį gėrį, jog žmogus nesijaučia apleistas, vienišas“, – skaitytojo atsiliepimą perskaitė bibliotekininkė Virginija Laurinaitienė.

4 Comments

  1. alb

    Kakta Albinas ne sventas avinelis. Jis mus su mama paliko dar man negimus.

    Reply
  2. IRMANTAS

    ????-Šaunu, miela Rita!!!??✋

    Reply
  3. Laima Vytaitė-Tolbatova

    Ritos Bijeikytės-Gatautės literatūrinė popietė „Malonės valandą” buvo jauki ir šilta, tarsi būtum tikros malonės glėby. Poetinis šleifas dengia visus susirinkusius, skirstytis niekas neskubėjo. Graži muzika, dainavimas, originalus tapybos darbai, užburiantis poetės balsas sudarė vienuma su klausytojais. Tėvynė, Motina, Žemė – Lietuva – tai gilaus krikščioniško tikėjimo samprata ir tai visapusiškai atsispindi kruopščiai su meile sukurtuose Ritos Bijeikytės-Gatautės eilėraščiuose. Ačiū už nuoširdžią malonės valandą.

    Reply
  4. Tikinčioji

    Ritos poezija tarsi gilaus tikėjimo liudijimas.
    Kiekvienas turime įvairių malonių, svarbu dalintis su kitais dalintis..
    Klaipėdos m. ansamblis ” Laiko spalvos” ( vad. N.Taurinskienes) atliko dainas, skirtas Lietuvai. Ateityje atliks dainas ir pagal Ritos eiles, viena tokia daina jau buvo pristatyta. ” Kapitono Liudviko Stulpino prašymas”.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Bibliotekos istorija, Svarbu

Kaip biblioteka įsikūrė Herkaus Manto gatvėje

Paminklinis pastatas Herkaus Manto g. 25, į kurį biblioteka buvo atkelta iš Turgaus (P. Cvirkos) gatvės 5-ojo numerio – savo ...
2021-02-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Sausio 13-ajai - virtualus istorinės atminties renginys

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka, minėdama Lietuvos Nepriklausomybės gynimo 30-metį,  kviečia į virtualų istorinės atminties renginį – „Sausio ...
2021-01-13
Skaityti daugiau

Mums rašo

„Veikiam.Lt“ nariai tapo pirmosios „Forelle“ iškylos dalimi

Paskutinį gegužės mėnesio savaitgalį pramoginis, aštuoniasdešimt keleivių talpinantis laivas „Forelle“ pradėjo plaukiojimo sezoną. Šiemet laivybos sezonas atidarytas gegužės pabaigoje, jis vėlavo dėl ...
2020-06-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This