Merginų futbolas Klaipėdoje: koją kiša įsisenėję stereotipai

Sportas, Svarbu

Ugnė Rekašiūtė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-08-20

Komentarų: 0

Tikriausiai retas žino, kad Klaipėdos futbolo mokykloje šios sporto šakos įgūdžius gali tobulinti ir merginos.

Paryžiaus Komunos gatvėje esančioje mokykloje net karštomis vasaros dienomis veiksmo ir šurmulio netrūksta, o nuo karščio vaikus gelbėja stadione įrengti didžiuliai fontanai. Čia merginas ruošianti trenerė Lina Kaselytė šiuo metu yra išėjusi į motinystės atostogas, todėl dabar merginas treniruoja devyniolikmetė Vera Demidova.

Pati Vera kartais su merginomis pažaidžia mėgėjų turnyruose, nes juose nėra amžiaus cenzo. Ugnės Rekašiūtės nuotr.

Vera pasakoja, kad progimnazijoje lankė futbolo būrelį, o vėliau atėjo į tada dar sovietmečiu statytame pastate veikusios mokyklos merginų komandą ir treniruodavosi pas L. Kaselytę.

Vieną dieną ji nusprendė aplankyti trenerę, norėdama prisiminti senus laikus, o pastaroji papasakojo apie būsimas nėštumo atostogas ir paprašė treniruoti merginas, nes norėjo palikti savo mokines pažįstamam žmogui, kad merginos toliau treniruotųsi ir neišsiskirstytų. Pagalvojusi Vera priėmė pasiūlymą ir tapo laikinąja trenere.

Kiekvienas sezonas čia prasideda rugpjūčio pabaigoje ir baigiasi birželio pradžioje, su pertrauka žiemą dėl prastų oro sąlygų. Sezono metu merginos dalyvauja elitinėje lygoje – tai čempionatas, kuriame rungiasi šešios stipriausios Lietuvos komandos 11×11 formatu. Šis čempionatas yra skirtas vyresnėms merginoms, renkamos U-15 (iki penkiolikos metų) ir U-17 (iki septyniolikos metų) komandos. Praėjusiais metais Klaipėdos U-15 komanda Lietuvoje užėmė antrąją vietą – tik vienu tašku nusileido Gargždams. Mažesnės mergaitės dalyvauja Lietuvos mergaičių čempionatuose, kur tarpusavyje žaidžia su skirtingais miestais.

Taip pat kartais vasaromis mergaitėms yra siūlomos stovyklos. Pavyzdžiui, šią vasarą vyko Barselonos stovykla. Šios mokyklos mergaitėms buvo skirtos nemokamos vietos, atvažiavę treneriai iš Barselonos savaitę treniravo ir ugdė vaikų įgūdžius.

Nors tai vienintelė mokykla Klaipėdoje, kurioje treniruojamos merginos, Veros nuomone jos užtenka: nėra tiek daug merginų, kurios norėtų treniruotis. Pašnekovė pastebi, jog dažnai koją pakiša įsisenėję stereotipai: tėvai dažnai prieštarauja, jog jų dukra lankytų futbolą, esą tai vyriškas sportas. O vėliau, kai šešiolikos metų merginos ateina treniruotis, būna jau labai sunku.

Šiuo metu mokykloje yra trys merginų komandos: tai naujokės ir mažos mergaitės, vidutinės, kurios atėjo dar mažos, bet ilgai treniravosi bei siekė rezultatų ir vyriausios, U-17 komanda (iki septyniolikos metų). Tai – stipriausia komanda. U-17 komandoje gali žaisti ir trylikos metų merginos, viską lemia jų žaidimo lygis. Mokykloje nėra nustatyto amžiaus cenzo – ją lankyti ir treniruotis gali ir suaugusi moteris, tačiau tokiu atveju ji negalės dalyvauti varžybose.

Ugnės Rekašiūtės nuotr.

Pati Vera kartais su merginomis pažaidžia mėgėjų turnyruose, nes juose nėra amžiaus cenzo. Anot jos, merginoms Klaipėdoje žaidžiant futbolą galimybių yra labai daug – geri treneriai, geras inventorius, trukdo tik žaidėjų trūkumas. Trenerė pastebi, jog su amžiumi blėsta ir merginų užsidegimas: joms pradeda rūpėti kiti dalykai, atsiranda kitų reikalų ir darosi sunku rasti laiko treniruotėms. Vasarą matosi aiškus kontrastas tarp mažųjų ir vyresniųjų treniruočių: mažyčių susirenka gausiai, o vyresniųjų – vos kelios.

Norint tapti geru treneriu tikrai neužtenka tik gerai išmanyti žaidimo strategijos. Anot Veros, labai svarbu turėti gero lyderio bruožų.

„Žinoma, reikia ir mokėti žaisti: jei mokiniai matys, kad pats negali nieko parodyti, vystyti autoriteto nepavyks“, – kalbėjo ji.

Mergina dalinosi, jog yra sudėtinga perimti kito trenerio komandą: kiekvienas žmogus dirba individualiai, naudoja skirtingą metodiką ir suteikia skirtingus pamatus – tačiau mokinės tą puikiai supranta ir su naująja trenere sklandžiai bendradarbiauja jau nuo kovo.

Mėgstamiausia šio darbo dalis Verai – stebėti, kaip vaikai tobulėja. Mergina pasakojo, jog šis darbas padėjo jai tobulėti kaip asmenybei: išmoko, kaip susitvarkyti kritinėse situacijose, kaip išvengti konfliktų ir padėti kiekvienai merginai surasti savo techniką. Verai patinka dirbti tiek su vyresnėm, tiek su mažom mergaitėm: vyresnėms užtenka tik pasakyti ir jos viską supranta, o treniruojant mažas mergaites matomas didesnis tobulėjimo progresas.

Tačiau Vera dar nežino, ar ateityje mato save kaip trenerę – kol kas ji treniruos mergaites iki grįžtant L. Kasielytei.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas, Svarbu

Nueinanti valdžia ruošia dovaną futbolininkams

Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas trečiadienį vienbalsiai pritarė, kad būtų pakeista sporto klubų finansavimo tvarka ir į savivaldybės ...
2023-03-08
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Klaipėdoje planuoja net kelias „Barça Academy“ stovyklas

Trečiadienį Klaipėdoje surengta diskusija „Vaikų futbolo ateitis Klaipėdoje – 100-mečio galimybė“, kurios metu buvo aiškinamasi dėl nemažai aistrų iki šiol ...
2022-09-22
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

Kaip pasiimti 60 000 Eur iš klaipėdiečių?

Patarlė sako: „Įsileisk kiaulę į bažnyčią, tai ir ant altoriaus užlips“. Ilgai miestas laukė, kol Klaipėdoje bus pastatyta šiuolaikiška ir ...
2022-06-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This