Paupių bendruomenė kyla prieš pagalbos vaikams centrą

Svarbu, Sveikata

„Netikslūs jūsų atsakymai – nenoras sakyti tiesos”, – taip sausakimšoje Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje vienas iš Paupių bendruomenės narių apibendrino besibaigiantį susitikimą su įvairių valdžios institucijų atstovais dėl Priklausomybės ligų centro vaikams įrengimo pastate Jaunystės g. 4.

„Visų gyventojų dalyvavimas BŪTINAS!” – taip atvykti į  susitikimą, kurį organizavo Seimo narė, kandidatė į Klaipėdos merus Ligita Girskienė, buvo raginami paupiečiai. Jie atėjo karingai nusiteikę ir iš karto sakė, kad jokiu būdu nesutiksią su tokio objekto atsiradimu jų gyvenamajame kvartale. Pastarasis, pasak jų, steigiamas slapta ir jie nenori tokios kaimynystės. Nenoras buvo grindžiamas nusikalstamumo statistika prie panašaus tipo įstaigų. 

Į susitikimą susirinko gausus būrys žmonių. Artūro Šulco nuotr.

Respublikinio Priklausomybių ligų centro atstovų, Sveikatos ministerijos, Turto banko atstovų atsakymai į klausimus, kodėl šiai įstaigai pasirinkta būtent ši vieta, ar įstaiga užims visą daugiaaukštį pastatą, ar tik pirmąjį aukštą, buvo netiesioginiai, ištęsti, nekonkretūs ir tai erzino susirinkusiuosius.

Daugelis iš jų nesiklausė prelegentų argumentų, trukdė jiems kalbėti, kaltino melavimu, įžeidinėjo. Susirinkusiųjų paupiečių nenumaldė ir aiškinimai, kad čia steigiamas tik vaikų, turinčių priklausomybių, dienos centras, kad jų čia kasdien būsią tik kokie septyni.

„Tegul veža tuos vaikus į Vilnių arba Kauną”, – šaukė kažkuris iš salės.

„Geriau jau naktinis klubas”, – replikavo kitas.

„Man visiškai nesuprantamas toks pasipriešinimas”, – žurnalistams sakė Aleksandras Slatvickis, Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas.

„Gaila, kad taip priimate sveikatos centrą”, – kalbėjo Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialo direktorė Vaida Karulaitienė.

Pasak jos, centras pastate Jaunystės g. 4 turėtų tik per 300 kv. m ploto patalpas.

Respublikinio Priklausomybių ligų centro vadovas Emilis Subata tai patvirtino, paneigęs anksčiau Paupių bendruomenės narių paskleistas žinias, kad šis centras disponuoja kelių tūkstančių kv. m ploto patalpomis, kad čia būsiąs didžiulis priklausomybės ligų centras.

Bendruomenės atstovė Rasa Arcišauskienė atsiprašė už klaidą, bet tai aistrų nenuramino. Žmonės kalbėjo, kad nuo jų tikroji tiesa yra slepiama, kad išties, užmojai yra gerokai didesni nei centro 7 vaikams padėti įrengimas buvusiame bendrabutyje, apsuptame gyvenamųjų namų.

„Ir nekalbėkit mums apie meilę vaikams: mes mylime ir užjaučiame”, – emocionaliai sakė viena moteris.

Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Rožė Perminienė sakė esanti apimta dvejopų jausmų. Esą niekas savivaldybei apie sumanymą Paupiuose steigti regioninį priklausomybės ligų centrą nepranešė, oficialių atsakymų iš Sveikatos ministerijos į atitinkamą paklausimą negauta.

„Kur dabar yra tie vaikai?” – nerimo žmonės, nesigilindami į gana aptakius ir ištęstus pareigūnų paaiškinimus apie valstybės politiką bei sveikatos apsaugos logistiką. Žmonėms buvo aiškinama, kad šiandien tokie vaikai iš tiesų yra vežami į kitus miestus.

L. Girskienė po daugiau nei pusantro valandos emocionalaus susitikimo pasiūlė sudaryti derybų grupę. Tačiau karštesnės galvos salėje, į kurią telpa apie 70 žmonių, liko nusiteikusios neleisti Paupiuose įkurti pagalbos vaikams centro ir „jei reikės apkabins rankomis”.

41 Comments

  1. Kristina

    Nors gyvenu kitame Klaipėdos rajone, bet visiškai pritariu Paupių bendruomenei. Kaimynas norėdamas pasodinti medelį ir tai turi gauti leidimą kaimyno, o čia priklausomybe sergantys vaikai gyvens už sienos, kur gyvena žmonės, ir jiems buvo NIEKO nepranešta, o tuo labiau paklausta leidimo. Ar kris vertė buto? Be abejonės. Labai norėčiau paklausyti žmonių argumentų, kurių name, už jų pačių nuosavo turto sienos gyventų priklausomybių ligų centro paslaugų gavėjai. Manau, kiekvienas to nenorėtume. Labai tikiu, kad Paupių bendruomenė, o ypač to daugiabučio, kuriame įsikūrė priklausomybių ligų centras, gyventojai iškovos teisybę. Yra kur kas ramesnių, labiau gydančių ir kūną ir sielą vietovių Klaipėdoje (pvz.: Giruliai). Mes su Jumis!

    Reply
  2. Dovilė

    Nesu Paupių gyventoja, bet pritariu daugumai Paupių bendruomenės narių. Kas norėtų, kad kristų buto vertė? Niekas! O ji tikrai kris, nes daugelis nenorės pirkti būsto šalia narkomanų vaikų. Nežinau, ar tokių man gaila. Nes tiesa yra žiauri – vaikai su priklausomybėmis yra linkę į nusikaltimus. Plebsui, kuriam, atseit, nepatinka Girskienė – džiaukitės, kad yra kas kovoja už Jus. Nes patys mažai ką sugebate.

    Reply
    • Auditorius

      Nesijaudinkite, kai miestas bus valdomas pagal Karabasa, tai turesime linksmybes. Patys ieskosime Buratinos, kad isgelbetu:)

  3. vėl mitinguojanti seimo narė

    Gyvenu pietinėje dalyje, prieš keletą metų ji prisitatė, paskaojo kaip ji kovoja, kaip viską sutvarkys, net patikėję buvome, puolėme sekti, registravome smarvę, žiūrėjome kaip pas savo kolegą Aplinkos ministrą važinėja – smirdėjo toliau, smirda dabar, o seimo narė vis kažkokius video kelia, neva su kažkuom kovoja. Dabar negaliu nesijuokti iš naujos iniciatyvos – naujos aukos/ rinkėjai kaip sakoma, rodo, kad dirba. Pamitingavo, savo FB prirašė, o kas pasikeis??? Kodė kaip seimo narė nedirba? Vis šaukia, kad ji opozicijoje tai DIRBA ji tik kad garsesnis mitingas būtų ir FB post-ai kuo garsesni. Žodžiu, paupių gyventojai jau turi „gynėją” :).

    Reply
    • Rolz

      Šaunuoliai Paupių gyventojai kad kovoja.Tie ms Šū….. liberalams visai nebeįdomus žmones,eisim balsoti už Girskienę,vienintelė kuri kažką daro dėl žmonių

    • Elena- pietiniam vargetai

      kaip jūs galite ” tikėti ” , jei nesuvokiate net elementaraus teksto ? Ar bėdos su teksto suvokimu ? Gyventojai kreipėsi į seimo narę !!!! Ir jai dėkoja !!!! Aš taip pat gyvenu pietiniame , todėl jūsų pasakos tik jums skirtos 🙂

    • Auditorius

      tai nieko tegul tampa mere, bumerangas sugrizta, kai reikes tvarkytis ateis kt. bendruomeniu gyventojai ir parodys. Klasifikavimas vaikus i gerus ir blogus veda i prazuti. Miestai taip nevaldomi. O si pupyte pradejo skaldyti netinkamoje vietoje. Sios bendruomenes gyventoju vaikams irgi gal but prireiks pagalbosi ir Vilnieciai su Kaunieciais tikrai ju nenores.

  4. Anonimas

    Šis pavyzdys parodo kaip giliai įsišaknijusi homofobija mumyse.

    Reply
  5. Gyventojas

    Kai Šulcas ėmėsi darbo Atviroje Klaipėdoje – dienraštis prarado pasitikėjimą. Visiškai nebemiela skaityti. Intrigų ir pletkų popiergalis …..Labai gaila, kad taip nutiko.

    Reply
  6. nes

    susikuret burbula ir graziai, patogiai gyvenate ir sleiviems, kreiviems bei kuprotiems pas jus ne vieta, nes esate sterilus… pakelkite rankas, kurie esate tikri, kad nei jusu vaikams, nei anukams nereikes tokio centro? juk yra pasakymas, kad ir geru tevu geri vaikai sunu keliais nueina

    Reply
    • Marija

      O Jūs esate tikra, kad to centro gyventojas nenuskriaus mano vaiko??? Deja, pilna tokių pavyzdžių, kai nebaudžiami vaikai siautėja… Ir niekas nieko padaryti negali.

    • Grikių_košė

      Neturintys vaikų laisvai kelia rankytes;)

  7. Rasa Arcišauskienė - Paupių seniūnaitijos seniūnaitė

    Straipsnio autoriaus A. Šulco pateikta informacija vienašališka, pakalbinus tik Aleksandrą Slatvickį, Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiąjį gydytoją. Įprastai išklausomos abi pusės. Kyla klausimas, kodėl nepriėjo prie mūsų: Asociacijos Paupių bendruomenės vadovės ar manęs – Paupių seniūnaitės, kurios atstovavome Paupių gyvenamąjį rajoną. 2022-08-10 susitikimo metu su Asociacijos Paupių bendruomenė valdybos nariais (dalyvavo 4) Priklausomybių ligų centro (PLC) Klaipėdos filialo vadovė Vaida Karulaitienė teigė, kad 1-asis PLC persikėlimo etapas bus pastato pirmame aukšte suremontavus patalpas, kuriose bus vaikų ir jaunimo dienos centras, veiklą pradedant š.m. rugsėjo mėn.. 2-me etape būtų kapitališkai suremontuoti pastato 2-5 aukštai ir ten įsikurtų PLC stacionaras ir ambulatorija. Jaunystės g. 4, Klaipėda pastate veiklą vykdytų regioninis vakarų Lietuvos PLC centras , o užklausus, kaip dėl Bangų 6A patalpų, atsakė, kad pasikeitė planai ir ten veiklos nebevykdys. Iš viso Lietuvoje numatyti 5 tokie centrai didžiuosiuose LR miestuose. Šią informaciją ir pateikėme paupiškiams. Šios dienos susitikimo metu PLC atstovai, pamatę kiek gyventojų susirinko į susitikimą, pakeitė „plokštelę” ir mus įtikinėjo, kad Jaunystės g. 4 bus tik vaikų ir jaunimo dienos centras, o patalpose adresu Bangų 6A bus PLC stacionaras. Jaunystės g. 4 pastato paskirtis yra gyvenamoji (įvairioms socialinėms grupėms). Norint keisti paskirtį (o tai privalu steigiant vaikų ir jaunimo dienos centrą), privaloma viešinti (Teritorijų planavimo įstatymas, LR statybos įstatymas, STR 1.04.04:2017 – 60 p.) – tai nebuvo atlikta, nors Paupių bendruomenės valdybos narių susitikime su PLC Klaipėdos filialo vadove, ji teigė, kad to daryti teisiškai neprivalo…. To paties namo gyventojai (ką jau bekalbėti apie tolimiau gyvenanačius gyventojus, bendruomenę) ir Klaipėdos savivaldybė apie pakeitimus nebuvo informuoti. Ar tai skaidru ir teisėta? Ne! Įvykiai už akių, norint nuslėpti? Taip! Įdomūs dalykai pradeda lįsti iš maišo… Dėkui Ligitai Girskienei, kad labai operatyviai sureagavo į mūsų prašymą ir suorganizavo susitikimą. Laukiame tęsinio ir aktyviai jame dalyvausime. O A.Šulcui patarčiau nebijoti pasikalbėti su abiem pusėm, kad „neišeitų” į eterį vienašališki straipsniai ir nemenkintų „Atvira Klaipėda” vardo.

    Reply
    • Auditorius

      o kam jums Girskiene?

    • Saula22

      Tikrai nemalonu kai nuo seno ramiame nedideliame kvartaliuke kazkaip ikisa nesaugiu reikalu istaigas.Be nuolatiniu gyventoju sukurusiu tvarkinga aplinka zinios.Kodel reikia sujaukti visus miesto rajonus vietoj to kad sutvarkyti esama vieta??

  8. Apgailetini.

    Girskine vel renka prieš rinkiminius balus.

    Reply
    • Tu apgailėtinas . Mąstymo 0 ?

      Girskienei ačiū , ji reagavo į gyventojų PRAŠYMĄ ! ___ Dėkui Ligitai Girskienei, kad labai operatyviai sureagavo į mūsų prašymą ir suorganizavo susitikimą. Laukiame tęsinio ir aktyviai jame dalyvausime.

  9. Pilietis

    Visiškai netinkama vieta tokiai įstaigai. Valdžios institucijos turėtų apginti žmonių nuomonę. Visi dejuoja, kur apgyvendinti pabėgėlius iš Ukrainos? Ir kas trukdo tai įgyvendinti? Tai būtų kilnu ir reikakinga. O šitą nesąmonę – kurti centrą reikia išbraukti iš dienotvarkės. Kas pasirūpins gyventojų, jų vaikų saugumu?

    Reply
  10. T

    Girskiene kolchoznikų partijos atstovė,ko norėt iš tokios!

    Reply
    • Anonimas

      Isleido paloti?

  11. Anonimas

    Išgamos ir mankurtai

    Reply
  12. Martynas

    Tamsta Šulcas net pavadinimo nesugebėjo teisingai ir neiškraipant parašyt, ką jau kalbėt apie straipsnio tekstą. Gėda.
    Bendruomenė ne „Paupio”,o „Paupių”.

    Reply
  13. štai jums

    seimo narės požiūris į žmones, kuriem reikia pagalbos. Kad gautų elektorato taškų pasirengusi kelti mitingus ir tiek, o juk ji Valstybės atstovė – štai kaip sprendžia neva problemas. GĖDA.

    Reply
    • N

      Jei jūsų kaimynystėje patyliukais priklausomybių ligų centras atsiradinėtų, kitaip komentuotumėt.

    • Anonimas

      žurnalistas specialiai parašydamas tokį tekstą bei įkeldamas foto – sukelia neigiamas emocijas ir susipriešinimą. Tiesą atspindintis tekstas : https://www.facebook.com/ligita.girskiene

  14. M

    Jeigu neklystu, tai teksto autoriaus p. Artūro Šulco gyvenamoji vieta yra Bangų gatvėje. Tai visai ne nuostabu, jog straipsnis labai šališkas.

    Reply
  15. Anonimas

    Oho kaip žurnalistai iškreipė viską. Pagal tai kas čia parašyta toks jausmas kad priklausomybių centras juos pasikvietė. Buvau susitikime, straipsnis neatitinka tikrovės ir labai šališkas. Tikiuosi kiti žurnalistai kurie dalyvavo bus nepriklausomi.

    Reply
  16. Jonas

    Gėda Šulcui

    Reply
  17. Nida

    Pavadinimas netikslus ir nepilnas, neklaidinkite skaitytojų. Trečdalyje pastato gyvena žmonės…savo butuose, kurie vertės neteks name įkūrus Viso regiono priklausomybių centrą. Nėra parkingo vietų net atvažiavus į pirminės priežiūros sveikatos centrą ar KVK.

    Reply
  18. Buvau susitikime

    Labai šališkas straipsnis, nesilaikant net žurnalistinės etikos. Gėda žurnalistui ištraukusiam iš konteksto po keletą frazių, jas pateikiant kaip argumentus…Problema ne dėl vaikų, kuriems reikalinga pagalba ar gydymas, o tame, kad valdininkų slepiama visa informacija, kas šiose patalpose iš tikro bus steigiama. Jiems reikalingas ne 1 aukštas dėl 7-10 vaikų, o visas bendrabutis ligoninei.

    Reply
    • Ulla

      O tai geriau vaikų negydikime ir bus geriau.

  19. Emocionali mama

    Gėda žurnalistui, taip pateikusiam probleminį klausimą.
    Bangų g.skirtos EU lėšos neįsisavinamos, dėl gyventojų pasipriešinimo, tai sugalvojo įkurdinti Paupiuose.
    Toks vaizdas, kad Priklausomybių ligų centras niekam nepavaldus. Net Savivaldybė apie tai nieko nežino. Prisidengdami vaikais, bando prastumti projektą, kur gydytųsi problemų turintys asmenys iš regiono.
    Čia ne apie meilę, nemeilę. Čia apie gudraujančius valdininkus, kurie turi viziją, taikosi į EU pinigus, o gyventojams į akis meluoja.
    Paupiai ne vieta tokiai įstaigai, kuri kels pavojų saugumui, ramybei.

    Reply
  20. Vilma

    Tai Paupiečiai gal siūlo vežti vaikus į mišką kad ponams netrukdytų?

    Reply
    • Anonimas

      Pasiūlykite savo gyvenamąjį rajoną.

    • Gyventojas

      Prisidengiama 8 vaikais. Kas įsikurs 2-5 aukštuose? Planuoja ligoninę narkomanams ir alkoholikams.
      Viskas slepiama. Nusižengiama teisės aktams. Pasidomėkite – koks nusikalstamumas Kaune , Vilniuje, Klaipėdoje, kur įsikūrusios tokios ligoninės. Bangų g. 6A yra aptverta teritorija. Ten jiems ir vieta! Kodėl braunasi į gyvenamuosius rajonus?
      Ligoninių miestelyje yra vietos tokiems atvejams. Negražu manipuliuoti 8 vaikais…….

    • Marija

      Nusiimkite rožinius akinius. Normalu, kad žmonės bijo. Ir reikia bijoti. Toks vaikas (turintis priklausomybių) gali padaryti nusikaltimą ir išlipti sausas. O jeigu toks mielaširdis, įsileiskite į savo namus!

  21. Gėda Girskienei

    Siaubas…Nebūtų Girskienė. Šitaip elgtis vardan ant kėdės šiltos mero atsisėsti… Baisi gėda.

    Reply
    • Anonimas

      Baisi gėda, situacijos nesuprasti. Valdininkėliai daro ką nori, šaiposi. Šaunuolė p.Girskienė, priminė, kad algas gauna gyventojų dėka ir pagarbą turi jausti visi.

    • Manau,Girskienė

      atsiliepia į žmonių pagalbos šauksmą ir , kaip seimo narė, reaguoja, norėdama jiems padėti.Gerbiami klaipėdiečiai, ar jau pamiršome, kas inicijavo GRIGEO aferos tyrimą ir paviešinimą? Ar nors vienas iš dabar sėdinčių miesto valdžioje, per daugybę metų padarė ką nors panašaus? Girskienė nori būti mere? Tai puiku, visi matome, kad tai politikė, palaikanti ryšį su visuomene, kam patinka, kam ne , rinkimuose ir nuspręsime.O tiems bjaurių,įžeidžiančių komentarų rašinėtojams ir kitiems pavyduoliams siūlau nusiraminti ir pavyduliaiti tyliai

  22. Julija

    Negaliu net skaityti,visiškas nužmogėjimas.

    Reply
    • Ulla

      Puikus apibūdinimas. Nužmogėjo žmonės paupiuose, nes nenori vaikų gerovės. Duom die Jų vaikams taip neatsitiktų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Deginimui skirtų atliekų importas per uostą: judama toliau

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ toliau vykdo procedūras, kad galėtų įgyvendinti planus per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This