Atgimimo aikštės atnaujinimo perspektyva – 2028 ar 2030 metai?

Miestas, Svarbu

Kadaise Lenino, o vėliau Atgimimo vardu pavadintos reprezentacinės aikštės Klaipėdos centre atnaujinimo pradžios teks palūkėti dvejus – trejus metus. O jos rekonstrukcija vargu bau bus užbaigta ir per kitą savivaldybės tarybos kadenciją, kuri prasidės ateinančiųjų metų pavasarį.

Klaipėdos savivaldybė pasirašė Atgimimo aikštės rekonstravimo techninio projekto (požeminės ir antžeminės dalių) bendrosios ekspertizės paslaugų sutartį su UAB Statybos ekspertų biuras. Projektas gali būti ekspertuojamas iki 2025 m. liepos. Sutarties vertė – 11,4 tūkstančio eurų. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutartyje įrašyta, kad rangovas bendrosios projekto ekspertizės aktą (nepriklausomai nuo projekto įvertinimo) turi pateikti ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo visų dokumentų ir informacijos, reikalingos tinkamam pirkimo sutarties vykdymui, gavimo dienos. Tačiau tuo atveju, jei ekspertai pateikia projekto ekspertizės pastabas, pagal kurias projektas turi būti pataisytas, sutarties įvykdymo terminas nukeliamas. 

Tad, jei projektuotojai savo darbą užbaigtų dar šiemet, o ekspertai pateiktų teigiamą išvadą, be pastabų, tikėtina, kad kitais metasi galėtų prasidėti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos. Tokio sudėtingumo statybai prireiks 2,5 – 3 metų. Tad aikštės rekonstrukcija, optimistiniu atveju, būtų baigta 2026 metais. Su sąlyga, jei tam bus konsoliduota mažiausiai 20 milijonų eurų.

Tačiau Savivaldybės administracijoje tokio optimizmo nėra. Todėl sutartyje dėl projekto ekspertizės įrašyta, kad bendras sutartyje numatytų paslaugų suteikimo terminas, įskaitant pratęsimus, gali būti ne ilgesnis kaip 36 mėnesiai nuo sutarties įsigaliojimo dienos.

Toks apdairumas grįstas ankstesne savivaldybės vykdytų sudėtingų projektų praktika: kai kurie jų dėl ekspertų pastabų užsitęsė labai ilgai, o Bastionų tilto statyba žlugo (nors dėl jos būta ir politinių priežasčių).

Kol aikštės rekonstravimo projektas nebus baigtas ir nepateikta galutinė teigiama techninio projekto ekspertizės išvada, savivaldybė negali skelbti viešojo pirkimo konkurso dėl rekonstrukcijos rangos darbų. Įvertinant viešųjų pirkimų procedūrų bei pakankamai sudėtingų statybos rangos darbų (ypač požeminio parkingo įrengimo) apimtis, tikėtina, kad Atgimimo aikštė atgims, geru atveju, 2028 metais.

Sutartį dėl šio Atgimimo aikštės techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų savivaldybė pasirašė 2021 metų liepos 26 d. su UAB „SRP Projektas”. Sandorio vertės – 132,8 tūkst. eurų. Sutarties galiojimo terminas – 2024 m. liepa. Tai yra, iki šios datos UAB „SRP Projektas” įsipareigojo prižiūrėti pagal jos techninį projektą vykstančias statybas. Tačiau skeptikai iš pat pradžių sakė, kad šis terminas nėra realus.

Projektuotojų vizualizacija

Tad statybų priežiūros sutartį reikės arba pratęsti ,arba skelbti naują konkursą dėl šios paslaugos. O Muzikinis teatras, dėl kurio, neva, po Atgimimo aikšte buvo pradėtas projektuoti požeminis garažas, tikėtina, bus baigtas rekonstruoti kitais metais.

Artėja naujas, priešrinkiminis politinis sezonas, įsibėgėja Rusijos sukelto karo Ukrainoje nulemta energetinė krizė, tad ir vietos politikams gali tekti kažką paaukoti, kad klaipėdiečiams būtų užtikrintas nenutrūkstamas bent pagrindinių paslaugų teikimas. Tad neatmestina, jog Atgimimo aikštės rekonstrukcija gali nutolinti dar keletui metų – iki 2030-ųjų. Arba bus grįžta prie pirminės idėjos: sutvarkyti tik aikštės paviršių.

INFORMACIJA

Pradinis sumanymas atnaujinti Atgimimo aikštę gimė beveik prieš dešimt metų. Tuomet vyko visuotinės miesto gyventojų apklausos, aibė diskusijų ir prieita prie sutarimo, jog reikia atnaujinti tik aikštės paviršių. Preliminariais skaičiavimais tai būtų kainavę tuomet apie 1,5 milijono eurų, tačiau vėliau, motyvuojant poreikiu sukurti parkavimo vietas rekonstruojamam Muzikiniam teatrui, buvo nuspręstą įrengti ir požeminę aikštelę. 

Šiuo metu rengiamas Atgimimo aikštės techninis projektas – ne pirmas: 2019 metais vienas jau buvo parengtas, bet savivaldybė tuomet nusprendė, kad jo sprendiniai nėra racionalūs. Todėl užsakė jo auditą. Auditavo UAB „Hidrosfera“. Sutartį su projektuotojais, sumokėjusi ir už projektą ir ir už auditą, savivaldybė 2020 metais nutraukė. 

Visų šių veiksmų tikslas, pasak Klaipėdos miesto savivaldybės vadovų, yra noras sumažinti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos kaštus. Tačiau  „Atvirą Klaipėdą” konsultuojantys ekspertai tvirtina, kad dėl visų šių procedūrų aikštės atnaujinimas dar labiau brangs. Rusijos sukelto karo pasekmės esą deda galutinį tašką: rekonstrukcijos kaštai esą gali išaugti beveik dvigubai nei buvo prognozuota 2020 metais.

Šiuo metu planuojama po aikšte įrengti 200 parkavimo vietų. Vienos vietos įrengimo preliminari kaina prieš metus buvo 75 tūkstančiai eurų. Pasirenkant ekspertus techniniam Atgimimo aikštės projektui ekspertuoti, savivaldybė nurodė ir sąlyginę projekto vertę – 20 milijonų eurų.

12 Comments

  1. Silkė

    Visi pasaulio miestai stengiasi centre mazinti automombilių kiekį,daugiau erdves pėstiesėm ir mažiau taršos – o mes kaip visada kuo durniau tuo geriau- į miesto patį centrą- parkingą. Debilizmas- kitaip nepavadinsi. Dangstydamiesi muzikiniu teru pastatys parkingą už mūsų pinigus Viktorijos viešbučiui……

    Reply
    • Viola da Gamba

      Silke, jūs nesate teisi. Štai Vilniuje, pačiame centriausiame centre po Kudirkos aikšte yr įrengtas parkingas už 1,30euro per val. Puiki vieta trumpam pasistatyti auto. Pati naudojuos, kai reikia. Kas jums nepatinka?

    • Silkė

      Gerb.Viola klaipėdos senamiestis ne Vilnius ir ne New Yrkas,jį skersai išilgai galima pereiti per 10 min. Jei tokie atstumai neyveikiami tai gal tada kaskimės po Taravos Anike tada kava bus galima gerti pro automobilio langą neišlipat iš jo……

  2. C7

    Akivaizdu, kad miesto centre reikia vietos automobiliams, bet esama situacija gėdinga. Visi miestai pagrindines aikštes susitvarkė, Klaipėda paskutinė liko.
    Gal paklojam trinkeles ir paliekam daugiau ambicijų ir fantazijos bei mažiau korumpuotoms ateities kartoms?

    Reply
    • Aha, kurgi ne

      taigi tos apmokamos aikštelės parkomatai ir kitoks biesas tai valdžiukų klondaikas. Niekur nerasi kaip ir kur eina pinigai, visur kad ir prie kiekvieno kampo tik mokama , net prie ligoninių ir ten duok pinigus. Net pagrindinę aikštę pasiruošę sudarkyt o ten reikia tik įrengti ,,šokantį „fontaną ir viską atnaujint. Tiek metų žmonės tikėjosi kad šitas korupcinis projektas pavirs žmonišku bet kur ten..Tiesa, jeigu tie požeminiai Atgimimo aikštės garažai priklausytų savivaldybei(t.y.mums visiems) tai dar galima būt ,,per jėgą”užsičiaupti, ale-bet-tačiau pelną ims vienas miesto verslininkas – milijonierius, kuris net buvo panorėjęs(prie siomos gentvilo laikų) net sumažint aikštę iki kiemelio dydžio o likusį plotą užstatyti pastatais ofisams:D))Bet ponui kažkas nepavyko ir jis turėjo tokio plano su širdgėla atsisakyti..Nu žodžiu..Buldozeris chamiškai važiuoja toliau, žmonės pavargo nuo makaronų, teisėsauga, tyli, Vilniaus prokurorai tyli (nors gavo pareiškimus ir kt. stipriai paruoštą medžiagą..), net Puteikienė tyli ir nepypauja..”Skanaus”, gentainiai! P.S.Skubėkite atsisveikinti su senaisiais gražuoliais kaštonais. Jie yra vienintelė tikrai vertinga puošmena šioje vietoje

  3. Na jo

    Na jo, Šimtmečio mokyklos statyba parodo, kad Klaipėdoje statoma ilgai ir brangiai…
    Bandymas rekonstruoti Atgimimo aikštę yra politinis projektas, dirbama kadencijomis ir galo nematyti…
    Tad pokyčiai po pokyčių ir Mėlynasis proveržis tampa juodu jumoru…

    Reply
  4. DAR

    Statykit ir šviesoforus kas 50 metru ,nuo jų matomai gerai lieka..!!

    Reply
  5. Miesto projektai apgailetini

    Rumpiškės kvartalas po neniškio projekto sudarkytas. Iškirsta 500 medžių , sunaikinta 10 000 m2 krūmų.
    Pasodinti nurašyti sodinukai daug sudžiuvo. Krūmai neprigijo. KVARTALAS NAMAI RŪSIAI SKESTA. NAMUS PRIPAŽINS AVARINIAIS.

    Reply
    • Anonimas

      tai kad šį projektą S.Budinas suorganizavo

  6. Šis

    minorinis tekstas, nepaisant išdėstomų dalies esminių konkrečių faktų, labiau panašus į diagnozę: dar viena S.Budino avantiūra žlugo. Kaip ir greitųjų/akva busų šoferio, G.Neniško ekspertiniai tobulinimai „piginti”. Klausimas miestui kasdien aktualėja – koks daktaras išrašys miestui labai brangų receptą – kaip apsisaugoti nuo darbščių kvailių?

    Reply
  7. T

    Klaipėdos savivaldybė apgailėtina neįgaliųjų kontora!

    Reply
  8. Pakanka

    Sutvarkyti ti aikštės paviršių.
    Geriau galvokite kaip sleptuvės už tuos pinigus paruošti. O ne ne nukopijota iš musulmonu menulius ir požeminius parkungus Tumai daryti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This