Kam priklauso Girulių miškas?

Fotoreportažai, Mums rašo

Vida
2022-08-24

Komentarų: 8

Dar niekada vieninteliais Klaipėdos plaučiais esantis, ankstesnių miesto gyventojų pasodintas miškas nebuvo taip nudrengtas ir apleistas.

Viskas gražu, kol eini siauru pėsčiųjų takeliu ar važiuoji dviratininkams skirtu taku. O kuo giliau į mišką, tuo dažniau kyla klausimų, kam jis priklauso ir kas jį prižiūri? Atrodo, kad kai kas jame tvarkosi ar elgiasi kaip savo privačiame kieme. Nors ne, greičiausiai savame taip kaip vartotojai nesielgtų.

Į mišką atvažiuoja ir iš kitų gyvenamųjų Klaipėdos rajonų (o kur dar rasite trinkelėmis nepribaigtų žalių plotų?), tačiau didelė žmonių koncentracija šiaurinėje miesto dalyje, pastatyti nauji gyvenamųjų namų kvartalai daro savo. Teisingiau, dalis gyventojų miške daro, ką nori: įsirengia savo pramogų ar treniruočių vietas pagal savo supratimą, kaip savo teritorijoje ant kiekvieno medžio ryškiais ir greičiausiai kenksmingais dažais nužymi kiekvieno žygio kryptis (taip išmarginta didžioji miško dalis ties dragūnų batalionu), ant medžių pritvirtina ir užmiršta susirinkti informacinius orientacinių varžybų lapus.

Vieni įsirenginėja savo asmenines pramogų ir sporto aikšteles, kiti – ant miško paklotės kuria laužus, nors laužavietėms skirtų vietų miške nėra. Bandantiems sudrausti, paaiškinama, kad tai nieko bloga, o fotografuoti „iškylą“ esą draudžia įstatymai. O vienintelis išblukęs kurti laužus draudžiantis ženklas takų pradžioje jiems yra nematomas.

Yra ir kitokių miško vartotojų. Einant senaisiais miško takais, papuoštais naujais, tačiau miškui nepritaikytais informaciniais plonučiais mediniais sveikatingumo takus žyminčiais ženklais (jie žymi tik dar vieno projekto įgyvendinimą, o ne miško, jo takų tvarkymą ir vargu, ar sulauks kitos žiemos), ant jūsų gali užlėkti dviratininkų taką ignoruojantys ekstremalai storomis dviračių padangomis (angl. fatbike), gadinantys ir miško paklotę.

Tai kas gi yra tikrasis arba formalus miško šeimininkas, galintis sudrausminti šiuos vartotojus, nustatyti buvimo jame taisykles? Nes kitaip nereikės ir peticijų prieš Girulių miško kirtimą, geležinkelių plėtrą: mišką nugyvensime arba dar greičiau supleškinsime patys.

8 Comments

  1. Geras žmogus

    Straipsnistei reikėtų paatostaugaut ir atsigaut, mažiau neapykantos jaustųsi straipsniuose.
    O Savivaldybei reikėtų pagalvoti ne tik apie aikšteles vaikams… suaugę irgi nori žaisti lygiai taip pat, kaip tie vaikučiai ?

    Reply
    • Teksto suvokimas

      Tai nuomonė. Ne apie aikšteles kalbama, o apie miško naikinimą, nesuvokiat?

  2. Rita

    Kol buvo udėdijos, jos turėjo galias. Gražiai ir atsakingai stebėjo mišką, rengė poilsio aikšteles. Dabar urėdijų nė, Pajūrio regioninis parkas ir taip darbų turi, o miškininkai buvo tei, kas apeidavo, apžiūrėdavo, realiai dirbdavo… Atsakingų neliko, žurnalistai u-tampomi, kai fotografuoja ką nors. Degraduoja valstybės valdymas ne kitaip…Ar kokiam Simoiniukui Gentvilui kaip Klaipėdoje gimusiam rūpi Grulių miškas? Nejuokinkit, tik pinigai pinigai ir interesai, deja

    Reply
  3. Justinas

    Orientacininkai miškus myli ir visada palieka juos tvarkingesnius negu rado. Visą inventorių po treniruočių ar varžybų susirenkam, o ant medžių paprastai nieko neklijuojam. Foto esantys ženklai greičiausiai kariškių, kurie tas pratybas ten daro.
    Justinas, Orientavimosi sporto klubas „O! Klaipėda”

    Reply
  4. Pirma pasidomekit prieš rašant

    parašyta Neteisybė del orientacininkų, čia kareivių palikti lapai is Dragūnų bataliono

    Reply
    • Nejaugi

      Tai jums kiekvieną žodį reikia foto pagrįsti?

  5. Arnoldas

    Tai kam priklauso Girulių miškas?Nesuprantu, kam reikalinga neblogą straipsnį pavadinti tokiu pavadinimu? Tai ir bandykit atsakyti kas rašot. Pagalvokit tik kokia paslaptis? Aišku, kad jį prižiūri ne Kultūros skyrius savivaldybėje. Arčiau A apsaugos skyrius… Tačiau, dar lengviau „spėti” kad G.mišku rūpinasi girininkai-miškininkai. Reiškia yra ir GIRININKIJA. Net gatvė kurioje yra ši tarnyba su viršininku Steponkumi vadinasi Girininkijos gt Maž. kaimelyje.
    O kad vargingai atrodo, neatsakingai tvarkomas miškas tai tiesa. Kiekvienas gali tai pamatyti….

    Reply
  6. Karolis

    Nebaudžiamumas klesti, nes taip patogu, nieko nereikia gaudyti, už nieką nereikia atsakyti. Tai jau senokai tapo politinės ideologijos pagrindu. Ar galimas atvejis, kad belieka tik individualus siekis netapti MUŽIKAIS ?Jau nebeveikia, na tik gyvuliuoja atskiros institucijos iš inercijos, juk gyventi reikia. ŽUVIS PUVA NUO GALVOS.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Melnragės - Girulių miškuose atrasta Vakarų taiga

Mokslininkai dalį Klaipėdos šiaurėje esančių miškų  – gamtos ir žmonių kūrinį – vadina Vakarų taiga ir siūlo išgryninti Girulių miško ...
2023-05-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija II

„Atvira Klaipėda” tęsia pasakojimą apie tai, kaip išskirtinėje Klaipėdos miesto vietoje – ties uosto vartais – įsikūrė naftos pramonė, kaip ...
2023-05-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Girulių miške mirė vyras

Policija pranešė, kad penktadienį, apie 16 val.,  Girulių miške mirė greitosios pagalbos medikų gaivintas 1964 m. gimęs vyras. Pirminės apžiūros ...
2023-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This