Naujoji mokykla: įkurtuvės geriausiu atveju – 2023-iųjų rugsėjį

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Nors ir po 33-iojo sutarties pakeitimo, pabranginusio vadinamosios Šimtmečio mokyklos statybas dar 174 tūkst. eurų, oficialiai rašoma, kad jos turėtų būti baigtos kitų metų vasarį, rangovo projektų vadovas neslepia, kad optimistinis darbų užbaigimo terminas galo būti tik 2023-iųjų rugsėjis.

Taip pat jis nesiima prognozuoti, kiek dar gali būti tokių sutarties pakeitimų. Tuo metu savivaldybės vadovai, ketvirtadienį apsilankę statybvietėje, tikina, kad svarbiausia dabar yra užbaigti statybas, joms finansavimą bus siekiama užtikrinti net ir šiuo brangymečiu, o vėliau jau galbūt bus bandoma aiškintis ir su projektuotojais dėl esą nekokybiškai parengto projekto.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Iki žiemos nori užsandarinti pastatus

Pagal 2019-ųjų birželį pasirašytą sutartį mokyklos statybų konkursą laimėjusi UAB „Versina” buvo įsipareigojusi 10,922 mln. eurų vertės mokyklos statybos darbus atlikti per 16 mėnesių. Kitas rangos konkurso dalyvis – UAB „Eikos statyba“ – mokyklą siūlėsi pastatyti už 14 829 221 eurą.

Po sutarties pasirašymo netruko paaiškėti, kad darbai gerokai vėluos – iš pradžių vėlavo inžinerinių tinklų iškėlimas, kurį papildomai finansavo savivaldybė, buvo prasidėję ir ginčai dėl projekto su jį parengusiais architektais.

Vėliau nuolat imta koreguoti projektą, kurį rengė bendrovė A405, o tai lėmė jau didžiąją dalį jau 33-iųjų rangos sutarties pakeitimų. Paskutinis buvo pasirašytas dėl to, kad „pakeitus techninio projekto sprendinius sporto aikštyno įrengimo mazgui atitinkamai yra keičiama sporto aikštynų danga”. Papildomi darbai įvertinti 294 914,69 Eur, tačiau kartu atsisakyta 120 020,38 Eur vertės darbų, tad visa statybų kaina po šio paskutinio susitarimo jau išaugo nuo 15,999 iki 16,174 mln. eurų.

„Šis papildomas susitarimas neturės įtakos sutartyje numatytiems darbų atlikimo terminams”, – rašoma dokumente, o sutarties galiojimo terminas ir toliau nurodoma 2023-iųjų vasario 25 d. Tačiau UAB „Versina” projektų vadovas Julius Ščerbakovas ketvirtadienį patikino, kad apie vasarį „net kalbos negali būti”.

„Mes visas technines projekto dalis perprojektuojame dėl pasikeitusio konstruktyvo, kuris kainavo be galo daug laiko visiems. Viskas persidėliojo iš inžinerinės pusės. Visų konstrukcinių dalių projektų dar netgi nesame parengę. Šiandien mus pasiekė nauja techninio projekto priešgaisrinės apsaugos dalies laida B. Susisieksime su projekto dalių vadovais ir aiškinsimės, kokie pakeitimai dabar įnešti po ekspertizes. <…> Galvoju, kad realu fizinius darbus pabaigti kitų metų rugsėjo 1 dienai”, – sakė J. Ščerbakovas.

Pasak jo, su savivaldybe kalbama, kad galbūt pavyktų šį kompleksą atiduoti valstybinės komisijos apžiūrai etapais.

Projektų vadovo teigimu, šiuo metu esama „gerokai per pusę projekto eigos” – atlikta apie 65-70 proc. darbų – ir siekiama iki žiemos užsisandarinti bei pradėti šildyti pastatus.

Anot „Versinos” atstovo, papildomų darbų „vienareikšmiškai dar bus”, bet kiek dar gali prireikti sutarčių pakeitimų jis esą negali pasakyti.

Kas atsakingas žiūrės užbaigę statybas

„Kiek iššūkių dar bus, juos visus teks suvaldyti. Pagrindinis iššūkis yra laike, bet aš labai tikiuosi, kad tai yra įveikiama”, – teigė meras Vytautas Grubliauskas, anot kurio, privalu spėti pastatą užsandarinti iki žiemos. 

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog išleista projekto B laida iš esmės reiškia, jog projektuojama jau trečia mokykla. 

„Atitinkamai darbai yra užsitęsę. Statybininkai patikrina, kad tas projektas, kuris buvo padarytas, yra nekokybiškas ir projektuotojai kartu su priežiūra ieško sprendimų, kurie būtų patys geriausi. Ką darysi, situacija yra tokia, o projektas yra labai ambicingas – matome pagal detales, kurios yra naudojamos. Tokių sprendinių nėra buvę nei Klaipėdoje, nei Lietuvoje. Tas visas grožis, tie visi iššūkiai ir originalumas reikalauja laiko ir, deja, kainuoja papildomai. Džiugina, kad kuo toliau, tuo greičiau darbai vyksta. Suprantu, kad iš šono žiūrint atrodo, kad tas tempas yra labai nedidelis, bet realiai žinant, kiek darbų yra daroma nematomų – vidinių, diskusinių, projektavimo, perprojektavimo, tas tempas dabartiniu metu yra tikrai spartus”, – sakė G. Neniškis. 

Pasak jo, rangovas bus spaudžiamas visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis, kad iki žiemos pastatai būtų užsandarinti. 

Anot G. Neniškio, nors savivaldybė dėl brangymečio bus priversta peržiūrėti kai kuriuos objektus, mokyklai reikiamų lėšų tikrai bus ieškoma. 

Savivaldybės administracijos vyriausiausias patarėjas Gintaras Dovidaitis teigė, kad taip, jog nereikėtų keisti projekto nebūna, bet jei pakeitimai yra esminiai ir apima daug dalių, kaip kad nutiko su mokykla, kur greičiausiai nebus nė vienos nekeistos projekto dalies, „kiekvienas pakeitimas lemia visą serijų kitų pakeitimų”. 

„Vienas iš pavyzdžių – pastatė mokomąjį korpusą ir paaiškėjo, kad mes jį turime išplėsti rūsio sąskaita. Vieną kartą jau plėtėme rūsį, o paskui jau po pastatytu pastatu reikia jį praplėsti. Automatiškai atsiranda kiti dalykai – reikia vėdinimą atvesti, reikia elektros ir visa kita. Daug keičiasi sprendimų. Tas užtrunka. Medžio konstrukcijų projektas buvo keistas du kartus. Pirmą kartą pačių projekto autorių iniciatyva, kad sustiprintų pačią konstrukciją. Kai mes sužinojome kokia to sustiprinimo kaina, kiek keičiasi, auga, bandėme pakeisti sprendimą, grąžinti medienos klasę kitokią, kuri buvo pirminiame projekto variante, bet kol mes tai darėme techniškai, kol su ekspertais išsiaiškinome… Tikslai buvo geri, bet prarandi nemažai laiko ir kainos pasivijo. Turėjome daug pastangų, daug veiksmo, o į rezultatą išėjome panašų”, – aiškino G. Dovidaitis.

Anot jo, karo Ukrainoje pradžioje statybose buvo pradėję trūkti metalo.  

Pasak G. Dovidaičio, šiuo metu savivaldybė yra stipriai susikoncentravusi ne į santykių aiškinimąsi, o į kuo greitesnį objekto pastatymą. 

„Vėliau pasižiūrėsime, kas ir už ką turi atsakyti”, – sakė patarėjas. 

INFORMACIJA

Mokomojo korpuso pirmame aukšte suplanuotos bendrosios paskirties patalpos: 286 vietų aktų salė, biblioteka, 150 vietų valgykla su maisto gaminimo ir valgyklos personalo patalpomis. Antrame aukšte įsikurs pradinukų ir vyresniųjų klasių moksleivių mokymo patalpos. Mokomojo korpuso pastato centre bus įrengta reprezentacinė daugiafunkcė erdvė su amfiteatru. Šios erdvės akcentu taps viduryje suprojektuotas mokslo žinių medis – medinių klijuotų konstrukcijų kompozicija. Mokomojo pastato stogas bus apželdintas – čia numatyta galimybė vykdyti ugdymo(si) procesą šiltuoju metų laiku.

Sportinis mokyklos korpusas bus stačiakampio formos, o abiejų pastatų fasadų apdailai numatytos Klaipėdos tradicinei architektūrai būdingos medžiagos – molio spalvos klinkerio plytelės, vidaus kiemo fasadų apdailai – natūralios spalvos medienos.

Naujojoje progimnazijoje turėtų mokytis apie 640 mokinių. 

7 Comments

  1. Sapiega

    Mažvaikiai savivaldybėje darbus organizuoja, tai taip ir gaunasi.

    Reply
  2. Rms

    Klijuotos medinės sijos atrodo kaip apibėgusios vandeniu, jeigu taip, tai kokybė krenta. Bet galu gale , greičiausiai tai antraeilis dalykas jiems

    Reply
  3. rms

    65-70% darbų jau atlikta? Kosmosas. Ar ten tiek visų akys pinigais užkištos? Brangiiausi darbai dar laukia. Sienos plikos. Užaktuos neaktliktus darbus ir dings..

    Reply
  4. Geras Užsakovas

    ta mūsų savivaldybė. Visaip triūbija, kad 2023 vasario mėnesį jau tikrai tikrai bus mokykla baigta. Mokyklos dėliojasi savo planus, komplektuoja klases ir tėvams žada kraustymasį į naujas patalpas, o statybininkas aiškiai sako , kad kitam rugsėjui tik geriausiu atveju. Tik, tokių geriausių ir ypač dabar trūkinėjant logistikos grandinėms, užbaiginėjant objektą nebūna ir tai reiškia įkurtuves tik 2024 rugsėjui. Jau vakar reikėjo pradėti planuoti, rengti konkursus dar vieną naują mokyklą šiaurinėje miesto dalyje, o švietimo skyrius net nežino kur yra suplanuoti mokyklai, darželiui sklypai. Savivaldybės ponuliai, gal jūs nusipirkite pagaliau nors išmanančio žmogaus paslaugą kiekvienam savo kurpiamam objektui, nes pvz. kiekvienas normalus statybininkas ir užsakovas privalo turėti statybos darbų kalendorinį grafiką ir jis nuolat monitorinamas. Viešam objektui, finansuojamam už valstybės ir miesto lėšas jis privalėtų būti viešas. Beje, šis grafikas tradiciškai yra neatsiejama rangos sutarties dalis. O kaltų tikrai nereikia ieškoti nes jis aiškus – kvailas ir gal korumpuotas užsakovas. Buvusio admin. dir. Sauliaus Budino asmenyje kuris patvirtino užduotį „projektui”, be jokio viešo architektūrinio konkurso, analizės paskelbė konkursą pigiausiam projektui su nemokamais pasiūlymais. Pats išsirinko. Kuriam vėliau, „netikėtai”, reikėjo iškirsti jau užaugusį mišką, vėliau „pasirodė”, kad dar ir nukasti kalną + iškelti esamus tinklus ant kurių užplanuota projektuoti mokyklą ir dar, per mokyklą nutiesti senai iki šio projekto suprojektuotą gatvę. Visa tai buvo sakoma, rašoma, perspėjama, bet Budinui tai buvo dzin.. Kaip ir tai, kad pirmas techninio projekto derintojas yra Užsakovas su visa savo gausia vyriausių specialistų- derintojų komanda.

    Reply
  5. Ech....

    Vis trūksta laiko pinigų išplovimui…

    Reply
  6. mrr

    Ačiū savivaldybei pasirinkus tokį rangovą. Ir kol darbai stovi, kam atlikti tyrimą, gi galima kai viskas pasibaigs, gal 2023 gal 2024. Bus jau po naujų rinkimų, meras pensijoje. Kaip viskas visiems patogu. Tuo tarpu Vilniuje jau 2 naujos mokyklos pastatytos, kurios pradėtos statyti vėliau nei šis „Klaipėdos stebuklas”

    Reply
    • St. Darbų vadovas

      Hm,nekabinkit ant rangovo,pirmą išmokti paišyti projektus ir nors šiek tiek galvoti..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This