Veterinarė pataria: ką daryti, apsinuodijus augintiniui

Konsultacijos

Vasara – atostogų, atsipalaidavimo ir patyrimų metas ne tik šeimininkams, bet ir augintiniams, o kartu tai yra ir nemenkas iššūkis jų sveikatai. Šiltuoju metų laiku pasitaiko, kad augintiniai dažniau laka iš nešvarių vandens telkinių, ėda žalią žolę, graužia pagalius bei leidžia laiką paplūdimiuose, todėl į organizmą gali patekti ne tik smėlio, medienos atplaišų, bet ir daugybė įvairių bakterijų.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

KIKA veterinarijos gydytoja Justė Ramanauskienė teigia, kad visa tai gali kelti grėsmę augintinio sveikatai ir pataria, kokius papildus reikėtų naudoti organizmo valymui bei žarnyno stiprinimui, kad būtų išvengta nemalonių pasekmių.

Nuodingi augalai augintiniams

J. Ramanauskienės teigimu, tiek šunys, tiek katės gana dažnai ėda žolę – tai visiškai normalus ir dažnai pasitaikantis įprotis. Vieni augintiniai ėda žolę todėl, kad jiems patinka skonis, kiti – nes trūksta skaidulų ir kitų maistinių medžiagų, o treti – tiesiog iš nuobodulio, todėl, jei pastebėjote, kad šuo ar katė ėda žolę, sunerimti reikėtų tik tuomet, jei į jų akiratį pakliuvo gyvūnams nuodingi augalai.

„Kadangi gyvūnai neturi savybės atskirti augalus, jie gali apsinuodyti prisiėdę nuodingų ar trąšomis apipurkštų augalų. Jiems pavojingos azalijos, rusmenės, piliarožės, šunvyšnės, gebenės, narcizai, europiniai kukmedžiai, kaladžiai, tulpės, lelijiniai bei darže augantys augalai: rabarbarai, svogūnų laiškai, pomidorų, bulvių lapai“, – augintiniams nuodingus augalus vardija veterinarė.

Dar viena grėsmė – vasarą ištroškę ar perkaitę gyvūnai dažnai ima lakti vandenį iš stovinčių vandens telkinių, kurie „žydi“ arba kuriuose gali būti teršalų, pesticidų, bakterijų, galinčių sukelti apsinuodijimą bei kitus organizmo negalavimus.

Kada kreiptis į veterinarą?

„Jei įtariate, kad jūsų augintinis galėjo prisiėsti žolių ar prisilakti nešvaraus vandens, bet jis yra žvalus ir elgiasi įprastai, tuomet nerimauti nereikia. Jei pasireiškia silpna simptomatika – šuo ar katė vieną kartą išvėmė žolės kuokštą ar suskystėjo išmatos, bet jaučiasi gerai, tokiu atveju, galima taikyti 24 valandų bado dietą, kurios tikslas – nuraminti įsijautrinusią virškinimo sistemą“,– kaip elgtis apsinuodijus gyvūnui pasakoja J. Ramanauskienė.

Kaip teigia ekspertė, jei augintinis nėra stipriai apsinuodijęs ir jam nereikalinga veterinaro pagalba, ko reikėtų imtis, norint atlikti augintinio organizmo detoksikaciją namuose, yra specialūs tam skirti papildai, kurie gali skatinti toksinų, smulkiųjų metalų, amoniako ir patogeninių bakterijų pašalinimą iš organizmo.

„Pradėti valyti augintinio organizmą galite pasirinkę specialiai tam skirtą pašaro papildą su kalciu ir magniu, kuris taip pat gali padėti sustiprinti žarnyno sieneles bei apsaugoti nuo kenksmingų medžiagų pasisavinimo. Tokie papildai gali padėti stiprinti ir visą augintinio imuninę sistemą bei būti naudingi sutrikus virškinimui ar tuomet, jeigu norite pagerinti jo žarnyno veiklą“, – rekomenduoja ekspertė ir priduria, kad specialiai žarnyno valymui skirti papildai taip pat yra naudingi ir dėl to, kad gali padėti pagerinti augintinio miego kokybę, sumažinti dirglumą bei nerimą.

Visgi, jei augintinis suėdė kažką nuodingo ir prasidėjo gausus vėmimas ar viduriavimas, padidėjo seilėtekis, prasidėjo traukuliai ar drebulys, tuomet reikėtų nedelsiant kreiptis į veterinarus, nes uždelsus – nekaltas augalo suėdimas gali baigtis net augintinio mirtimi. TOP 3 papildai besiruošiant rudeniui J. Ramanauskienė atkreipia dėmesį, kad po vasaros reikia pasirūpinti ne tik augintinio žarnyno valymu, bet kartu paruošti jį artėjančiam šaltajam sezonui, ir išskiria TOP 3 papildus, reikalingus sveikam gyvūno organizmui – tai lašišų aliejus, klinoptilolito bei kalcio kreidos sąjunga ir silicis.

„Lašišų aliejuje gausu Omega riebalų rūgščių (EPA ir DPA), kurios svarbios sklandžiai medžiagų apykaitai bei gali padėti palaikyti sveikus sąnarius, sumažinti uždegimus. Jame esančios Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys naudingos užtikrinant sklandų širdies ir kraujotakos sistemos darbą, stiprinant imunitetą bei palaikant puikią odos ir kailio būklę – jos gali padėti gerinti plauko struktūrą, mažinti kailio slinkimą, suteikti jam žvilgesio, tankumo. Taip pat šis papildas gali padėti stimuliuoti kolageno gamybą, o tai ypač svarbu odos elastingumui palaikyti“, – apie papildo naudą pasakoja ekspertė.

Anot J. Ramanauskienės, ne mažiau nei lašišų aliejus, augintiniui gali būti naudingi papildai, kuriuos sudaro vulkaninės kilmės klinoptilolitas bei kalcio kreida: „Ši medžiagų sąjunga gali padėti padidėjus skrandžio rūgštingumui, papildai taip pat gali būti naudojami ir kaip puiki prevencinė priemonė prieš viduriavimą, pašalinti iš organizmo susikaupusius toksinus, jų dėka gali pagerėti vitaminų ir maistinių medžiagų įsisavinimas organizme. Apsinuodijus maistu – tai yra pirmoji pagalba, kurią kiekvienas šeimininkas turėtų turėti augintinio vaistinėlėje.“

Anot veterinarės, kalbant apie suaugusius, vyresnius augintinius, jiems svarbi kremzles, jungiamuosius organizmo audinius, kailį, nagus, dantis stiprinanti medžiaga, kuri yra silicis.

„Silicio papildas naudojamas osteoporozės, aterosklerozės, diabeto prevencijai, gali padėti palaikyti sveikus kaulus ir dantis, skatindamas jų mineralizaciją, taip pat išlaikyti sveikus sąnarius ir raiščius. Jis ypatingai reikalingas po uždegiminių ligų ar esant odos sudirgimams, gyjant žaizdoms, nes skatina kolageno ir elastino baltymų biosintezę“, – papildo naudas vardija J. Ramanauskienė.

Papildai ir skanėstai

Veterinarė pažymi, kad rinktis papildus galite ir pagal konkrečią augintinio problemą, kurią norite išspręsti, o tą galite padaryti ne tik įprastais papildais, bet ir renkantis naujieną rinkoje – funkcinius skanėstus-papildus.

„Specialūs funkciniai skanėstai-papildai gali padėti mažinti stresą, stiprinti imuninę sistemą, šalinti toksinus, saugoti dantis ir dantenas, stiprinti kaulus ar net gerinti širdies veiklą. Taip pat rasite ir skanėstų-papildų, puikiai tinkančių į alergijas linkusiems gyvūnams, kadangi juose nėra grūdinės kilmės komponentų bei kitų agresyvių alergenų. Jie taip pat gali padėti palaikyti optimalų gyvūno svorį, o skanėstuose esantis chitosaminas dažnai rekomenduojamas veterinarijos gydytojų sveikai augintinių kepenų funkcijai palaikyti“, – rūšis vardija J. Ramanauskienė ir primena, kad norint ne tik palepinti savo augintinį, bet kartu suteikti jam naudos, šeimininkui tereikia žinoti, kokią konkrečią savo augintinio organizmo funkciją jis nori pastiprinti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Incidentas su agresyviu šunimi baigėsi teistumu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai paskelbė nuosprendį beveik metus laiko nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje aktyvus Smeltės individualių namų kvartalo gyventojas ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

LAT: asmenys pagrįstai nuteisti dėl žiauraus elgesio su gyvūnais

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu nuteisti baudomis už žiaurų elgesį su ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Agresyvus šuo paplonino šeimininkės piniginę

Klaipėdos apylinkės teismas klaipėdietę nuteisė už tai, kad dėl neatsargumo jos šuo nesunkiai sužalojo žmogų. Teismas konfiskavo agresyvų gyvūną bei ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This