Riboti vandens tiekimo Lietuvoje nereikės

Verslas

Per karščiausias šios vasaros dienas ypatingai padidėjęs vandens vartojimas apnuogino vandentvarkos sektoriaus ekologinius iššūkius. Tarp spręstinų problemų – vandens tiekimas į atokias gyvenvietes ar į daugiaaukščių viršutinius aukštus bei papildomas vandens fluoravimas
pajūryje.

Štai 18,5 tūkst. nuolatinių gyventojų neturinčioje Palangoje ne sezono metu geriamojo vandens per parą vidutiniškai prireikia apie 2,5 tūkst. kubinių metrų, tačiau vasarą vandens suvartojimo vidurkis pasiekia per 6 tūkst. kubų, o pikiniais savaitgaliais pašoka iki 11 tūkst. kubų. Dešimtadaliu vandens vartojimas palyginti su praėjusiu metų vasara didėjo ir Šventojoje. Buvo nuspręsta Šventosios vandevietėje įrengti beveik 400 tūkst. eurų kainavusią šiuolaikišką nufluorinimo sistemą, kuri pradėjo veikti vasaros pradžioje. Įdiegta automatiškai valdoma vandens kontrolės sistema patikrina paduodamo vandens kokybę ir šiuos rodmenis iš karto perduoda vandentiekio įmonei.

„Gyvename geriau, gyventojų įpročiai keičiasi, be to ir klimatas šiltėja. Iš vandens suvartojimo rodiklių matome, kad dalis gyventojų antruosiuose butuose, pavyzdžiui pajūryje, gyvena ne tik liepą ar rugpjūtį bet gerą pusmetį. Didėja ir visos Lietuvos paros vandens suvartojimo kiekis vienam gyventojui. Jis per pastaruosius tris metus paaugo 3,6 proc. iki 72,8 litrų per parą. Priimta traktuoti, kad šis rodiklis atspindi šalies gyventojų pragyvenimo lygio augimą“, – pranešime cituojamas Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos (LVTA) prezidentas Bronius Miežutavičius.

Pasak jo, pikiniai šių metų suvartojimai signalizuoja ir apie spręstinas problemas – kaip mažesnėmis energetinėmis sąnaudomis nenutrūkstamai tiekti geriamąjį vandenį. Antras signalas – kai kur reikia plėsti ir rekonstruoti nuotekų valymo stotis.

„Tačiau riboti vandens tiekimą, kaip kad atsitiko Didžiojoje Britanijoje, Lietuvoje tikrai nereiks“, – sako LVTA vadovas.

Rugpjūčio pradžioje buvo skelbta, kad dėl karščių vandens naudojimo apribojimai gali būti taikomi 20 mln. britų. Galiojant vandens naudojimo apribojimams gyventojams draudžiama plauti automobilius, laistyti augalus ir vejas, pildyti baseinus.

Lietuvoje giluminio geriamojo vandens tiekimo pajėgumai yra beveik keturis kartus didesni nei dabartinis poreikis. Išžvalgyti geriamojo vandens ištekliai yra dar solidesni.

Pasak asociacijos vadovo, opiausia šio laikmečio problema – nepaliaujamai brangstantys energijos ištekliai.

„Jau dabar akivaizdu, kad dauguma vandentvarkos įmonių 2022 metais dirbs nuostolingai, – minėjo B. Miežutavičius. – Būtina nedelsiant keisti kainų nustatymo metodiką. Valstybė kontroliuodama savo specialios paskirties strategines įmones privalo ne tik reikalauti stabilaus ir kokybiško darbo, bet ir sukurti savalaikį realų kainų nustatymo ir peržiūrėjimo mechanizmą. Tai leistų įmonėms stabilizuoti gyvybinius finansus ir kaip pavyzdys investuoti į aplinkos apsaugą“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This