„Orion Global PET“ investuotojus prieš 20 metų sudomino Klaipėdos LEZ perspektyvos

Verslas

Viena pirmųjų stambių užsienio investuotojų – Tailando kapitalo PET gamintoja „Indorama Ventures Limited“ – Lietuva susidomėjo dar prieš tampant ES nare. 100 mln. eurų prieš beveik du dešimtmečius į „Orion Global PET“ gamyklą Klaipėdos LEZ investavusi bendrovė jau tada žavėjosi greitai priimamais sprendimais ir investuotojus palaikančiomis vietos struktūromis.

Investuotojai į Lietuvą ir Klaipėdą išties įžengė „pereinamuoju laikotarpiu“ – 2003 m. lapkritį, Lietuvai dar nesant ES nare, tailandiečiai pasirašė ketinimų protokolą dėl pirmosios kompanijos investicijos Europoje, tuo metu laikytos pirmuoju LEZ superprojektu. O faktinės PET granulių gamyklos statybos prasidėjo jau Lietuvai prisijungus prie ES šeimos – 2004 m. lapkritį.

Nuo pirmųjų projekto dienų įmonėje dirbantis „Orion Global PET“ technikos direktorius Arūnas Jonuška pasakoja, kad prieš beveik du dešimtmečius investuotojai  ieškojo vartų į Europą.

Pasak jo, Klaipėdos LEZ jau tuo metu turėjo tinkamai paruoštą infrastruktūrą, o įmonei buvo svarbu tai, kad detaliuosius planus ir kitas biurokratines procedūras buvo įmanoma suderinti vos per keletą mėnesių. Tai buvo pirmasis „Indoramos“ plyno lauko investicinis projektas Europoje, todėl netrūko nei kultūrinių, nei techninių iššūkių, tačiau procesas vyko sklandžiai, statybos buvo užbaigtos laiku, o planinis gamyklos našumas buvo pasiektas per pirmuosius metus.

Artimiausiu metu „Orion Global PET“ planuoja įgyvendinti nulinio atliekų bei vandens išmetimo, nulinio šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos projektus, planuojama toliau vystyti atsinaujinančios energetikos, CO2 neutralumo, darbuotojų kompetencijų kėlimo ir skaitmenizavimo projektus. „Orion Global PET“ buvo viena pirmųjų įmonių Lietuvoje, įsirengusi novatorišką saulės jėgainę ant teritoriją juosiančios tvoros.

„Orion Global PET“ gamykloje Klaipėdos LEZ šiuo metu dirba daugiau kaip 120 darbuotojų. Savo produkciją – taros gamyboje naudojamas PET granules – kompanija tiekia į daugiau kaip 25 šalis Europoje, Vidurio Rytuose ir Azijoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos LEZ įmonės tęsia bendradarbiavimą su Baltijos gimnazija

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios PET gamintojos „Neo Group“ ir „Orion global PET“  jau penktus metus bendradarbiauja su Klaipėdos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Verslas

„Gren Lietuva“ nebepirks dviejų uostamiesčio šilumos gamintojų

Konkurencijos taryba pranešė, kad reaguodama į preliminarias jos išvadas, bendrovė „Gren Lietuva“ pateikė įsipareigojimus, kuriuose  nurodo, jog  ruošiasi grąžinti Klaipėdoje ...
2023-03-22
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ - daugiau įdarbintos saulės energijos

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančios įmonės per 2022 m. iš viso planuoja įsirengti bent 2 MW galios saulės jėgainių. ...
2022-01-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This