Senamiestyje – nesibaigianti prokurorės, restorano ir policijos drama

Svarbu, Temos

Klaipėdos senamiestyje, Turgaus gatvėje, jau keletą metų verda kova tarp prokurorės Laimos Rokanskienės ir po jos butu esančiose patalpose veikiančio restorano „Felsner family”. Joje nuolat dalyvauja ne tik policijos pareigūnai, bet ir teismai.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė sako taip kovojanti su atmestinu pareigūnų požiūriu į savo pareigas ir nesiruošianti savo namuose miegoti su ausinėmis, kaip tai esą daro kiti kaimynai. Tuo metu restorano savininkai tvirtina, jog kaimynė elgiasi neadekvačiai ir įkaitais yra pavertusi ne tik juos, bet ir klientus. Apie tai esą liudija ir faktas, kad beveik visos jos pretenzijos yra atmetamos.

„Felsner family” restoranas. Algirdo Kubaičio nuotr.

Bute triukšmas kažkodėl neįsirašė

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmai nagrinėjo du L. Rokanskienės skundus.

Pirmasis iš jų buvo pateiktas dėl to, kad uostamiesčio policija nusprendė nepradėti administracinės teisenos dėl jos skundo, kad šiemet kovo 19-osios vakarą iš restorano esą sklido garsi muzika ir triukšmas bei taip buvo trikdoma jos ramybė ir poilsis.

Bylą nagrinėjanti teisėja Eglė Žakevičiūtė pagarsino prokurorės skundą, kuriame dėstoma, kad ji į policiją pirmą kartą kreipėsi 23 val., bet joks ekipažas neatvyko ir triukšmas tik didėjo. Po dar vieno skambučio pareigūnai atvyko po vidurnakčio, o jiems išvykus triukšmas esą vėl tęsėsi iki pusės trijų. Taip pat moteris dėstė, kad tyrėjas bylą išnagrinėjo paviršutiniškai, neapklausė liudytojų.

„Jau treti metai toks malonus bendravimas vyksta. Jau ne kartą įstaiga bausta už triukšmą. Ji grynai po mano butu randasi. Yra stiklinė terasa, jokios garso izoliacijos, viską girdžiu. Ne vieną kartą buvau iškoliota, iškeikta, nenoriu su jais bendrauti. Įtempti santykiai nuo pat pirmo karto. O tą vakarą tiesiog po grindim girdėjau, kaip kalbėjo vedėjas, dainavo mikrofonu, trypė, buvo šokimo garsai, baisu, kas darėsi. Suprantu, kad niekas ir nebuvo tirta. Pradėjo tirti tik tada, kai pateikiau užklausą”, – dėstydama savo versiją ir atsakinėdama į teisėjos klausimus posėdžio metu sakė L. Rokanskienė.

Teisėjai pasiteiravus, kodėl ji nėra padariusi įrašo, kuriame būtų užfiksuota, kaip triukšmas girdisi bute, prokurorė teigė, jog bute „neišeina įrašyti sklindančio garso”.

„Neįsivaizduoju, kodėl nepavyksta – ar kažkas trukdo, ar kažkas yra”, – sakė moteris.

Ji taip pat aiškino, kad pareigūnų nesikvietė į butą, nes esą nenorėjo jų ilgiau gaišinti.

Teisėja nusprendė, kad norint toliau nagrinėti šią bylą būtina apklausti vieną iš į įvykio vietą atvykusių pareigūnų (kitas jau nebedirba) ir tyrėją, nusprendusį nepradėti administracinės teisenos. Taip pat teismas nusprendė išsireikalauti vadinamųjų body kamerų vaizdo įrašų.

Po posėdžio L. Rokanskienė „Atviros Klaipėdos” žurnalistui teigė, kad šiuo atveju policija visiškai neatliko tyrimo, o nutraukimo priežastys esą yra išgalvotos. Pasak moters, tai jau yra nutikę ne vienu atveju. O visos bėdos prasidėjo dar 2019-ųjų pabaigoje, jau iškart po to, kai „Felsner family” atsidarė. Ramybė buvo tik ilgai netrukus prasidėjus karantinui. Anot moters, ji turi kęsti ne tik nuolatinį muzikos triukšmą, bet ir itin garsias kalbas, restorano klientai rūko tiesiai po jos langais.

„O ką tokioje situacijoje reikėtų daryti žmogui, kuris neišmano visų teisinių niuansų, kai policija taip nedirba savo darbo? Neketinu miegoti savo namuose su ausinėmis, kaip daro kiti kaimynai”, – sakė prokurorė.

Vieną skundą atmetė

Tuo metu dar vienoje byloje, pradėtoje pagal kitą L. Rokanskienės skundą, apylinkės teismas praėjusią savaitę jau priėmė sprendimą.

Prokurorė balandžio 28-ąją buvo pateikusi pareiškimą, kuriame nurodė, kad dar balandžio 9 d. restorano klientai, išėję į terasą parūkyti, visą vakarą iki vidurnakčio šūkavo, keikėsi. Tada ji policijos nekvietė, nes „nebuvo žinoma, kada išeis į lauką”. Restorano klientams išėjus iš po skėčių ji juos nufilmavo. Kadangi triukšmavo klientai, ji policijos paprašė nubausti restorano vadovę, tačiau tyrėja priėmė nutarimą nutraukti administracinio nusižengimo bylos teiseną.

Savo skunde prokurorė tikino, kad jos kaimynų liudijimas, jog triukšmo nebuvo, yra nepagrįstas, nes jų butai yra iš kiemo pusės, o jos butas – iškart virš restorano. Ji taip pat akcentavo, jog nuo 2021 m. balandžio 1 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu draudžiama rūkyti šio namo balkonuose, terasose ir lodžijose, todėl restorano klientai esą negali rūkyti terasoje. O restorano vadovė šį įsakymą esą ignoruoja, neįspėja klientų apie tokį draudimą.

Klaipėdos miesto policijos komisariatas su tokiu L. Rokanskienės skundu nesutiko ir tikino, kad išsamiai bei objektyviai išnagrinėjo visas aplinkybės. Akcentuota, kad kuo vėliau pranešama apie teisės pažeidimą, tuo mažiau galimybių lieka surinkti įrodymus, ypatingai tokiais atvejais. O pateiktuose vaizdo įrašuose galimai restorano klientų veiksmuose neužfiksuota viešosios tvarkos pažeidimo ar viešosios rimties trikdymo požymių. Jų nepatvirtino ir liudytojai.

Tačiau L.Rokanskienė tikino, kad kiti šios gatvės gyventojai liudyti nebenori, nes jiems esą yra grasinama, jie keikiami, įžeidinėjami, kaip ir ji. Moteris pati neva negali eiti pro restoraną, nes girdi visokias replikas, o restorano vadovai pasijuto nebaudžiami, nes „yra prirašyta daug pareiškimų ir jie nei vieną kartą nepripažino savo kaltės, pajuto, kad policija nebaudžia jų ir tuo naudojasi”. Pareigūnų moteris sakė tą vakarą nekvietusi, nes gali pati užfiksuoti triukšmą, tačiau gaunasi taip, kad policija vėliau užsiima tik „telefoniniu tyrimu”.

Martynas Felsner, restorano vadovas, savo pasiaiškinime nurodė, jog L. Rokanskienės skundų sulaukia nuolat, kad kiekvieną kartą, kai klientai iš restorano išeina į lauką, jie yra informuojami, jog nekeltų triukšmo, kad gali būti nufilmuoti. O fiziškai kontroliuoti ar nurodyti, kaip garsiai klientams šnekėti lauke ar tiesiog uždrausti bendrauti tarpusavyje, restoranas negali. Balandžio 9-osios vakarą, anot jo, klientai triukšmo nekėlė, muštynių ar konfliktų nevyko – išėję iš restorano tarpusavyje bendravo ir tiek.

„Pirmajame vaizdo įraše matyti, kad filmuojama iš viršaus, matosi du lauko skėčiai. Vaizdo įrašo pradžioje, lauke, apačioje matyti 4 asmenys, kurie bendrauja, galimai rūko. Vienas jų pakelia galvą į viršų, mojuoja ranka, panašu asmeniui, kuris filmuoja. Girdisi, kad asmenys kažką kalba. Netrukus trys asmenys užeina už kameros filmavimo ribų, jų nesimato, matyti tik vienas vyriškis, kuris rūko. Po kurio laiko asmenys galimai grįžta į barą. Antrame vaizdo įraše matyti, kad lauke, apačioje stovi 3 asmenys, kurie bendrauja, rūko. Asmenys bendrauja pusgarsiu. Vėliau prie jų prisijungia dar trys asmenys. Kiek vėliau dar vienas. Jie toliau bendrauja, juokiasi, girdisi, kad vienas jų sušvilpia. Asmenys pakelia galvą į viršų, mojuoja, panašu, asmeniui, kuris filmuoja. Vėliau asmenys išsiskirsto. <…> Matyti, vyriškis, kuris atsisuka ir žiūri priešais vaizdo įrašą darantį asmenį. Įsijungia mobilų telefoną su žibintuvėliu ir nukreipia į asmenį, kuris filmuoja”, – taip byloje aprašomi L. Rokanskienės pateikti vaizdo įrašai.

Šią bylą išnagrinėjusi teisėja Rasa Stonkuvienė konstatavo, kad prokurorės skundas yra nepagrįstas. Anot teismo, išanalizavus įrodymus, darytina išvada, jog nenustatyta, kad restorano vadovės veiksmuose yra administracinio nusižengimo elementų.

„Priešingai iš restorano vadovo paaiškinimų matyti, kad jie nuolat informuoja klientus, kad šie būdami lauke netriukšmautų, nešūkautų, iš ko galima spręsti, kad restorano vadovai stengiasi užtikrinti viešąją rimtį. <…> Pareiškėjos nurodyta aplinkybė, kad restorano klientų keliamas triukšmas viršijo leistiną decibelų normą, nėra pagrįstas jokiais matavimais”, – rašoma teismo nutartyje.

Ja policijos nutarimas pripažintas teisėtu ir pagrįstu. Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

„Nuolatiniai klientai ją jau žino”

Restorano „Felsner family” savininkai Laura ir Martynas Felsner žurnalistui pasakojo, kad po dešimties metų emigracijoje sugrįžo būtent į gimtąjį miestą, kad čia pabandytų sukurti naują traukos objektą, žmonės ateitų į senamiestį praleisti laiką.

„Tikriausiai ir senieji nuomininkai buvo taip ujami. Šiaip ne taip išgyvenome karantiną, nes kaip tik prieš jį atsidarėme, ir iškart po to prasidėjo”, – sakė restoraną valdančios bendrovės direktorė L. Felsner.

Pasak M. Felsner, jis tik vieną kartą sumokėjo baudą ir tai tik dėl to, kad pareigūnai ragino tai padaryti, nes ji siekė tik 10 eurų. Tačiau tai, anot jo, matyt, tapo pretekstu kaimynei skųstis toliau. Visgi visais kitais atvejais tyrimai esą buvo nutraukti.

„Bet ji nerimsta, vis skundžia teismams”, – kalbėjo vyras.

Restorano savininkai akcentavo, kad jų įstaiga nėra naktinis klubas, čia esą renkasi ne jaunimas, o vidutinio amžiaus solidūs žmonės, šeimos.

„Muzika leidžiama tik restorano viduje ir nuolat vieno lygio garsu. Nėra jokių garso kolonėlių lauke. Tik penktadieniais ir šeštadieniais dirbame iki vidurnakčio, bet klientų jau prašome nebeiti po 22 valandos į terasą. Sekmadieniais iš viso nebedirbame. Visi nuolatiniai klientai ją jau žino, nes filmuoja žmones ir kaip jie valgo, ir kaip rūko, ir kaip kalbasi. Laimei, jie yra pakankamai kantrūs ir vis sugrįžta”, – kalbėjo L. Felsner.

Jos sutuoktinis akcentavo, kad kitas kaimynas raštu liudijo, jog nėra jokio triukšmo iš restorano patalpų, bet L. Rokanskienė esą aiškina, kad neva juo negalima tikėti, nes žmogus kartais ateina čia pietauti. Anot vyro, vieną kartą iš kaimynės sulaukė net ir priekaištų, kad jo mašina per garsiai užsiveda.

„Kyla visokių minčių, bet daug investuota, todėl bandome laikytis, nors teko jau ir advokatą samdyti”, – sakė L. Felsner.

20 Comments

  1. Klaipēdietē

    Gražus komentaras,kad policija į klaipēda važinēja iš gargždu kai gauna iškvietima ,taip sutinku su jumis.Bet deja taip yra ir dar ilgai taip bus tikriausiai ,nes ten matyt kai kurie žmonēs kuriem jų darbas nēra aktualu .Jei į smurtini iškvietima kai tavo antra pusē girta siautēja ,nesuvokia ka daro kai girtam protas nedirba atvyksta po pusē vaļandos kalbēti nēra ka.Kai tu puse valandos drebi iš baimēs ir nežinai ar išgyvensi ,tikrai jausmas nekoks.Po to negali dirbt dēl sužalojimu esi priverstas bēkt iš namu ,nes smurtas kartojasi,tai jausmas nekoks.O po to mistiškai dinksta tavo sužalojimo padaryti aprašai ir pareiškimai dēl sužalojimo,praeina laikas tam tikras ir tirti nebereikia ,tai ne tik pasityčiojimas ,bet žaidimas su žmogaus gyvybe,bet deja taip būna ten .Tai tik vienas kelias susirinkti dingusiu dokumentu kopijas ir savo interesus ginti teisme su privačiu teisīninku.Nes ten dirbantis kai kurie žmonēs ,kurie nenori galbūt dirbti negali apginti nuo smurto ,bei apsaugoti tave tavo būste.

    Reply
  2. Klaipēdietē

    Čia gaunasi kova su vējo malūnais .Taip gaila žmogaus iš žmoniškosios pusēs jei žmogus neturi ramybēs savo namuose,nesvarbu kokias jis pareigas beužimtu.Visi žmonēs turi teise į ramu gyvenima savo bustuose.Bet deja nevisalaika ir nevisiem tai yra aktualu ja užtikrinti,taip pritariu kai kurių ten dirbančiu žmoniu atmestinis požiūris į savo darba ,bei nenoras jo dirbti. Ne visiem aktualu žmogaus ramybē,bei poilsis.Bet deja taip yra.Linkiu išsikovoti teise ramiai gyventi.

    Reply
  3. Kam savo pareigas pasisako?

    Ar ta prokurorė taip uoliai ir savo pareigas atlieka, ar tik kai jos interesas yra, užsimanė turėti užmiesčio ramybe gyvendama senamiesty…

    Reply
  4. Klaipėdietis

    Labai neetiška tvarkant savo asmeninius ar turtinius reikalus pasisakyti savo pareigas. Tarytum nori žmonėms padaryti įspūdį ar spaudimą. Žemas lygis

    Reply
  5. Ona

    Šitai moterėlė patarčiau kraustytis į kaimą ir kariauti su rytiniai gaidžiai! Jie giesmelė pažadintų ponia iš miego ir pyktį galėtų lieti ant tų paukšteliu!

    Reply
    • senamiestis

      Manau, reikia ne senamiestyje gyventi, nes triuksmas yra, sios vietos palydovas. zveju, kepeju, kurpiu g. gali pamirst ramybe, dziaugies jeigu klykianciu po langais, nebuna. tikriausiai nuo pastovaus konfliktavimo turetu labiau pavargti.

  6. Anonimas

    Vargas gyventojams senamiestyje kenčia ne tik nuo barų klientų bet ir nuo butų nuomininkų ( vienadienių) ir jaunimelio kuris nemoka gyventi be bokalo rankose

    Reply
  7. V ir Gis

    Nezabitauskas aiškiai gimė senas ir kultūringas ,nei gėrė nei keikėsi. Devintą gulėsi penktą kėlėsi.

    Reply
  8. Nerijus

    Taip įdomu,iš kur prokurorė turi butą senamiestyje!?
    Jei negali gyventi „centre”,tai kraustytis į vienkiemį! Ir taip KLP centras miręs,jokio judesio,o čia dar tokia”auka”.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Centras nėra miręs, kol jame gyvena žmonės. Jei jie išsikraustys, kaip siūlote, kas bus tada? Ar centrui suteiks gyvybės naktinis jaunimėlis, čia suvažiavęs palakti, parūkyti ir nusišlapinti? Triukšmo bus daugiau, bet tiktai naktį, o kaip atrodys ir kuo kvepės centras dieną?

    • Nezabitauskui

      Visame pasaulyje senamiestis yra triukšminga vieta. Norit ramiai gyventi – tam yra miegamieji rajonai.

  9. O TADA ?

    O ka daryti nuosavu namu kvartaluose ir butuose su ryte vakare lojančiais šunimis,kai ju šeimininkai nenormalus apsimeta durneliais..????

    Reply
  10. Gedis

    Miesto centras ir yra traukos vieta, susibūrimai, muzika, maistas, draugų bendravimas pašnekesiai…
    Na taip čia europoje.

    Lietuvije visi su vištom miegot!

    Kelkis į vienkiemį ir mėgaukis ramybe.. o ne miesto širdyje kovok su vėjo malunais…

    Reply
    • Nezabitauskas

      „susibūrimai, muzika, maistas, pašnekesiai…” Kodėl ne dieną, bet būtinai naktį? Juk žmogus gyvena gamtos ritmu, dieną darbuojasi, naktį ilsisi, tokia jo fiziologija. Ar dėl dykaduonių, gyvenančių iškreiptą gyvenimą, turi kentėti normalūs žmonės, dirbantys, kuriantys, auginantys vaikus?.. Galų gale, yra naktiniai klubai, atokiau nuo gyvenamųjų namų, su gera garso izoliacija, jeigu jau verteivoms taip maga kalti pinigą, išnaudojant jauno žmogaus kvailumą ir silpnybes.

  11. Anonimas

    o iš kur pas prokurorę butas miesto širdyje?

    Reply
  12. Anonimas

    Sprendžiant iš to kas vyksta H.Manto g. nuo 22 val. iki 1-2 val., kuomet jaunimas ir klimaksiniai laksto riaumojančiais motociklais ir auto, galima konstatuoti , kad Klaipėdoje policijos nėra. Tuo tarpu kelių policijos vadas Džermeika neišlenda iš TV ekranų ir tuščiažodžiauja spaudoje.

    Reply
    • Saula22

      Na taip.tie patys nepatenkinti centre triuksmu lekia uzsienin kurortauti ir atsipalaiduot per naktis karstame klimate nes Lietuvoj ne lygis.O juk Europos centruose visada vakarais vyksta veiksmas

    • Saulai

      Apart Lietuvos, neteko matyti ir girdėti be „glušakų” lakstančių motociklų ir mašinų. Nežinau kaip šiuo reikalu yra Afrikoje ar Bangladeše.

  13. Nezabitauskas

    Po 22 valandos – ramybės valandos. Įstatymas galioja vienodai visiems – ne tik apsvaigusių pienburnių kompanijai, bet ir respektabiliam restoranui. Keista, kad dėl to tenka bylinėtis. O policija Klaipėdoje dar yra? Matydamas ir girdėdamas, kaip miesto centre vėlų vakarą ar naktį siaučia automotochuliganai, spėju, kad nebėra. Toks įspūdis, kad Klaipėdai priskirtas rajono miestelio statusas, ir pas mus į iškvietimus policija važinėja iš Gargždų.

    Reply
    • Nezabitauskui

      O kaip tamsta nustatei, kad tie žmonės buvo apsvaigę ir dar pienburniai? Gal galėtumei truputi mandagiau?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Nidos restorano nepagailėjo ir teismas

Pirmos instancijos teismas konstatavo, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) pagrįstai nubaudė Nidos restoraną „Bulvikis“ valdančią bendrovę „Nidos ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Atidengė atminimo lentas dviem iškiliems mažlietuviams

Ketvirtadienio popietę, Tilžės akto dieną, ant pastatų Turgaus g. 3 ir Žvejų g. 2 atidengtos dvi atminimo lentos iškiliems Klaipėdos ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Gintaras Einikis pasiekė pergalę teisme

Vienam iš legendiniais laikomų Lietuvos krepšininkų Gintarui Einikiui Klaipėdos apylinkės teisme pavyko įrodyti, jog policija nepagrįstai jam skyrė nuobaudą už ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This