Laivo krikštynose – ir Dalios Grybauskaitės ironija apie Putino polinkį

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Trečiadienio popietę Centriniame Klaipėdos terminale surengtos ceremonijos metu kadenciją baigusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė trečią kartą tapo laivo krikštamote – šįkart ji šampano butelį sėkmingai sudaužė į nuo balandžio pabaigos tarp Klaipėdos ir Švedijos kursuojantį naują DFDS kompanijos keltą „Luna Seaways“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Luna Seaways“ dvynys „Aura Seaways“ keleivius ir krovinius tarp Lietuvos ir Švedijos (Karlshamno) pradėjo aptarnauti šių metų pradžioje. Kiekviename iš šių laivų yra 250 kajučių, kuriose gali apsistoti 600 keleivių. Krovininė laivų talpa siekia 4,5 tūkst. linijinių metrų. Šiuose keltuose, lyginant su kitais, nėra sėdimų vietų salono, tik kajutės, įrengtos atskiros zonos vilkikų vairuotojams ir keleiviams.

DFDS prezidentas Torben Carlsen spaudos konferencijos metu pabrėžė, kad kompanijoje šiuo metu iš viso yra 10 laivų su Lietuvos vėliava.

„Lietuva idealus habas mūsų veiklai Baltijos regione. Lietuva – antri namai”, – tikino T. Carlsen.

Tačiau abu naujieji laivai plaukioja ne su Lietuvos, o su Danijos vėliava – jų registracijos uostas yra Kopenhaga. T. Carlsen šį faktą aiškino tuo, kad keltų sertifikavimu užsiėmė daniška bendrovė ir dar dėl Covid-19 pandemijos esą buvo daug praktiškiau dirbti su Danijos jūrine administracija.

„DFDS Seaways” vadovas Jonas Nazarovas savo ruožtu pabrėžė, kad tai yra didžiausia pastarojo meto DFDS investicija į laivus, atsiėjusi apie 250 mln eurų.

„Tokio dydžio investicija reiškia, kad mes kažką teisingai darome”, – sakė jis, kartu pabrėžęs, kad nors laivai yra su daniška vėliava, abi jų per 200 žmonių įgulos yra lietuviškos.

Kartu J. Nazarovas akcentavo, kad nuo sprendimo dėl tokių investicijų iki laivo atplaukimo praėjo apie 5 metai ir tai įvyko ne pačiu palankiausiu metu, tad ir keltų užpildymo lygis reisuose šiuo metu nėra toks, kokio pageidautų kompanija. Anot bendrovės vadovo, dėl Rusijos pradėto karo turistiniai srautai iš Vakarų į Lietuvą dabar tikrai yra sumenkę.

„Aura Seaways“ ir „Luna Seaways” pakeitė tris mažesnius šitoje linijoje iki tol dirbusius DFDS keltus – jie buvo įdarbinti kitose linijose. Surengti tik „Luna Seaways” krikštynas esą nuspręstas dėl to, kad tai – identiški laivai.

T. Carlsen ceremonijos metu tikino, kad tokiam didžiuliam keltui, kuriam lemta itin daug darbuotis, negalėjo būti geresnės krikštamotės nei D. Grybauskaitė. Jis priminė ne tik jos karjeros pasiekimus, bet ir tai, kad buvusi šalies vadovė vadinta geležinė ledi, turi juodą karate diržą, kalba keturiomis kalbomis.

Pati D. Grybauskaitė, kuri kaip ir kiti kalbėtojai dėl gana smarkaus vėjo buvo priversta rankomis prilaikyti tribūną, pajuokavo, jog nenorėtų, kad tai būtų laikoma kokia nors aliuzija. Prezidentė akivaizdžiai turėjo omenyje pastarojo metu pašaipas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kuris susitikimų metu vis laikosi įsikibęs stalų ir tai užfiksuojama nuotraukose.

„Tai tik mūsų vėjas, tai tik mūsų stalas ir mes galime jo išdidžiai laikydamiesi džiaugtis, kad vėjų mieste atidarome, šventiname ir laiminame naują laivą”, – sakė ji.

„Luna Seaways” tapo jau trečiuoju laivu, kurį pakrikštijo D. Grybauskaitė. Dar 2014-aisiais ji tapo suskystintųjų gamtinių dujų laivo – saugyklos „Independence“ krikštamote, taip pat yra pakrikštijusi ir pasieniečių patrulinį laivą „Aleksandras Barauskas“.

Sėkmingai sudaužiusi šampano butelį į kelto bortą trumpai su žurnalistais pabendravusi D. Grybauskaitė tikino, kad jos nereikėjo ilgai įkalbinėti trečią kartą tapti laivo krikštamote.

„Turiu vieną istoriją, tik ne viską galiu pasakyti dėl korektiškumo. Manęs prašė šventinti vieną laivą dar prieš pirmąją mano kadenciją, aš tuo metu negalėjau dėl tam tikrų aplinkybių, o dabar mielai sutikau, nes jaučiu lyg ir kažkokią skolą, kad tada nepašventinau pirmojo laivo”, – sakė prezidentė.

INFORMACIJA

„Aura Seaways“ ir „Luna Seaways“ ilgis siekia 230 metrų, plotis – 32 m. Laivai išvysto 23 mazgų greitį (iki 40 km/val.). Laivas gali gabenti 12 750 tonų krovinio.

Laivuose yra 106 kv. m. dydžio parduotuvė, 3 restoranai (užsakomųjų patiekalų ir švediško stiliaus), 3 barai („Lighthouse Cafe“, „Navigators Bar“, „Road Kings“) ir kartu su edukaciniu centru Curiocity yra įrengtas vaikų kambarys.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dėl „furų" sutramdymo - kritikos rimbai Uosto direkcijai

Bendrovės „DFDS Seaways” prašymas leisti trims elektriniams vilkikams važiuoti pirmyn ir atgal Minijos gatve, tarp Baltijos pr. ir Kalnupės gatvės, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

„World Travel Awards“ apdovanojimuose – DFDS pergalė

Vienas didžiausių Europoje keltų operatorių DFDS, iš Klaipėdos jūrų uosto plaukiojantis trimis maršrutais, prestižiniuose „World Travel Awards“ apdovanojimuose pelnė rekordinį ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This