Nuo rugsėjo 1-osios ypatingas dėmesys – Baltijos jūros priekrantei ir Kuršių marioms

Aplinkosauga

Aplinkosaugininkai praneša, jog nuo rugsėjo 1-osios prasideda aktyvusis akcijos „Lašiša 2022“ laikotarpis, kuris tęsis iki lapkričio 20 d. Šia akcija siekiama užtikrinti lašišų ir šlakių apsaugą jų migracijos ir neršto vietose.

Per akciją ypatingas dėmesys bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei ir Kuršių marioms. Palmiros Mart nuotr.

Nors akcija startavo liepos mėnesį, aplinkosaugininkams pradėjus vykdyti verslinės žvejybos kontrolę, nuo rugsėjo 1 d. reidai vyks ir visoje Lietuvoje. Per akciją ypatingas dėmesys bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties, Vilnelės, Vokės upėms ir jų intakams. Taip pat bus tikrinami privažiavimai ir keliai prie šių vandens telkinių.

Nurodytose vietose bus organizuojami reidai, tęsiama reguliari verslinės žvejybos kontrolė ir tikrinami žvejai mėgėjai. Pareigūnai stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, asmenų, įtariamų žvejybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimais, transporto priemones.

„Kiekvienais metais turime unikalią galimybę pasigrožėti Lietuvos upėse šokinėjančiomis itin vertingomis žuvimis – lašišomis ir šlakiais. Tačiau ne visada susimąstome, kad šių žuvų ištekliai riboti, todėl itin svarbu juos apsaugoti prieš nerštą ir neršto laikotarpiu bei laikytis galiojančių draudimų“, – pranešime pažymi Aplinkos apsaugos departamento Veiklos organizavimo skyriaus vedėja Mantė Ramanauskienė.

Pasak aplinkosaugininkės, kiekvienos lašišos ar šlakio patelės žūtis migracijos ar neršto metu gali stipriai sumažinti šių žuvų populiaciją. Be to, migruojančios lašišos ir šlakiai susiduria su daug kliūčių, pvz., užtvankomis, hidroelektrinėmis. O ypač didelę žalą padaro kabliaujantys ar tinklais žuvis
gaudantys brakonieriai.

„Nustatyti brakonieriavimo atvejai tik parodo, kad migracijos ir neršto laikotarpiu šioms žuvims būtina ypatinga apsauga. Primename, kad žala už neteisėtai pagautą lašišą ar šlakį nemenka – 970 eurų, be to, gresia ir baudos“, – pažymi M. Ramanauskienė.

Prireikus aplinkosaugininkai pagal kompetenciją keisis informacija apie nustatytus pažeidimus, rengs bendrus reidus ir kitais būdais bendradarbiaus su policijos bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais. Bus pasitelkiama ir neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių pagalba, taip pat bus keičiamasi svarbia informacija bendradarbiaujant su nevyriausybinėmis organizacijomis.

Tam, kad lašišos ir šlakiai lengviau migruotų ir žuvys saugiai pasiektų nerštavietes, kai kuriose užtvankose, elektrinėse įrengti žuvitakiai – žuvų pralaidos. Aplinkosaugininkai savo ruožtu tikrins, kad lašišinėse upėse įrengti žuvitakiai tinkamai funkcionuotų.

INFORMACIJA

Pernai per šią akciją buvo surengta 316 reidų ir patikrinta 1929 žvejų mėgėjų. Akcijos laikotarpiu nustatyti 135 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai (88 iš jų šiurkštūs), 6 verslinės žvejybos ir 41 kito pobūdžio pažeidimas. Pareigūnai konfiskavo 182 įrankius: 69 mėgėjų žvejybos, 107 ne mėgėjų žvejybos ir 6 kitus įrankius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Prie Nemuno kitas išaušo jau rytas*

Žymusis politologas futurologas Spyglys, dar menantis žilą senovę, be galo nudžiugo sužinojęs, jog dalies klaipėdiečių numylėtinis Remyga, šeštadienį įkūręs neva ...
2023-11-12
Skaityti daugiau

Transportas

Startuoja laivybos kelias Nemunu nuo Kauno iki Kuršių marių

Susisiekimo ministerija praneša, jog baigta keletą metų trukusi Nemuno laivybos kelio modernizacija. Susisiekimo ministras Marius Skuodis penktadienį lankysis Kaune, kur ...
2023-09-14
Skaityti daugiau

Verslas

Ukrainos grūdams – žaliasis Lietuvos vidaus vandens koridorius?

Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto per Juodąją jūrą, Klaipėdos uostas galėtų tapti naujais vartais šiam kroviniui. Analizuojant ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This