Rugsėjį šiluma Klaipėdoje brangs smarkiai, bet iki Vilniaus šoko dar toloka

Svarbu, Verslas

Rugsėjis, paskutinis mėnesis prieš dėl Rusijos karo Ukrainoje ir jos energetinio šantažo išprovokuotos krizės ekstremaliu vadinamą šildymo sezoną, Klaipėdoje jau irgi bus pažymėtas nemenku centralizuotai tiekiamos šilumos energijos kainos šuoliu.

Uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos” valdyba nustatė, kad rugsėjį už Klaipėdai ir Gargždams tiekiamą centralizuotą šilumos energiją, ne šildymo sezono metu naudojamą karštam vandeniui ir gyvatukui, reikės mokėti 7,15 ct/kWh be PVM. Šis tarifas yra net trečdaliu didesnis už galiojantį rugpjūtį (5,48 ct), o lyginant su 2021-ųjų rugsėjo tarifu – 4 ct – šuolis siekia netgi 78,8 proc.

Nepaisant tokio ženklaus neigiamo pokyčio, tarp didžiųjų šalies miestų tai vis tiek bus antra kaina – klaipėdiečiai energetikai nusileidžia tik „Kauno energijai”, kurios tarifas be PVM sieks 5,98 ct/kWh. Tuo metu vilniečiai turės mokėti net 2,2 karto daugiau nei uostamiesčio gyventojai. Pernai rugsėjį šilumos kaina sostinėje siekė 4,75 ct, tad naujas tarifas (16,11 ct) yra net 3,4 karto didesnis.

Rugsėjį Klaipėdoje bus naudojama tik trijų nepriklausomų šilumos gamintojų pasiūlyta energija. „Klaipėdos baldai” už ją paprašė 1,09 ct/kWh (pernai pardavinėjo po 0,39 ct), „Klaipėdos mediena” parduos šilumą po 1,6 ct (pernai – 0,9 ct), iš atliekų bendrovės „Gren Klaipėda” gamina šiluma kainuos 1,95 ct (pernai – 1,42 ct). Šilumą dar siūlė ir „Pramonės energija”, pageidavusi 4,5 ct tarifo, bet ji su tokiu savo pasiūlymu liko už borto.

Šįkart tarp pasiūlymų nebuvo pačios „Klaipėdos energijos” biokuro katilų. Įmonės generalinis direktorius Antanas Katinas aiškino, kad pasiūlymai nebuvo pateikti dėl to, jog su rangovais kaip tik rugsėjui buvo suderintas darbų grafikas – norima patobulinti šių katilų kuro padavimo sistemas, kad jie būsimą šildymo sezoną dirbtų dar našiau ir efektyviau.

Pernai rugsėjį „Klaipėdos energija” savo biokurinę šilumą buvo įkainojusi 2,2 ct, bet jos neprireikė – visą reikiamą kiekį užtikrino mažesnes kainas pasiūlę nepriklausomi šilumos gamintojai.

2021-aisiais Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius įsakymu šildymo sezonas uostamiestyje buvo pradėtas spalio 12 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Per Velykas turėtų atkeliauti šiluma

Paskutinė kovo, Velykų, diena turėtų būti kone vasariška. Įdienojus daug kur gali sušilti iki 20 laipsnių. Visai tikėtina, jog bus ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį - beveik penktadaliu pigesnė šiluma nei pernai

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Verslas

Už vasarį - mažesnės šildymo sąskaitos

Paskelbus, jog tarp didžiausių šalies miestų uostamiesčio gyventojai už šilumą moka daugiausiai, Klaipėdos energija skelbia esą vasarį sąskaitos už šildymą ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This