„Klaipėdos energija“ žada taupyti

Verslas

Uostamiesčiui ir Gargždams šilumą tiekianti AB „Klaipėdos energija“ tikina, kad iš esmės šildymo sezoną būtų galima pradėti nors ir rytoj – visos sistemos jau ir dabar veikia tiekdamos klientams šilumą karšto vandens ruošimui, daugiausia rūpesnių kelia tik kuras.

Oro grupės nuotr.

Bendrovė turi sudariusi biokuro tiekimo sutartis pusei šildymo sezono ir stebi kainų situaciją. Šiuo metu biokuras Vakarų Lietuvoje kainuoja brangiausiai šalyje. Atsivežti jį iš vidurio Lietuvos ar kaimyninių valstybių, kur jis pigesnis, kol kas ekonomiškai nenaudinga. Tačiau Vyriausybė jau įpareigojo valstybines miškų urėdijas 20 proc. medienos paversti biokuru ir jį parduoti vietiniams šilumos gamintojams, tad tikėtina, kad ir Vakarų Lietuvoje netrukus atsiras pigesnio biokuro.

Jei bus šalta žiema, „Klaipėdos energijai“ gali prireikti gamtinių dujų. Jų tiekimą bendrovė yra užsitikrinusi sutartimis. Šilutės pl. katilinėje vykdoma dujas galinčio deginti katilo rekonstrukcija – instaliuojami naujausios kartos prancūzų gamintojo Five Pillard dujiniai degikliai, galintys deginti ir ateities kurą – vandenilio ir gamtinių dujų mišinį.

„Jei norime mažiau mokėti už šildymo paslaugas, energijos taupymas turi rūpėti visiems. Dar vasaros pradžioje kreipėmės į daugiabučių namų administratorius ir nekart raginome pasinaudoti valstybės parama, mūsų paslaugomis, kad būtų renovuoti seni elevatoriniai šilumos mazgai, subalansuotos šildymo sistemos, kur tai dar nepadaryta. Šie patobulinimai leidžia sutaupyti iki 15 proc. išlaidų šilumai, ir dar nevėlu priimti sprendimus, leisiančius sumažinti mūsų klientų sąskaitas“, – pranešime cituojamas Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Neįtikėtinai pabrangusi elektra energetikams padiktavo naujų investicinių sprendimų, kurie esą leis sumažinti suvartojimą ir tuo pačiu elektros energijos sąskaitas. Šiluminėse trasose sumontuoti efektyvesni siurblių dažnio keitikliai. Nepabloginant įrenginių techninių savybių šis patobulinimas leis bendrovei sutaupyti iki 30 proc. elektros energijos.

„Vasarą bendrovės reikmėms visą būtiną elektros energiją pasigaminame trimis saulės elektrinėmis, kurias esame įsirengę ant administracinių pastatų stogų ir Lypkių katilinės teritorijoje. Jau pradėjome paruošiamuosius darbus dar 0,5 MW galios saulės jėgainių statybai“, – pasakojo Marius Prelgauskis, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Bendrovės Lypkių padalinyje planuojama diegti Organinio Renkino ciklo (ORC) pagrindu veikiantį įrenginį, naudojantį biokuro garo katile pagamintą garą. 0,5 MW elektrinės galios generatoriumi ORC pagaminta elektra bus sunaudojama savoms reikmėms, padidinant šilumos gamybos efektyvumą ir mažinant gaminamos šilumos energijos savikainą.

Kiek anksčiau atlikti šilumos energijos gamybos ir tiekimo projektai taip pat esą padės bendrovei taupyti energijos išteklius.

„Mūsų naudojami biokuro katilai turi ekonomaizerius, padedančius atgauti šilumą ir sutaupyti kuro ir energijos išteklius. Pernai paleistas absorbcinis šilumos siurblys – dar viena naujovė, padedanti pagrindiniame bendrovės padalinyje gaminti daugiau šilumos sunaudojant mažiau kuro“, – aiškino M. Prelgauskis.

Teigiama, kad efektyvus būdas mažinti išlaidas yra ir šilumos tinklų optimizacija. Į naujai statomus gyvenamuosius namus Bachmano kvartale nutiesta šilumos trasa leido atsisakyti Paupių katilinės, kuri buvo kūrenama gamtinėmis dujomis. Taip sumažintos personalo išlaikymo, pastatų elektros ir šilumos energijos sąnaudos.

„Permąstome visas taupymo priemones, kur tik įmanoma. Ir iš smulkmenų ilgainiui gaunasi apčiuopiami rezultatai. Pavyzdžiui, šiemet bendrovė rekonstravo apie 5 kilometrus šilumos vamzdynų. Metai iš metų investuodami į trasas pasiekėme, kad uostamiestyje šilumos perdavimo nuostoliai vieni mažiausių šalyje, siekiantys apie 11 proc. O tai kasmet virsta sutaupytais šimtais tūkstančių eurų kurui, mažesne oro tarša ir mažesne šilumos kaina mūsų klientams“, – teigia A. Katinas.

Pasitinkant, kaip prognozuojama, brangiausią šildymo sezoną, AB „Klaipėdos energija“ administracijos ir gamybos padaliniuose atliko energetinį auditą ir ėmėsi priemonių. Senos kartos lempos, elektros prietaisai pakeisti naujais. Dabar bendrovėje naudojami elektros prietaisai atitinka A++ energijos taupumo kategoriją. Bendrovės padalinių lauko ir vidaus apšvietimui jau atnaujinta per 70 proc. šviestuvų, o artimiausiu metu taupiomis LED lempomis bus pakeistos visos bendrovės apšvietimo sistemos.

Koronaviruso pandemija daugelį bendrovių išmokė dirbti nuotoliniu būdu. AB „Klaipėdos energija“ darbuotojai, kuriems leidžia sąlygos ir jie to pageidauja, ir toliau galės dirbti nuotoliniu būdu.

„Administracinėse patalpose ant radiatorių esame įrengę reguliuojamus termostatus. Todėl nenaudojamose patalpose galime maksimaliai sumažinti šilumos vartojimą, jei darbuotojai pasirinks dirbti nuotoliniu būdu“, – teigė M. Prelgauskis.

„Šilumos netrūks, tam esame pasiruošę. Kiek priklauso nuo mūsų, energetikų, stengsimės taupyti visur, kur įmanoma, o tuo pačiu prašome ir savo klientų – pasirūpinkite patalpų sandarumu, šildymo sistemomis ir jų tinkama rekonstrukcija bei priežiūra“, – ragina A. Katinas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Naujoji energetikų kadrų politika*

Spyglys nesistebi, kad naujoji savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos“ šluota, pagaminta šio krašto baldų fabrike, smarkiai šluoja, panašiai kaip ir ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This