Tarnautojai tikina, kad ramovė netrukdytų pilies kurtinos atstatymui

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikams toliau diskutuojant, ar perduoti kariuomenei piliavietėje esantį pastatą, kad čia būtų įkurta karininkų ramovė, Savivaldybės administracija patikino, kad viena iš abejonių esą tikrai neturi pagrindo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, Lietuvos kariuomenės Klaipėdos įgulos vadas jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas dar praėjusių metų pradžioje kreipėsi į miesto merą prašydamas perduoti kariuomenei XX a. pradžios pastatą Priešpilio g. 2. Parengus atitinkamą sprendimo projektą dabar Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus valdomą pastatą susigrąžinti savivaldybei, kad vėliau jį būtų galima perduoti kariuomenei, politikams kilo klausimas, ar vėliau dėl to nekils kliūčių siekiant atstatyti vakarinę piliavietės kurtiną.

Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis trečiadienį vykusio miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu tikino, kad susirinkę specialistai konstatavo, jog net ir dviaukštis pastatas (Klaipėdos savivaldybės nekilnojamo kultūros paveldo vertinimo taryba pernai spalį konstatavo, kad saugotinas yra ir sovietmečiu pastatytas antras aukštas) netrukdys atkurti kurtinos. Ji tiesiog būtų mažesnė, atkuriama iki šio pastato ribų.

Šio posėdžio metu komiteto narys Arvydas Vaitkus dar iškėlė abejonę, ar tinkama tokioje „ypatingai jautrioje vietoje” rinktis tik iš vieno siūlomo varianto. Esą reikėtų atsiklausti visuomenės, ar ji nemato čia kokių nors kitų funkcijų. Dėl to jis esą susilaikys šiuo klausimu bent jau iki Tarybos posėdžio.

„30 metų neatsirado jokių idėjų, net muziejus jų neturi”, – replikavo Rimantas Taraškevičius, teigęs, jog reikėtų tik džiaugtis, kad valstybė imtųsi sutvarkyti šį pastatą.

Vicemeras Arūnas Barbšys laikėsi tokios pat nuomonės ir teigė manąs, kad jog klaipėdietiškoji karininkų ramovė galėtų tapti tokiu pačiu kultūros židiniu kaip ir veikianti Kaune.

Tuo metu Saulius Budinas sakė įžvelgiantis galimybę netgi išspausti maksimalią naudą ir bandyti įtraukti valstybę į kurtinos atstatymo procesą.

Šis komitetas penkiems nariams balsavus už ir dviem susilaikius pritarė tokiam sprendimo projektui. Kultūros, švietimo ir sporto komitetas bendru sutarimu jau anksčiau palaimino sprendimo projektą, o Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas paprašė Savivaldybės administraciją pateikti pasiūlymus, kokias garantijas būtų galima įtraukti į sprendimą, kad kariuomenė ateityje negalėtų prieštarauti kurtinos atkūrimui.

Galutinį žodį dėl pastato, kuris piliavietėje atsirado 1923-1924 m. ir tarnavo kaip „Neptūno“ irklavimo bazė, perdavimo kariuomenei turės tarti miesto Taryba.

1 Comment

  1. pypt......

    Miesto tarybos nariams reikėtų diskutuoti ne nuo pilies detalės ( buvusios irklavimo bazės), o apie visos pilies komplekso ateitį. Kas bus daroma ir kaip. Nusipiešti pasiūlymus, pasidaryti pilies maketus ir kvailas noras atstatyti pilies sienas nežinant ką ten veikti….Pats svarbiausias klausimas – viso komplekso funkcija. Taraškevičiui- 30 metų niekas nieko net nesvarstė apie tai. Patys pasitarę su savimi nutarėte atstatyti mūrus, o kas ten bus taip ir jokių diskusijų, konkursų nei kvapo nebuvo. Stūmėtę per jėgą tą savo sienų atstatymo konceptą….Tiesa, bandėte varnų restoraną ir tas jums nepaėjo. Zulcas dabar „apžvalgos „bokštą stumia, Grubliauskas karininkams ramovę, Genys merdinčią istoriją gelbėja ir paleisti kąsnį bijo. Viso komplekso vizijos niekada nebuvo ir nėra. Abejonių nėra, jokia bėda, pastatysit tą vakarinę kurtiną tik … kiek tai kainuos, kaip tai atrodys ir svarbiausia, ką ten veiksite? Unikaliausias tai vieno vingio kombinatorius S.Budinas-įžvelgė galimybę išspausti maksimalią naudą ir bandyti įtraukti valstybę! Fenomenas atviru tekstu apibudina save. Į ką įtraukti – į sienų mūrijimą kurias vėliau reikės išlaikyti, šildyti, algas personalui mokėti ir bus tuščia kaip šiandien? O ta Valstybė, S.Budinai, ne tavo? Ne mūsų? Tai ne mūsų darželiai, mokyklos ir tos pačios krepšinio aikštelės? Tai ką tuomet ruošiesi įpainioti? Tada, kai bus gera komplekso pritaikymo idėja, pinigai ateis patys, bus pilna žmonių ir objektas duos pelną miestui. Dabar net tų pačių, rytinės, šiaurinės nušienauti ir palaistyti nesugebate, ar nenorite. Apie centrinį Paštą kalbėjote tą patį. Kai imta kalbėti viešai ir tik truputėli KM pafinansavo atsirodo ir minčių ir kalnas pasiūlymų ir idėjų. O jūs, su tokiais vingiais, geriau prie pilies daugiau NEKIŠKITE NAGŲ!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This