Maitinimas darželiuose ir mokyklose: liūdnos mišios

Svarbu, Švietimas

„Įvertinus 11-oje ikimokyklinio ir pradinio ugdymo švietimo įstaigų maisto produktų viešuosius pirkimus, visose audituotose 11–oje įstaigų nustatyta atvejų, kai maisto produktai buvo įsigyti nesivadovaujant sveikos mitybos ir viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai”, – skelbiama Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos audito ataskaitoje.

Anot jos, 15-oje bendrojo ugdymo švietimo įstaigų, kurios 2019 – 2021 m. pagal sudarytas sutartis pirko maitinimo paslaugas iš privačių teikėjų, nustatyta, kad visos šios sutartys buvo vykdytos nesivadovaujant jose nustatytų sąlygų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Iš viso buvo audituotos 26 savivaldybės švietimo įstaigos ir dvi nevalstybinės.

„Vaikų ir mokinių maitinimo organizavimas ir maitinimo kokybė Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinėse švietimo įstaigose turi trūkumų”,- palyginti švelnią pagrindinę išvadą pateikė auditoriai, surašę keliasdešimties lapų ataskaitą ir rekomendacijas. 

Pagrindinės jų išvados irgi santūrios: savivaldybės švietimo įstaigose vaikų maitinimo organizavimo aplinka tobulintina; nesilaikyta teisės aktų reikalavimų organizuojant ir vykdant maitinimo paslaugų ir maisto produktų viešuosius pirkimus; maitinimo paslaugų ir maisto produktų sutarčių vykdymo kontrolė nepakankama; neužtikrinama teiktų vaikų ir mokinių maitinimo paslaugų ir maisto produktų Klaipėdos miesto švietimo įstaigose kokybė; nepakankama maitinimo paslaugas ir maisto produktus teikiančių įstaigų kokybės kontrolė; ne visais atvejais siekiama tvarios vaikų mitybos. 

Tačiau konkretūs pastebėjimai verčia sunerimti: „9 įstaigos su maitinimo paslaugų tiekėjais sudarė faktiškai pakeistas sutartis, nei buvo nustatyta pirkimų dokumentuose”; „9 įstaigos neviešino maitinimo paslaugų pirkimų procesų, su tiekėjais sudarytų sutarčių ir jų pakeitimų”.

„5 įstaigose negalėjome įvertinti, ar viešųjų pirkimų procedūros atliktos laikantis teisės aktų reikalavimų, ar komisijų priimti sprendimai yra teisėti, ar teisėtai pasirinkti maitinimo paslaugų teikėjai, nes atskirais atvejais viešųjų pirkimų komisijos: neįformino viešųjų pirkimų komisijų sprendimų protokolais, viešojo pirkimo dalyvių pasiūlymų vertinimo ir pirkimo konkurso rezultatų sprendimus priėmė neįvykus posėdžiui, dalyvaujant mažesniam komisijos narių skaičiui arba dalyvaujant asmeniui, kuris vadovo įsakymu nepaskirtas komisijos nariu, neįvertino pilna apimtimi tiekėjų pasiūlymų, pateiktų pirkimų dokumentų, nenagrinėjo pretenzijos”,- panašių citatų yra apstu auditorių pateiktuose dokumentuose.

3 Comments

  1. Anonimas

    ppc

    Reply
  2. Mama

    Antraštė ir straipsnia neatitinka maitinimo darželiuose ir mokyklose aktualijų – porcijos mažos,maistas normaliai besimaitinantiems – labai dažnai nevalgomas, maistas šaltas, higienos trūkumas valgyklose. To pasekoje dideli kiekiai keliauja į atliekų konteinerius. Švaistomi pinigai, o darželių vadovai ir mokyklų direktoriai tik skėsčioja rankomis jog nieko padaryti negali ir siūlo taupyti pasirašant iš anksto ar valgysi ar ne.
    O čia straipsnis apie viešuosius pirkimus. Kam tai rūpi ? Tik tam kas tikrina.

    Reply
  3. Tai gi tai gi

    Gyvenime niekas jų netikrino, tai ir dirbo kaip suprato, reikalingas nuolatinis monitoringas arba reikia centralizuoti pirkimus per savivaldybę !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This