Apeirono teatras Klaipėdoje buria ir drąsina LGBTQ+ bendruomenę

Mums rašo

Aurelija Ženčiauskė
2022-09-09

Komentarų: 0

Kiek daugiau nei prieš metus, 2021 m. rugsėjo 3 d. Apeirono teatras pakvietė Klaipėdos miesto bendruomenę į diskusiją „Tai kokių teisių jiems ten reikia?” ir taip atidarė projekto „Dialogas” renginių seriją.

„Kaunas Pride eitynių išvakarėse organizuotos diskusijos metu paaiškėjo, kad Apeirono teatras kartu su savanorių būriu ateinančius metus uostamiestyje sieks prisidėti prie integracijos didinimo tarp socialinių mažumų ir visuomenės daugumos, ypatingą dėmesį skiriant LGBTQ+ bendruomenei. Apie projekto aktualumą, prasmę ir rezultatus kalbamės su idėjos autorėmis, Apeirono teatro aktorėmis bei režisierėmis Egle Kazickaite ir Greta Gudelyte.

Domo Rimeikos nuotr.
Oficialiai projektas pristatomas kaip prevencinė-sociokultūrinė programa, skirta integracijos tarp socialinių mažumų, atskirties grupių ir visuomenės daugumos didinimui. Kas jums yra ,,Dialogas”?

Greta: Man „Dialogas” – visapusio supratimo ieškojimas tarp skirtingiausių asmenybių. Visapusis supratimas nebūtinai reiškia priėmimą ar kito žmogaus perpratimą, tačiau dialogo metu klausimų ir atsakymų forma asmenys išgirsta, sužino, analizuoja vieni kitų skirtumus, skirtumų priežastis ir aplinkybes. Paradoksalu tai, kad klausimai ir atsakymai mūsų dialogo metu vyksta neverbaliniu būdu. Programa susideda iš fizinių pratimų, kurių metu didžiausią iššūkį kelia ne fizinė kūno apkrova, o distancijos tarp nepažįstamų fizinių kūnų peržengimas, fizinis kontaktas su nepažįstamu žmogumi, ištempta laiko distancija, kurioje palaipsniui nelieka erdvės pabėgti nuo susidūrimo su savimi, per santykį su kitu žmogumi.

Eglė: O man „Dialoge“ stebuklingiausias dalykas yra būti liudininke užgimstančių tokių subtilių dalykų kaip draugystė, pasitikėjimas, atvirumas. Nes „Dialogas” didele dalimi yra apie bendruomenės būrimą – apie tai, kad skirtingi žmonės gali atrasti vienas kitą ir tapti kitam reikšmingu šiame gyvenimo etape. Mes plastiški – kiekvieną dieną keičiamės, kažkas mus inspiruoja, pakeičiame kryptį, distanciją, formą. Kitaip tariant – esame nuolatiniame virsme. O kai kurie virsmai būna sunkūs, todėl svarbu nesijausti vienišam. Tikiu, kad „Dialogas” ne vienam dalyviui tapo reikšmingu padrąsinimu išžengiant iš savo asmeninio monologo.

Kada ir kaip pajutote poreikį įgyvendinti tokį projektą? Kodėl jums tai svarbu?

Eglė: Apeirono teatras iš esmės visada buvo gana idealistinis organizmas – toks visuomenės vienetas, kuris nori daryti dalykus, kurie prisidėtų prie pozityvių pokyčių. Iš pradžių tai daugiausiai atsispindėjo mūsų kūryboje, vėliau supratome, kad per kūrybą pasiekiame per mažai tų žmonių, kuriuos norime pasiekti, todėl ėmėmės socialinių projektų, kurie nukreipti į siauresnes, bet tikslesnes auditorijas.

Greta: Pati pirmą kartą pajutau norinti pradėti įgyvendinti tokio pobūdžio projektus  po sudalyvavimo  Marinos Abramovič  instituto programoje „Cleaning the House“ Graikijoje, 2019 m. Nors visada buvau neabejinga žmogui, tačiau nežinojau, kaip, kokiomis priemonėmis galiu padėti sau ir kitiems. Patirtys įvairiuose mokymuose padėjo sudėlioti tikslus, nuoseklią programą ir jos variacijas tokiems užsiėmimams.

Praėjo metai nuo projekto veiklų pradžios. Ką pavyko įgyvendinti? Kaip vertinate pasiektus rezultatus?

Greta: Mums tai nebuvo pirmas tokio pobūdžio projektas, tiesiog šiemet pasirinkta tikslinė grupė buvo LGBTQ + žmonės. Čia turiu pabrėžti, kad, mano pačios nuomone, ryškus žmonių skirstymas grupėmis yra žalingas ir tai darau tik projektinių reikalavimų vedina. Kaip ten bebūtų, manau, Klaipėdoje nuveikėme didelį darbą buriant, pažindinant, drąsinant LGBTQ+  žmones. Juk susibūrė neabejingų, sąmoningų žmonių bendruomenė, kuri, tikiu, prisiminusi išgyvenimus, patirtus mūsų programos metu, jau niekada neišdrįs būti abejinga pagalbos ar bendruomenės ieškančiam žmogui. Tai būtų didžiausias pasiekimas.

Rugpjūčio mėnesį vykusio susitikim metu su projekto dalyviais ir svečiais kalbėjotės apie queer erdves? Kas tai per erdvės? Ar Apeirono teatras yra ta vieta Klaipėdoje?

Greta: Svarbu buvo kalbėtis apie bendruomenės egzistavimo svarbą ir bendruomeninių veiksmų pasekoje atsirandančias iniciatyvas: teminius renginius, queer kūryba, eisenas, sociokultūrinius vyksmus. O norint atsakyti į klausimą, ar Apeirono teatro erdvė Klaipėdoje yra queer erdvė, pirma reikia suprasti, kad LGBTQ+ yra tema, kuria kalbama apie bendruomenės išgyvenimus, o queer yra labiau estetinė išraiška. Queer tema siekiama kvestionuoti, dekonstruoti tam tikras visuomenės normas. Apeirono teatras tiek savo kūryba, tiek sociokultūriniais projektais pasisako už tokią formą, už stereotipų laužymus, už dominuojančios lyties tapatybės ar seksualinės orientacijos dekonstrukcijas.

Kodėl svarbu turėti tokią erdvę mieste? Koks šios erdvės potencialas Klaipėdoje?

Eglė: Kartais žinojimas, kad tokios erdvės egzistuoja, yra patvirtinimas, kad tavo paties egzistencija yra tokia pat svarbi, kaip ir kitų žmonių. Ir orumo klausimas, ar ši erdvė yra vieša ar pogrindinė – kažkieno bute su tyliai grojančia muzika ir pokalbiais pašnibžom, kad kaimynai neišgirstų.

INFORMACIJA

Šiais metais projekto dalyvių dar lauks teatrinės raiškos dirbtuvės, bus kuriami audiovizualiniai kūriniai, organizuojamos šių kūrinių peržiūros. Būsimus projekto Dialogas” renginius galima sekti Apeirono teatro paskyroje facebook platformoje.

Projektą „Dialogas” finansuoja Europos socialinis fondas. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plaukiant Dange kviečia klausytis Rojaus sodo

Apeirono teatras kartu su partneriais UAB ,,Klaipėdos paslaugos“ (buvęs autobusų parkas), VšĮ ,,Klaipėdos keleivinis transportas“ ir UAB ,,Popa LT“ pristato ...
2023-06-28
Skaityti daugiau

Kultūra

„Dialogas" padėjo ne tik geriau pažinti save

Baigiantis metams, baigėsi ir ilgiau nei metus trukęs Klaipėdos Apeirono teatro projektas „Dialogas“. Programa, skirta integracijos tarp socialinių mažumų, atskirties ...
2022-12-30
Skaityti daugiau

Švietimas

Pristatė gimnazistų kurtus filmus

Klaipėdos Aitvaro gimnazijos mokiniams ir Klaipėdos bendruomenei buvo pristatyti Apeirono teatro projekto „Dialogas“ dalyvių kurti trumpo metro filmai. Lapkričio 21-25 ...
2022-12-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This