Verslininkė Aušra Pacevičiūtė moterims linki išdrįsti rizikuoti

Veidai

Ieva Girčytė
2022-09-09

Komentarų: 1

Klaipėdoje gyvenančios verslininkės, visuomenės veikėjos ir dėstytojos Aušros Pacevičiūtės verslo kelyje nestigo išbandymų ir netikėtų posūkių. Verslo pradžioje ji norėjo atidaryti kavinę, bet dėl biurokratinio nesusipratimo jos vietoje galiausiai išdygo drabužių butikas. O kai po kelerių metų ji visgi atidarė kavinę, virš jos netikėtai atsilaisvino net keli aukštai tame pačiame pastate. Taip mažas kavinės projektas išaugo į keturiolikos apartamentų viešbutį.

A. Pacevičiūtė – puikus šiuolaikinės verslininkės pavyzdys, įrodantis, kad norint išlikti ir gyvuoti verslo pasaulyje, neišvengiamai reikia prisijaukinti dinamiką, nebijoti rizikos ir aplink save suburti draugų, artimųjų bei visų prijaučiančių tavo idėjoms bendruomenę, be kurios – nė iš vietos.

Pirmasis verslas gimė iš nežinojimo

„Pirmajam mano verslui – drabužių butikui „Lighthauzas” jau septyneri metai. Juokingiausia, kad toje vietoje turėjo būti restoranas, tačiau įsigijome gyvenamosios paskirties patalpas to nežinodami, o paskirties pakeitimui reikėjo surinkti 51 proc. gyventojų parašų, kurių, mes, deja, negavome. Tad teko rinktis – arba prarandame investuotus pinigus, arba greitai galvojame naują veiklos planą. Taip vingiuotai prasidėjo mano verslo kelias”, – šypsosi A. Pacevičiūtė.

Per penkerius metus Aušros ir jos komandos verslų padaugėjo: atsirado kavinukė Jūrų muziejuje, kavinės Klaipėdos senamiestyje „10 Tiltų” ir „10 Tiltų kiemas”, apartamentų viešbutis „Tiltų namai” ir siuvimo studija – mados inkubatorius „Klaipėdos kūrybiško verslo uostas”, kuriame 18 verslų iš mados srities trejus metus gali nemokamai naudotis patalpomis ir siuvimo įranga. Greta viso to A. Pacevičiūtė buria Klaipėdos verslininkus į projektą „Klaipėda Link”, kuriame dalijamasi istorijomis, patarimais ir įkvėpimu.

„Man įdomu ir svarbu perduoti savo žinias pradedantiesiems verslams. Mados inkubatoriaus dalyviai gauna ne tik patalpas, įrangą, bet ir mentorystės programas, kad galėtų kurti verslus ir sėkmingai parduotų savo kūrinius užsienyje. Kartais gerai pradžiai tetrūksta kokybiško ir nuoširdaus patarimo, todėl ir studentams sakau: nebijokite klausti patarimų iš labiau patyrusių verslininkų. Net labiausiai patyrę verslo vilkai, valdantys didelius prekės ženklus, tikrai prisimena savo verslo pradžią ir žino, kad be komandos, be bendraminčių ir jų palaikymo bei patarimų pradžia yra gerokai sunkesnė”, – sako A. Pacevičiūtė.

Didžiausias pelnas: nuoširdus palaikymas ir pagalba juodą valandą

Didžiausia grąža, kurią suteikia kasdien puoselėjami keli skirtingi verslai, A. Pacevičiūtei yra jos kelyje sutinkamai žmonės – draugai, bendraminčiai ir bendrakeleiviai.

„Pamenu, naktį prieš atidarant „10 Tiltų” kavinę, valėme paskutinius likusius kampelius ir ruošėmės rytdienos higienos institucijos vizitui. Ir tik apie vienuoliktą valandą vakaro supratome, kad niekaip nespėsime. Paskambinau keliems draugams ir pažįstamiems, paprašiau pagalbos ir man pavyko ankstų rytą suburti savanorių komandą, kuri padėjo užbaigti generalinį valymą”, – su šypsena prisimena Aušra.

Ji įsitikinusi – būtent tokie žmonės, kurie metę savo veiklas ar poilsio planus ateina tau padėti sudėtingu metu, yra didžiausias nuoširdaus darbo atnešamas pelnas.

Vyrams ranką spaudžia savo iniciatyva

Aušrai Pacevičiūtei nemažai laiko teko praleisti vyriškose komandose ir nors verslininkė sako, kad daugiausiai blogų pavyzdžių apie moterų diskriminavimą ji turi iš samdomo darbo patirties, visgi ir verslo pasauliui dar yra kur tobulėti.

„Konferencijos, akcininkų ir valdybos susitikimai, investuotojų paieškos, baldų ir statybos darbų užsakymai, politinių partijų posėdžiai, darbas finansinėse biržose – išbandžiau tikrai nemažai veiklų. Akivaizdu, kad moteris vis dar priimama kitaip nei vyrus. Pavyzdžiui, priėjus prie konferencijoje diskutuojančių vyrų, jie paspaus rankas vieni kitiems, bet tau rankos tikriausiai ir neišties. Ilgo susirinkimo metu, nesvarbu, ar tai verslo, ar politinis susirinkimas, pasibaigus kavai ir užkandžiams, jų papildyti eis moteris, nors jos pareigos niekuo nesiskirs nuo prie posėdžių stalo sėdinčių vyrų…”, – patirtimi dalijasi A. Pacevičiūtė.

„Pamenu prieš maždaug 10 metų, kai mano pirmajam vaikui buvo dveji metukai, dalyvavau konkurse į Klaipėdos regiono vadovus valiutų rinkoje. Patekau į finalinį etapą su kitu kandidatu: dvi savaites gyvenome Vilniuje ir mokėmės darbo niuansų. Atėjus laikui pasirinkti kandidatą, manęs paklausė, ar turiu vaikų ir labai nustebo, kai mano atsakymas buvo teigiamas. Vadovas neteko žado ir sakė, kad būtų net nesvarstęs mano kandidatūros, jei būtų žinojęs apie tai anksčiau. Nepasimečiau ir argumentavau, kad štai kasdien dirbdami su manimi dvi savaites jie net nepastebėjo, kad esu mažo vaiko mama. Teko ilgai įrodinėti, kad jų požiūris neteisingas, kad turiu didelį šeimos palaikymą, vyrą, senelius, seses. Tą darbą gavau, bet kasdien reikėjo daug kantrybės ginant savo, o kartu ir visų kitų moterų teises”, – prisimena A. Pacevičiūtė.

Svarbūs ne tik finansai

Nors daugelis galvoja, kad verslui reikia didelių pradinių investicijų, Aušra ragina jaunąsias verslininkes visų pirma ieškoti mentorystės programų.

„Kartais verslo pradžiai nereikia didelių finansų. Pavyzdžiui, mūsų mados inkubatorius suteikia ir patalpas, ir įrangą, tad verslui pradėti tereikia idėjos, laiko ir noro. Visas pradedančiąsias verslininkes raginu pirma ieškoti mentorės, kuri padėtų suprasti, nuo ko pradėti, pasirašyti verslo planą ir paskaičiuoti, į ką verta investuoti dabar, o kas gali ir palaukti. Tada jaunas verslas yra konkurencingesnis ir gali greičiau augti”, – sako A. Pacevičiūtė.

Aušra nuoširdžiai tiki mentorystės programomis, verslo inkubatoriais ir konferencijomis, kuriose lengviausia sutikti bendraminčių.

„Ir savo studentus raginu nebijoti konferencijose prieiti prie juos įkvepiančių jau sėkmingų verslininkų arba kreiptis į juos socialiniuose tinkluose. Kas gali nutikti blogiausio – kad jums neatsakys? Bet tuomet juk nieko neprarasite, karūna dėl to nenukris. O štai jei sulauksite atsakymo, gali būti, kad tai bus pagrindinė motyvacija ir paskatinimas įgyvendinant jūsų savo idėjas”, – sako verslininkė.

Iniciatyva „She’s Next“ padės moterų verslams

Rugpjūtį „Visa“ kartu su partneriu – „Luminor“ banku – pradėjo iniciatyvą „She’s Next“, kurios metu keturiems moterų valdomiems verslams Baltijos šalyse bus skirtos 10 000 eurų stipendijos ir po 5000 eurų įmonių viešinimo projektams, o verslų vadovės visus metus galės dalyvauti „IFundWomen” verslo mentorystės programoje.

Iniciatyvos ambasadorės A. Pacevičiūtės patarimas visoms moterims, norinčioms, bet nedrįstančioms pradėti savo verslą – išdrįsti rizikuoti, išeiti iš namų į mokymus, konferencijas, susirasti bendraminčių ir susikurti drąsią viziją.

„Man gera matyti vis daugiau šiuolaikinių, modernių verslų, kurių vadovėms svarbu ne tik uždirbti pelno, bet realizuoti save, daryti pokytį savo mieste, šalyje ir pasaulyje”, – reziumuoja Aušra Pacevičiūtė.

1 Comment

  1. Danguokė

    Jei kitus verslo mokanti verslininkė žinotų bent minimalias etiketo taisykles, ji nesistebėtų, kad vyrai jai netiesia pirmi rankos . Nes sveikinantis pirma tai turi daryti moteris ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Sėkmė verslumo konkurse paskatino vaikus mokyti golfo pradmenų

Šiemet Klaipėdos rajono savivaldybės organizuotame gyventojų verslumo skatinimo konkurse „Verslumo manija“ III vietą pelnęs Tomas Žemgulys tvirtai įsitikinęs, jog sėkmę jam ...
2023-11-22
Skaityti daugiau

Verslas

Vis daugiau verslų atranda Klaipėdą

Siekdama pritraukti aukštą pridėtinę vertę kuriančius verslus į Klaipėdą, miesto savivaldybė skiria finansinę paskatą įmonėms, kuriančioms naujas darbo vietas uostamiestyje. ...
2023-07-26
Skaityti daugiau

Miestas

Kontrolieriai neprieštarauja pabrangusiai sporto komplekso koncesijos sutarčiai

„Mūsų nuomone, Savivaldybės taryba, įvertinusi pateiktas pastabas dėl Savivaldybės galimybės prisiimti turtinius įsipareigojimus, galėtų priimti sprendimą dėl pritarimo pasikeitusioms partnerystės ...
2023-07-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This