Vieno medžio būklės įvertinimo kaina – 60 eurų

Miestas

Nuolat kylant visuomenės pasipiktinimui dėl neva sveikų medžių iškirtimo, Klaipėdos miesto savivaldybė pasamdė ekspertus. Šie vieno medžio būklės detalaus (instrumentinio) įvertinimo ir metodikos tvarkymui parengimo paslaugas įvertino 59,17 euro. 

Paslauga, įsigyta iš Vytauto Didžiojo universiteto, yra skirta atlikti pavojų aplinkai ir žmonėms galimai keliančių medžių, augančių miesto gatvėse (visu gatvės perimetru), parkuose, skveruose ir kitose vietose būklei  įvertinti  ir metodikos jų tvarkybai parengti. Tyrimo objektus ekspertams nurodys Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Aplinkosaugos skyrius.

Preliminarus vertinamų medžių skaičius – 140 vnt. Jie bus vertinami iki rugsėjo pabaigos. Ši paslauga mokesčių mokėtojams kainuos apie 8000 eurų. Akustiniu tomografu arba kitais būdais ekspertams reikės nustatyti medžių puvinio ir kiaurymių išplitimą, įvertinti jų lajos ir kamieno tvirtumą, perspektyvą. 

Tyrimo ataskaitose savivaldybei turi būti pateiktos atliktų įvertinimų išvados su akustinės tomografijos nuotraukomis. Taip pat – tvarkymo rekomendacijos (kirsti, genėti ir kt.), tolesnės priežiūros rekomendacijos ir tikslingumo įvertinimas.

„Atvira Klaipėda” neseniai pranešė, kad Klaipėdos miesto savivaldybė  užsimojo suskaičiuoti ir įvertinti mieste augančius medžius ir kadagius – perka želdynų ir želdinių inventorizavimo, jų geoduomenų bazės tikslinimo bei papildymo paslaugas. Uostamiesčio teritorijoje, ne miškų ūkio paskirties žemėje, krūmai nebus skaičiuojami ir aprašomi. Numatoma šių darbų trukmė – 25 mėnesiai.

4 Comments

  1. Liudvika

    Nieko naujo, nes želdynų komisija tuo klausimu taip buvo nusprendusi. Straipsnio autoriui derėtų po nuotrauka nurodyti nuotraukos autorių. Ar man tai padaryti?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ponia Liudvika, portale jau yra paskelbta beveik 65 000 nuotraukų. Nemažai jų yra atsiųsta su pranešimais, tekstais ir kas kiekvienos autorius atsiminti tikrai negalime. Atsiprašome.

  2. Tūkstančiai savivaldybė iškirto medžių

    Jono kalnelis 40 ir apie 8 tūk m2krūmų, Rumpiškės 500 sveikų medžių ir 100000m2 alyvu ir kt krūmų . O Baltijos prispektas virš 1000 sveikų mefžių ir keli tūkst
    M2krūmų, o Debreceno ,…..o Danes skveras. Kur Zsavivaldybė plauna pinigus per projektus ten maiškai ciniškai kertami medžiai.

    Reply
  3. Nezabitauskas

    60 eurų – smulkmena, palyginus su miesto medžio verte. Londone kiekvienas medis prieš gerą dešimtmetį buvo įkainuotas nuo 8 iki 10 tūkst. svarų. Kiek dabar, nežinau, bet spėju, kad suma dar didesnė. Žinoma, Klaipėda – ne Londonas, bet ir mūsų medžiai nėra beverčiai. Imkim Vilniaus pavyzdį. Senoji liepa prie Sapiegos ligoninės litiniais laikais buvo įvertinta 2 mln. litų! Kas netiki, pagūglinkit. Žinoma, aš VDU specialistų nesamdyčiau – tegu medis auga iki savo natūralios mirties, o tą mirtį konstatuoti galime kiekvienas ir be brangių prietaisų. Užbėgsiu už akių tiems, kas dreba, kad medis neužvirstų – pasižiūrėkit į statistiką, kiek nelaimių nutinka dėl virtusių medžių ir kiek dėl autoavarijų… Aišku, kad medžių pavojus yra tendencingai išpučiamas tam tikros verslo grupės interesais, ką, deja, Jau keletą metų stebime ir Klaipėdoje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This