Per savaitę didmeninė elektros kaina sumažėjo beveik trečdaliu

Verslas

Lietuvoje, rudeniškiems orams keičiant vasariškus, elektros suvartojimas sumažėjo. Atsinaujinančios energijos šaltiniai pagamino daugiau elektros nei prieš savaitę ir dėl to šiluminių elektrinių gamybos apimtys mažėjo. Europos šalyse vykstantis dujų saugyklų pildymas vyko greičiau nei planuota, dėl to dujų kainą krito, nulemdama ir mažesnes elektros kainas. 

Rugsėjo 5–11 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje, palyginti su ankstesne savaite, sumažėjo 29 procentais iki 351 Eur / MWh. 

„Praėjusią savaitę elektros kainos Lietuvoje mažėjo dėl kelių priežasčių. Svarbiausia jų – nukritusi dujų kaina. Rugpjūčio pabaigoje rinkose buvo fiksuojami dujų kainų rekordai, be to, buvo laukiama Rusijos sprendimų dėl „Nord Stream 1” dujotiekio. Nors prognozės, kad šis dujotiekis bus sustabdytas neribotam laikui. pasitvirtino, tačiau Vokietijos pranešimas apie greičiau nei planuota pildomas Europos dujų saugyklas turėjo priešingą efektą – dujų kainos nukrito nepaisant Rusijos taikomų dujų eksporto ribojimų. Tai buvo esminė elektros kainų mažėjimo priežastis“, – pranešime cituojamas „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Pasak L. Varanavičiaus, Vokietijos dujų saugyklos rugsėjo 5 d. jau buvo užpildytos 85 procentais – mėnesiu anksčiau nei planuota. 

Dar viena kainų mažėjimo priežastis – nuoseklus, jau antrą savaitę iš eilės fiksuojamas elektros vartojimo mažėjimas. Užpraėjusią savaitę elektros suvartojimas krito 5 proc., praėjusią savaitę – 6 proc. Tam įtakos turi atvėsę orai, mažėjantis poreikis vėsintis ir, tikėtina, prasidėjęs elektros taupymas bei taikomos efektyvesnio vartojimo priemonės.

Kainas numušė ir Lietuvoje išaugusi atsinaujinančių išteklių generacija. Palyginti su praėjusia savaite, tiek vėjo, tiek hidroelektrinių gamyba išaugo 8 GWh. Vėjo jėgainės pagamino 53 proc. daugiau palyginti su rugsėjo pirmą savaitę. Hidroelektrinių gamyba augo net pusantro karto. Tai lėmė šiluminių elektrinių generacijos susitraukimą nuo 33 GWh iki 18 GWh. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Į Lietuvą atplukdyti sinchroniniai kompensatoriai

Į Klaipėdos uostą atgabenti sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais svarbūs įrenginiai – du sinchroniniai kompensatoriai. Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės ...
2023-08-29
Skaityti daugiau

Konsultacijos

STT: ESO ir LITGRID parengti aprašai rizikingi antikorupciniu požiūriu

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atsižvelgdama į energetikos sektoriuje vykstančius ir didelį atgarsį visuomenėje turinčius procesus, skelbia savo iniciatyva atlikusi antikorupcinį ...
2023-01-06
Skaityti daugiau

Regionas

Įtemps laidus virš Kuršių marių, kad jachtos neužkliūtų

Jachtai užkliudžius elektros energijos tiekimo oro linijas virš Kuršių marių, nerijos gyventojai, poilsiautojai, įstaigos ir įmonės skendi tamsoje, neveikia elektriniai ...
2022-05-04
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This