Maitinimas švietimo įstaigose: pažeidimų skaičius – stulbinantis

Svarbu, Švietimas

Taip, išklausiusi pranešimą apie vaikų ir mokinių maitinimo organizavimą bei maitinimo kokybę Klaipėdos savivaldybės švietimo įstaigose, situaciją įvertino miesto Tarybos Kontrolės komiteto narė Elida Mantulova. Niekas per Kontrolės komiteto posėdį net ir nebandė situacijos vertinti kitaip. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė į klausimą apie šio reiškinio priežastis atsakė taip: „Švietimo įstaigos silpnokai turi savo silpnokų viešųjų pirkimų specialistų”. 

Iš viso buvo audituotos 26 savivaldybės ir dvi nevalstybinės švietimo įstaigos.

Kontrolės komiteto posėdžio metu konstatuota, kad visoje Lietuvoje padėtis yra panaši. Už maitinimą yra atsakingi įstaigų vadovai. Pasak komiteto narės Alinos Velykienės, jie turėtų rūpintis jaunosios kartos ugdymo proceso organizavimu, o vaikų maitinimu – kažkas kitas. Bet kol kas ta prievolė yra vaikų darželių ir mokyklų vadovų kompetencija. 

Situacija dėl maitinimo kokybės yra geresnė ikimokyklinėse įstaigoje, kurioms valgiaraščius rengia Visuomenės sveikatos biuras.

Kontrolieriai nustatė, kad vidinės įstaigų tvarkos neatitinka teisės aktų, reglamentuojančių maitinimą švietimo įstaigose. Net 65 proc. tikrintų įstaigų vaikai maitinti ne visai sveikai. 

Auditoriai pateikė įstaigoms 134 rekomendacijas. Dar nesibaigus auditui 63 iš jų buvo įgyvendintos. Auditoriai atkreipė dėmesį ir į viešųjų pirkimų svarbą organizuojant maitinimą švietimo įstaigose: pirkimo sąlygose, sutartyse dažnai yra užkoduota pažeidimų galimybė. 

Kontrolės komiteto nariai jokio sprendimo nepriėmė, tik sutarė, kad po keleto mėnesių išklausys informaciją, kaip įstaigomis sekasi įgyvendinti auditorių rekomendacijas. 

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad, anot autorių, „įvertinus 11-oje ikimokyklinio ir pradinio ugdymo švietimo įstaigų maisto produktų viešuosius pirkimus, visose audituotose 11–oje įstaigų nustatyta atvejų, kai maisto produktai buvo įsigyti nesivadovaujant sveikos mitybos ir viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai”. 15-oje bendrojo ugdymo švietimo įstaigų, kurios 2019 – 2021 m. pagal sudarytas sutartis pirko maitinimo paslaugas iš privačių teikėjų, nustatyta, kad visos šios sutartys buvo vykdytos nesivadovaujant jose nustatytų sąlygų. 

Tačiau pagrindinės auditorių išvados – gana santūrios: savivaldybės švietimo įstaigose vaikų maitinimo organizavimo aplinka tobulintina; nesilaikyta teisės aktų reikalavimų organizuojant ir vykdant maitinimo paslaugų ir maisto produktų viešuosius pirkimus; maitinimo paslaugų ir maisto produktų sutarčių vykdymo kontrolė nepakankama; neužtikrinama teiktų vaikų ir mokinių maitinimo paslaugų ir maisto produktų Klaipėdos miesto švietimo įstaigose kokybė; nepakankama maitinimo paslaugas ir maisto produktus teikiančių įstaigų kokybės kontrolė; ne visais atvejais siekiama tvarios vaikų mitybos.

1 Comment

  1. Kiek moka, taip dirba

    Iš kur toms švietimo įstaigoms gauti stiprius viešųjų pirkimų specialistus, jei tam neskiriama lėšų. Stiprūs specialistai neina dirbti už apverktinas algas. Ir stipriems specialistams sunku susigaudyti tam viešųjų pirkimų reguliavimo liūne, pildytinų ir skelbtinų popierių gausybėje, o ką daryti silpniems, savamoksliams specialistams. Suteikia specialistui 0,5 etato, moka kelis šimtus eurų ir nori, kad jis visą tą viešųjų pirkimų liūną sutvarkytu, o dar ir kokybiškai.Kad kokybiškai dirbti, reikia nuolat tobulintis, gilinti žinias.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This