Kviečia pirmą kartą organizuojamas Klaipėdos knygos meno festivalis

Kultūra

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose rugsėjo 16 d., penktadienį, 17.30 val., prasideda Klaipėdos knygos meno festivalis.

Pirmą kartą Klaipėdoje vyksiantis knygos meno festivalis kviečia susipažinti su materialiąja knygos puse.

Klaipėdos knygos meno festivalis vyks KKKC parodų rūmuose. Palmiros Mart nuotr.

Festivalio šūkis – „Atverskime knygą kartu“ – siūlo atidžiau pažvelgti į knygos meninį apipavidalinimą, jos struktūrą, iliustracijas, pamatyti joje dailininko darbą, jo kurtas iliustracijas ir knygos dizainą: maketą, šriftus ir kitus knygos dekoro elementus.

Knygos meno festivalį sudaro trys dalys – dvi parodos ir edukacinių užsiėmimų programa.

Knygos meno konkurso laureačių paroda

Lietuvos kultūros ministerija kasmet organizuoja Knygos meno konkursą, kurio tikslas yra puoselėti knygos meną ir knygos kultūrą Lietuvoje.

Profesionalų komisija, sudaryta iš dailininkų apipavidalintojų, poligrafijos ir tipografijos profesionalų, menotyrininkų, knygrišių ir kitų su knyga
dirbančių specialistų, išrenka profesionaliausiai Lietuvos knygų dailininkų apipavidalintas knygas, išspausdintas per paskutinius kalendorinius metus.

Parodoje galima bus išvysti 2020 ir 2021 metais išleistas knygas, įvertintas ir apdovanotas šiose teminėse grupėse: grožinė literatūra ir eseistika; knygos vaikams; mokslinės, dalykinės knygos ir vadovėliai; meno leidiniai; meninės ir dokumentinės fotografijos leidiniai; bibliofiliniai ir eksperimentiniai leidiniai.

Architektų grupė „Moa“ pasistengė, kad lankytojų estetinė ir pažintinė patirtis su nacionalinio Knygos meno konkurso laureatėmis būtų maloni ir patogi – jiems sudaryta galimybė vartyti knygas ir pamatyti jose tai, į ką atkreipė dėmesį šios srities profesionalai.

Knygų iliustracijų paroda

Šia paroda siekiama supažindinti su dailininko iliustruotojo darbu. Parodoje eksponuojami knygos iliustracijos srityje dirbančių dailininkų kūriniai.

Dažniausiai iliustruojamos vaikams skirtos knygos – tai bene populiariausia knygos dailininko sritis. Rečiau iliustruojama poezija, o kartais – ir romanas.

Vaikų knygos pasižymi stiliaus įvairove – knygos patiems mažiausiems skaitytojams kuriamos paprastomis ir aiškiomis formomis, o štai iliustruojant paauglių knygas pasitelkiamos įvairiausios dailės naujovės, 3D akiniai, impozantiški personažai, patraukiančios istorijos, išskirtinis stilius ir formatas.

Palaipsniui įsigali Lietuvoje gana naujas žanras – komiksas. Parodoje bus galima pamatyti net kelių dailininkų šio žanro kūrinius ir įvertinti, kokia nenuspėjama gali būti meno kalba, kaip dailininkai ieško skirtingų raiškos ir įtaigos formų, kokia įvairi ir užburianti yra iliustracijų kalba ar nuotaika.

Kai kurios parodoje eksponuojamos iliustracijos yra visai naujos, o kai kurios – jau puošia leidinius, tad kviečiama pavartyti jau atspaustas knygas – jos ir yra galutinis kūrybos tikslas.

Edukacinė programa

Knygos meno festivalio edukacinės programos dirbtuves ir edukacijas, skirtas vaikams ir suaugusiems, ves Knygų iliustracijų parodoje dalyvaujantys kūrėjai.

Pirmoji edukacija – „Mano istorinis portretas“ (ved. Ieva Babilaitė-Ibelhauptienė) – vyks jau rugsėjo 17 d., sekmadienį, 14 val., Parodų
rūmuose. Jų metu dalyviai mokysis stebėti, matyti, atrasti, įvardinti ir vizualizuoti savo portretą pagal I. Babilaitės-Ibelhauptienės iliustracijas L. Mickutės knygai „Pasaka apie paskutinį Lietuvos Princą“.

Dalyviai sukurs savo 16 a. portretą iš spalvoto popieriaus.

Kitos edukacijos ir dirbtuvės skelbiamos KKKC svetainėje ir „Facebook“ puslapyje. Dalyvavimas šiose dirbtuvėse ir edukacijose nemokamas,
tačiau dalyvių skaičius – ribotas, todėl būtina registracija.

Atvykti į Parodų rūmus kviečiami ir 1–12 kl. mokiniai. Jų laukia ekskursija po parodą ir praktinė kūrybinė dalis. Klaipėdos m. moksleiviams edukacija – nemokama.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Parodų rūmuose - „Vandens veidas“

Kovo 28-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Kristinos Ališauskaitės ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - paroda „NElaimingų Naujųjų metų!“

Vasario 23-iąją, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Yevhen Titov (Євген Тiтов) ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - Ukrainos menininkų darbai

Vasario 23-iąją, penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma tarpdisciplininė aštuonių šiuolaikinių ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This