Sovietinė salė su slėptuve pradėjo kelionę nebūtin (25)

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2022-09-13

Statybininkai pradėjo akivaizdžius avarinės būklės buvusi sporto salės Pilies g. 2A griovimo darbus – pusė pastato jau yra be langų.

Algirdo Kubaičio ir Martyno Vainoriaus nuotr.

269,2 tūkstančių eurų vertės sutartį dėl pastato nugriovimo ir automobilių stovėjimo aikštelės praplėtimo su UAB „Kavesta” Klaipėdos savivaldybė pasirašė gegužės 31-ąją. Pagal ją darbai turi būti atlikti per penkis mėnesius nuo statybvietės perdavimo ir priėmimo akto pasirašymo dienos (pastarasis veiksmas turėjo būti padarytas ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų nuo sutarties įsigaliojimo). Darbų atlikimo terminas esant tam tikroms sąlygoms gali būti pratęstas ne ilgesniam kaip dviejų mėnesių laikotarpiui.

Naujoji trimis gatvės šviestuvais apšviečiama beveik 40 vietų automobilių aikštelė užims apie 1140 m² ploto. Jos dangų ir jų konstrukcijų sprendiniai bus priderinti prie čia įrengtos prieš keletą metų aikštelės.

Atliekant darbus bus pasodintos ir kalninės pušelės.

Griovimo ir statybos darbų techninės priežiūros paslaugos savivaldybei atsieis dar 2 316 eurų, už projekto ekspertizę sumokėta beveik 1700 eurų, o pats projektavimas kainavo 16 689 eurus.

Savivaldybei iš Uosto direkcijos perėmus šį pastatą čia buvo įkurdintas Klaipėdos miesto sporto bazių valdymo centras. O likusi jo dalis pagal panaudos sutartis buvo perduota Klaipėdos krašto buriavimo sporto mokyklai „Žiemys“ ir Ukrainiečių kultūros ir švietimo centrui „Rodyna“. Vėliau, pastato būklei vis prastėjant, šioms įstaigoms ir asociacijoms savivaldybė rado kitas patalpas.

1984 m. pastatyto 4 aukštų gelžbetoninių konstrukcijų pastato likimas iš esmės buvo nulemtas dar tuomet, kai piliavietės teritorija buvo gražinta miestui. Visuose piliavietės bei jos aplinkos restauravimo, regeneravimo bei tvarkybos dokumentuose buvo numatytas šio pastato nugriovimas. Pagrindinė priežastis – jis yra svetimkūnis ne tik piliavietės gretimybėje, bet ir visame senamiestyje.

Po griaunamu pastatu yra ir slėptuvė. Buvęs Klaipėdos miesto Vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas Valentinas Greičiūnas pernai dienraščio „Vakarų ekspresas” žurnalistui Denisui Nikitenkai pasakojo, kad tuometinės Bandomosios laivų remonto įmonės vadovai buvo sugalvoję, kad galima nušauti du zuikius: ir slėptuvę pastatyti, ir sporto salę virš jos.

„Sporto sale naudojosi ne tik įmonės darbuotojai: ji buvo visų uostininkų sporto baze, organizuotos spartakiados“, – pasakojo V. Greičiūnas.  

Žymos: | | | | | |

Komentarai (25):

Atsakymai į “Sovietinė salė su slėptuve pradėjo kelionę nebūtin”: 25

  1. agentas parašė:

    Kada bus griaunamas „Astros” viešbutis (valgykla)?

  2. Morta parašė:

    Kiek ekspertų susibūrė ginti sovietinio avarinės būklės nugyvento daikto. Uždėsiu akcentą, avarininės būklės pastato. Ekspertizė atlikta jau prieš kokius 6-7 metus, apie ką čia dar galima kalbėti. Drąsus sprendimas, pagarba savivaldybei!

    • Anonimas parašė:

      Protingas butu palaukes karo pabaigos ir tada nugrioves slėptuvę, butrn akcentas ant sleptuves.. nėra kuom girti..neukoskas sprendimas.

    • Agnė parašė:

      O kokiose sporto salėse galima dabar rasti laiko vaikų sportui? Sporto sales griaunam, įrenginėjam parkingus, tikrai, darnaus judumo miestas.

  3. Ekspertas parašė:

    Pastate svyturio arena su salemis, pastate baseina, bet vis tiek negerai,kad griauna sudina sovietini pastata salia piliavietes! Gal jau atsibuskit obuoliai, jums vis kažkas negerai, vis kažkas turi kažka duot.

    • Anonimas parašė:

      Kur begai ekspete sleptis? Visos sleptuves mieste galimai parduotos. Dar viena griaunama. Del sporto sales buvo pažadas pastatyti kita sporto salę kur ji? Svyturii arena ir baseinas atiduota konsesijai, tad pavyzdys netinkamas.

  4. Magyla parašė:

    Tai šį rudenį karo nebus? Ar nutarta pasiduot geruoju?

    • slėptuvė parašė:

      Šį rudenį tikrai nebus, o kas link slėptuvių, tai reikia daryti panašiai kaip Suomijoje, kai statant bet kokį pastatą ar didesnį statinį po juo (ar šalia, pvz po mašinų stovėjimo ar vaikų žaidimų aikštele) būtų įrengiama slėptuvė. Statyba šiek tiek pabrangtų, tačiau tai mizeris, lyginant su galimais praradimais. Besisaugantį ir Dievas saugoja.

  5. Transporteris parašė:

    super ! pagaliau

  6. Husky parašė:

    Sovietinė,ne sovietinė,bet visgi buvo sporto salė! Klausimas,kiek pastatėte savibledybės bebrai salių?
    Pats dar vis žaidžiu krepšinį veteranų lygyje ir puikiai žinau situaciją su sporto salių padėtimi,bei nuomos sąlygomis Klaipėdoje,bei rajone!
    Norite sveikos tautos,o galite tik marmalu skiepyti,atmatos….

    • pinčeris parašė:

      žaidžiant vien krepšinį – sveikas nebūsi. Yra daug kitų faktorių. Kai kuriems marmalas – vienintelis būdas palaikyti sveikatą. o su pastatais – kaip su medžiais: miestas vystosi, ir tai, kas ne vietoje pastatyta arba trukdo – turi būti pašalinta.
      problema kita – po žeme reikia kišti automobilius, o ne užimti teritorijas parkingams. vaizdas į piliavietę nuo to nepagerės

    • to pinceris parašė:

      Geležinė logika kas trukdo tą griauname.. sporto sale miestas turejo pastatti kitoje vietoje klausimas ar pastatė? beje kuom užkliuvo medžiai? Pamirsore kur gyvenate? Klaipėda vėjuotas miestas, tad nespesite pingus mesti i fasado remontus..o ir sveikatai medžiai padesa tikuos nereikia pasajoti kaip.

  7. R parašė:

    Matyt slėptuvių perteklius yra. A , pamiršau , kad ministrė liepė lipdukų ant pastatų prilipinti , taip jie tapo priedangomis .

  8. Anonimas parašė:

    Supranti, jog miesto valdininkai masto abosliučiai provincialiai, kai tokie plotai šalia senamiesčio išnaudojami ne viešosioms erdvėms ar tai pačiai pastatų statybai, o įrenginėjama dar viena eilinė parkofkė 😀

  9. Ukininkas parašė:

    Rekonstruoti tokius pastatus reikia. Negi negalima šitam pastatui pakeisti fasado, uždėti čerpinį stogą, pakeisti langus, duris. visa tai kainuotų 10 kart mažiau – griovimas kainuoja ir naujo kičo statymas kainuos ne vieną citriną visiems mums.

  10. Pagaliau parašė:

    Pagaliau vienas sovietinis reliktas nebedarkys reprezentacinių Klaipėdos vietų.

  11. Joris parašė:

    Ne į temą, bet Daržų gatvę perskaičiau kaip Džiazo 🙂 Ir pagalvojau, kodėl gi ne, Klaipėdoj ji kaip tik. Kėdainiai turi, mūsų mieste ji privaloma!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vaikus ir jaunimą kviečia į kūrybines dirbtuves

Klaipėdoje vykdomas projektas „Kuriu aplinką“, kurio metu vyks nemokamų kūrybinių dirbtuvių ciklas vaikams ir jaunimui, padėsiantiems kurti naują neofreską. Kūrybinių ...
2024-07-24
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Muziejus kvies susitikti prie švyturio

Liepos 23-ąją, 17.30 val., Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma paroda „Susitikime prie švyturio“. Paroda bus ...
2024-07-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Užstrigę priemiesčio dviračių takai: vieni ženkliai pabrango, kiti dar nutolo

„Via Lietuva“ (buvusi Automobilių kelių direkcija) pagaliau rado rangovą, kuris jau ėmėsi darbų ir dar šiemet turėtų užbaigti savo įsipareigojimų ...
2024-06-27
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This